Zanechala po sebe 228 potomkov, prvé dieťa porodila v pätnástich

Zanechala po sebe 228
Ilustračné foto
Zdroj: WBTV
2021-04-19 10:45:00 |

Američanka Hester Ford z mestečka Charlotte v Severnej Karolíne opustila svet v sobotu v úctyhodnom veku. Nikto presne nevie, či mala 115 alebo 116 rokov.

Hester podľa medializovaných informácií po sebe zanechala 12 detí, 48 vnúčat, 108 pravnúčat a 120 prapravnúčat. Údaje zo stránky charlotteobserver.com udávajú potomkov ešte viac. Píšu až o 68 vnúčatách a 125 pravnúčatách. Gerontologická výskumná skupina (GRG) vlani túto Afroameričanku vyhlásila za najstaršiu osobu v USA. Bola svedkom nielen aktuálnej koronavírusovej pandémie, ale prežila aj pandémiu španielskej chrípky v roku 1918.

Narodila sa na farme v Južnej Karolíne, kde jej rodina pestovala a zbierala bavlnu a obrábali polia. Neskôr sa z Hester stala opatrovateľka. Vydávala sa ako 14-ročná a vydatá bola 45 rokov za Johna Forda. Prvé z dvanástich detí porodila ako 15-ročná. Dlho žili na farme, no v roku 1960 sa presťahovali do Charlotte v Severnej Karolíne. Keď jej manžel v roku 1963 vo veku 57 rokov zomrel, nikdy viac sa nevydala. V dome, kde spolu žili, zostala až do veku 108 rokov.  

O úmrtí najstaršej Američanky informovala jej pravnučka Tanisha Patterson-Powe. Prababka podľa nej zomrela pokojne doma obklopená rodinou. „Bola našim svetlom. Prežila viac ako jedno storočie so spomienkami obsahujúcimi skutočné skúsenosti z viac ako 100 rokov,“ uviedla Tanisha.

Aký mala Hester recept na dlhovekosť?

Každý deň zjedla na raňajky polovicu banánu, inak sa nestravovala nijako špeciálne zdravo. Keď sa jej vlani pýtali na tajomstvo dlhovekosti, odpovedala: „Žijem najlepšie, ako viem.“

Typický deň babičky, ktorá sa dožila úctyhodného veku, predstavila vlani jej vnučka Mary Hill. „Babka miluje krúpy a palacinky. Ale niekedy si dá wafle alebo ovsené vločky a potom si dá klobásu alebo slaninu, buď s miešaným alebo vareným vajíčkom a kúskom hrianky. A denne musí mať polku banánu. Celý život jedáva banány. Po raňajkách ju berieme von na čerstvý vzduch, ak to počasie dovolí. Potom sa venuje nejakým hrám, napríklad má rada Go Fish, kde musí chytiť a vytiahnuť rybu.  Spievame, dávame si hádanky alebo si pozeráme rodinný album. Najradšej však sedí vo svojom ušiaku, len tak sleduje rodinu alebo si púšťa domáce videá a počúva hudbu.“ Ako dodala, dbali tiež na to, aby babka denne urobila pár jednoduchých cvikov alebo sa kúsok prešla.

Na počesť mnohopočetnej mamy, babky a prababky minulý rok vyhlásili v okrese Mecklenburg 1. september za Deň matiek Heste McCardell Fordovej. Jej narodeniny v posledných rokoch priťahovali veľkú pozornosť. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: foxnews.com, WBTV

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia