Nepriateľ menom modré svetlo

Nepriateľ menom modré svetlo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-03-13 00:30:00 |

Žijeme v dobe, kedy sa online svet na čele s mobilmi a počítačmi stal prirodzenou súčasťou nášho života. Všetkého veľa ale škodí, a tak aj za túto vymoženosť musíme platiť svoju daň.

Tou daňou je modré svetlo, ktoré je jednou z častí tvoriacich denné svetlo. Okrem viditeľných zložiek totiž denné svetlo obsahuje aj časti, ktoré voľným okom nevidíme. Ide napríklad o lúče UVA a UVB žiarenia, ktoré spôsobujú vysušovanie a starnutie našej pleti nielen v lete, ale aj počas zimy. O nepriaznivých účinkoch UVA a UVB lúčov sa hovorí relatívne často, oveľa menej však vieme o modrom svetle.

Čo je modré svetlo?

Modré svetlo je súčasťou slnečného žiarenia. V nižšej koncentrácii ho však vyžarujú aj žiarovky a LED zariadenia, t. j. PC a TV obrazovky či smartfóny, kvôli čomu sa zvykne označovať aj ako nepriateľ miléniovej generácie. Podľa štatistík totiž mileniáli kontrolujú svoje smartfóny v priemere až 157 krát denne, čo je viac 5 krát častejšie oproti dospelým. A práve tu vzniká problém. Neustála práca s počítačom a priam chorobná závislosť na neustálej kontrole našich smartfónov nás prirodzene núti držať tieto zariadenia blízko našej tváre, čím negatívne účinky modrého svetla prirodzene silnú. 

Máme sa modrého svetla báť? 

Podľa odborníkov by sme sa účinkom modrého svetla mali vyhýbať hneď z niekoľkých dôvodov. „Nemáme zatiaľ definitívne závery ohľadom pôsobenia modrého svetla na ľudský organizmus pri dlhodobej expozícii, zo štúdií však vyplýva negatívny vplyv na našu pokožku a sietnicu oka vo forme zvýšenej tvorby voľných kyslíkových radikálov už pri krátkodobom pôsobení. Tvorba kyslíkových radikálov je zodpovedná za predčasné a urýchlené starnutie kože, suchosť a vznik vrások, nedokonalostí, nežiadúcich pigmentácií a prejavov,“ uvádza odborníčka na dermatológiu MUDr. Petra Kňažeková.

Ako obmedziť negatívne účinky modrého svetla?

Napriek tomu, že modré svetlo sa nachádza prakticky všade okolo nás, jeho negatívny vplyv vieme eliminovať už niekoľkými jednoduchými krokmi. A aj keď sa vám niektoré z nich možno budú zdať finančne náročné, nezabúdajte, že účinná prevencia je vždy lacnejšia než odstraňovanie, v tomto prípade už nezvratných následkov. Ak je v hre naše zdravie, investovať do seba sa rozhodne oplatí.

Ako teda postupovať s cieľom efektívnej ochrany pred modrým svetlom?

1. Nastavte si nočný režim

Všetky dnešné smartfóny už obsahujú možnosť nastavenia nočného režimu. Nastavte si ho! Tento režim totiž eliminuje vyžarovanie modrého svetla a namiesto toho dáva priestor žltému. Permanentné používanie tohto nastavenia tak oveľa šetrnejšie pôsobí na našu pleť a zabraňuje jej zbytočnému starnutiu a oslabeniu.

2. Používajte ochranný displej

Vďaka technológiám už dnes poznáme nielen displeje, ktoré odolajú nárazom, ale aj také, ktoré pôsobia ako ochranný štít pred modrým svetlom. Na rovnakom princípe funguje aj chránič PC či TV obrazovky s filtrom modrého svetla, ktorého používaním efektívne chránite vašu pleť a oči pred nechceným poškodením.

3. Vyhýbajte sa modrému svetlu pred spánkom.

Čas, ktorý trávime pred obrazovkami či so smartfónmi by sme mali rozumne limitovať aj počas dňa, veľmi dôležité je však vyhýbať sa modrému svetlu najmä pred spaním. „Modré svetlo významne ovplyvňuje náš cirkadiánny rytmus a s ním spojené poruchy spánku a regenerácie v priebehu noci. Ak si dobre neodpočiniete, odrazí sa to aj na stave našej pleti,“ upozorňuje Kňažeková.

4. Prelepte kontrolky na spotrebičoch 

Modrú zložku svetla vyžarujú v domácnosti aj všetky kontrolky, preto by sme mali na noc vypnúť aspoň tie z nich, ktoré môžeme. Zvyšné kontrolky (napríklad displeje domácich spotrebičov, Wi-Fi routerov, detských pestúnok, kamier, monitorov dychu či displeje na ovládanie kúrenia, alarmov a digitálnych hodín) by sme mali prelepiť priesvitnou červenou fóliou. Pôsobí ako filter a úspešne eliminuje prenikanie lúčov modrého svetla do priestoru. Vyhneme sa tým narušeniu cirkadiánneho rytmu ako aj riziku spomalenia či zastavenia tvorby melatonínu, ktoré v konečnom dôsledku negatívne ovplyvňuje nielen náš spánok, ale aj celkové zdravie. ⁠

5. Chráňte si oči špeciálnymi okuliarmi

Či už trávite čas na slnku alebo so smartfónom, vždy si chráňte oči kvalitnými ochrannými okuliarmi. „Na trhu sú už dnes dostupné aj okuliare s tzv. blue light filtrom, ktoré chránia nielen oči, ale i tenkú citlivú pokožku v ich okolí, ktorá je náchylnejšia na tvorbu vrások,“ dodáva dermatologička. Okrem toho používajte aj ochranné slnečné okuliare s polarizačným filtrom nielen počas leta, ale aj v zimných mesiacoch.

6. Používajte kvalitné SPF krémy a siahnite po antioxidantoch

Jedným z najlepších spôsobov, ako bojovať s nepriaznivým vplyvom modrého svetla, je investovať do kúpy kvalitného, širokospektrálneho SPF krému s vysokým ochranným faktorom, ako aj do pleťových produktov bohatých na antioxidanty. „Antioxidanty dokážu zabrániť oxidačnému poškodeniu buniek, ktoré spôsobujú voľne radikály. Radíme medzi ne produkty s obsahom napr. vitamínu C, vitamínu E, koenzýmu Q10, kyseliny ferulovej, resveratrolu, pycnogenolu a podobne. Na posilnenie ich efektu výrobcovia pridávajú do produktov aj morské riasy či kakao,“ vysvetľuje Kňažeková. Pri používaní týchto produktov však treba dbať aj na ich hĺbkové a dôkladné vstrebanie do pokožky, ktoré obyčajným rozotretím krému nemusíte dosiahnuť. 

7. Nezabúdajte na pravidelnú hydratáciu

Kombináciu SPF krému a antioxidantov nezabudnite doplniť aj o pravidelnú hydratáciu. Spolu totiž tvoria dokonalé trio v boji proti negatívnym účinkom modrého svetla. Siahnite preto po kvalitnom hydratačnom kréme, ktorý bude vaša pleť milovať.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: FOREO

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia