Plánujete tehotenstvo? Vypočítajte si plodné dni

Plánujete tehotenstvo? Vypočítajte si
Ilustračné foto
Zdroj: Canva Pro
2021-03-31 12:05:00 |

Plodné dni predstavujú jedno zo štyroch období patriacich do menštruačného cyklu. Každá žena by mala vedieť, ako celý cyklus funguje a kedy jednotlivé fázy nastupujú.

Ak viete, ako cyklus funguje, lepšie spoznáte svoje telo a uľahčíte celý proces plánovania tehotenstva. Ako si však plodné dni vypočítať? 

Spoznajte svoj cyklus

Na to, avy ste si mohli vypočítať plodné dni, potrebujete poznať svoj celý menštruačný cyklus. Nie iba jednu časť z neho.

Menštruačný cyklus je tvorený štyrmi fázami:

  • menštruačná fáza
  • folikulárna fáza
  • ovulačná fáza
  • luteálna fáza

Menštruačná fáza

Celý cyklus začína menštruačnou fázou a je spojený s krvácaním. Krvácanie spôsobuje odlučovanie sliznice endometria.

Menštruačnú fázu pozná každá žena. Zo všetkých štyroch je najvýraznejšia. Okrem krvi sa s ňou spája bolesť vo forme kŕčov. Niekedy sa vyskytujú aj iné ťažkosti.

Folikulárna fáza

Po skončení menštruácie nastupuje folikulárna fáza. V nej vajíčko dozrieva. Nie je nijakým spôsobom špecifická a žena si ju neuvedomuje.

Ovulačná fáza

Ovulácia sa spája s prasknutím ovariálneho folikulu. Dozreté vajíčko sa uvoľní a prechádza do vajíčkovodu. Ženy môžu cítiť miernu bolesť, prípadne si všimnúť výtok.

Luteálna fáza

Ak nie je vajíčko oplodnené, rozkladá sa a z tela vychádza počas ďalšej menštruačnej fázy. Luteálna fáza zakončuje celý menštruačný cyklus.

Najdôležitejšia je ovulácia

Pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, je ovulačná fáza najdôležitejšia. Mnohé ju nazývajú plodnými dňami. Vajíčko sa nachádza vo vajíčkovode, kde čaká na oplodnenie spermiou. Ak sa tak stane, je veľká pravdepodobnosť, že sa vám otehotnieť podarí. V prípade, že vajíčko oplodnené nie je, vylučuje sa počas menštruačnej fázy.

Pochopenie svojho vlastného tela a celého cyklu vám dá pomerne veľkú moc. Zjednoduší plánovanie tehotenstva a celkovo aj fungovanie v živote. Budete vedieť, aké signály vám telo vysiela a ako na ne reagovať.

Ovulácia sa vyskytuje zvyčajne v strede menštruačného cyklu. Vo všeobecnosti to znamená 14. deň. Každá žena však vie, že cykly sú rôzne a nie všetky trvajú 28 dní. Niektoré ich majú dlhšie, iné kratšie.

Telo nepracuje presne ako stroj a občas sa stane, že ovulácia príde skôr alebo neskôr. S určitými odchýlkami je potrebné počítať.

Dĺžka ovulačného cyklu

Proces ovulácie začína vtedy, keď sa vajíčko uvoľní a pomaly prechádza do vajíčkovodu. K uvoľneniu prichádza zvyčajne medzi 6. a 14. dňom cyklu.

Ovulácia trvá veľmi krátko. Po tom, ako sa vajíčko dostane do vajíčkovodu máte približne 12 - 24 hodín na oplodnenie.

Kvôli krátkemu časovému internalu je sledovanie jednotlivých cyklov kľúčové.

Symptómy ovulácie

Jednotlivé fázy menštruačného cyklu prichádzajú s viacerými symptómami. Niektoré ich majú výrazné, ako napríklad menštruačná fáza. Iné si ani len nevšimnete.

Ovulácia sa najčastejšie spája so zvýšením vaginálneho výtoku. Ten by mal byť jasný, niekedy biely. Po skončení sa jeho množstvo zníži a zmení farbu.

Plodné dni môžu byť ešte spojené so symptómami ako:

slabé krvácanie

citlivosť prsníkov

zvýšená bazálna teplota

zvýšená sexuálna chuť

bolesť vaječníkov.

Na symptómy však rozhodne netreba čakať. Niekedy sa nemusia dostaviť vôbec.

Vedeli ste, že …

… ovulácia môže nastať viac ako jedenkrát za cyklus? Štúdia z roku 2003 zistila, že niektoré ženy ju majú dva alebo až trikrát.

Plodné dni – kalkulačka

Výpočet plodných dní využívajú mnohé ženy. A to nielen tie, ktoré tehotenstvo plánujú. Niektoré sa výpočtom snažia ochrániť pred neželaným tehotenstvom.

Na zistenie, kedy plodné dni máte, sa dá využívať viacero spôsobov. Jedným je špeciálna kalkulačka. Do tej stačí vložiť základné informácie ako dátum poslednej menštruácie a priemerná dĺžka cyklu. Na ich základe vám vypočíta obdobie, kedy by ste mali mať plodné dni.

Ďalej môžete použiť ovulačný kalendár. Na ten by ste sa však nemali spoliehať v prípade, ak máte nepravidelnú menštruáciu. Rovnako sú na tom ženy s ochorením ovplyvňujúcim cyklus.

Treťou možnosťou sú špeciálne aplikácie. Ak ich využívate na zapisovanie svojho menštruačného cyklu, vedia vám poskytnúť pomerne presné výpočty. A to najmä vtedy, ak v nich máte zapísaný svoj cyklus po dobu niekoľkých mesiacov alebo rokov.

Okrem všetkých spomenutých existuje ešte jedna možnosť. Využiť by ste ju mali vtedy, keď sa vám nedarí dlhší čas otehotnieť. Touto možnosťou sú lekárske testy. Odborník vám povie, kedy by ste ovuláciu mali mať a ako zvýšiť svoje šance.

Nepravidelná ovulácia

Menštruácia nie je jedinou fázou, ktorá môže byť nepravidelná. Rovnako je na tom ovulácia. Tento fakt si môžete všimnúť už počas druhého alebo tretieho mesiaca.

V takýchto prípadoch najčastejšie pomáha konzultácia s lekárom. Ten zistí, kde je problém a čo nepravidelnosť spôsobuje. Väčšinou sú to len menšie zdravotné problémy alebo nesprávne návyky.

Je ovulácia jediný čas, kedy môžete otehotnieť?

Po všetkých teoretických informáciách sa môže zdať, že ovulácia je jedinou fázou, kedy je možné otehotnieť. Nie je to však pravda. Aj napriek tomu, že vajíčko môže byť oplodnené iba 12 až 24 hodín po jeho uvoľnení, spermie môžu žiť v reprodukčnom trakte niekoľko dní.

Sex v dňoch pred ovuláciou alebo v deň samotnej ovulácie vám dáva vysokú pravdepodobnosť, že otehotniete.

Zhrnutie

Pochopenie vlastného menštruačného cyklu vám uľahčí celý jeho priebeh. Pomôže vám naplánovať tehotenstvo, prípadne sa mu vyhnúť. Na výpočet plodných dní môžete využiť viacero spôsobov. Najpraktickejším je špeciálna kalkulačka. Spoznajte svoj cyklus a zistite, ako vaše telo funguje.

Fotogaléria


Foto: Canva Pro
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia