Tieto známe ženy rodili po štyridsiatke a neľutujú

Tieto známe ženy rodili
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-03-09 00:30:00 |

Rodička vo vyššom veku dnes už nikoho neprekvapí. I keď, rozhodnúť sa pre bábätko okolo päťdesiatky, to už zaujme. Vlani sa to u nás podarilo hneď dvom známym tváram.

K rozhodnutiu priviesť na svet bábätko vo vyššom veku prispieva stále sa zdokonaľujúca zdravotná starostlivosť a zlepšujúce sa životné štandardy. Hoci názory odborníkov sa nemenia a za optimálny vek prvorodičiek považujú 25 rokov, medicína ide dopredu a rodičky v rizikovejšom už nie sú tabu. U nás vlani prekvapili hneď dve známe ženy, ktoré sa stali mamami vo veku okolo päťdesiatky. Moderátorka Erika Judínyová porodila vytúženú dcéku krátko pred okrúhlym jubileom a politička Monika Beňová mala v čase pôrodu 52 rokov. Obidve si však materské povinnosti užívajú a dokázali skĺbiť staostlivosť o svoje poklady s úspešnou kariérou. Určite nie sú na Slovensku jedinými, ktoré rodili vo vyššom veku, no určite patria k mediálne najznámejším. 

 

Príroda to zariadila celkom nefér. Po 35-ke sa totiž u ženy zvyšuje riziko poškodenia plodu o pol percenta a po štyridsiatke je to riziko vyššie o celé jedno percento. Kým žena sa rodí s určitým daným počtom vajíčok, ktoré postupne starnú, muži majú spermie stále nové a nové, takže v ich prípade vek nehrá takú úlohu.

Výhody neskorého rodičovstvo

I keď pri tehotenstve a pôrode vo vyššom veku hrozia väčšie zdravotné komplikácie, prináša to aj svoje výhody. Na rozdiel od mladých mamičiek majú tie staršie už fungujúce rodinné zázemie a oporu, takže si materstvo môžu viac užívať. Načerpané skúsenosti, zažité denné rutiny, priority, zodpovednosť a tiež životná vyzretosť sú v materstve veľkými výhodami, ktoré k pohode značne prispejú. Staršie mamy už nemajú pocit, že im niečo uteká a sú trpezlivejšie. V neposlednom rade pri drobčekovi omladnú a v porovnaní s rovesníčkami, z ktorých mnohé sú v ich veku už babkami, majú viac životnej energie. 

Riziká neskorého rodičovstva

Samozrejme, s vyšším vekom prichádzajú zdravotné problémy, ktoré ale pravidelné kontroly u lekára dokážu včas odhaliť či vyriešiť. Ak budete minimalizovať rizikové faktory, ktoré môžu byť príčinou zdravotných komplikácií, nie je dôvod sa zbytočne báť.

Dodržujte zdravý životný štýl, nefajčite a nepite alkohol, dbajte na pravidelné kontroly a do svojho jedálnička zahrňte okrem vyváženej stravy aj rôzne doplnky, ktorými predídete vývojovým chybám, radia odborníci ženám, ktoré si trúfnu na materstvo vo vyššom veku.

Slávne mamy po štyridsiatke

Oscarovú herečku Meryl Streep určite poznáte. Na konte má množsvo úspešných rolí a poznajú ju ľudia po celom svete. Popri naozaj úspešnej a bohatej kariére porodila štyri deti, najmladšiu dcéru Louisu krátko pred 42. narodeninami. Nikdy neoľutovala, že sa rozhodla stať mamou aj v tomto veku. Louisa má dnes už 30 rokov a je z nej úspešná modelka.

 

Kráľovná popu Madonna je matkou dvoch detí. Lourdes Máriu (21) má so svojím osobným trénerom. Syn Rocco (17) sa jej narodil vo veku 41 rokov, jeho otcom je britský režisér Guy Ritchie. Okrem toho ešte ďalšie dve deti adoptovala.

 

Po štyridsiatke rodila aj jedna z najväčších svetových speváckych hviezd Celine Dion (52). S už zosnulým manželom Reném Angélilom (+73) má troch synov. Na svet prišli všetci pomocou umelého oplodnenia. Najstarší René (21) sa po odchode milovaného otca, ktorý v roku 2016 podľahol rakovine, stal hlavou rodiny. Dnes jedenásťročné dvojičky Eddyho a Nelsona porodila spevácka diva vo veku 42 rokov.

 

 

Herečka Susan Sarandon má tri deti, pričom dve porodila po štyridsiatke. Syna Jacka Henryho Robins v 43 rokoch a druhého syna Milesa Robins v 49 rokoch. Najstaršia je dcéra Eve Amurri a na svet prišla tesne pred maminými štyridsiatymi narodeninami.

 

Herečka Uma Thurman má tiež tri deti. Tretie dievčatko, ktoré sa volá Rosalind Arusha Arkadin Altalune Florence, skrátene Luna, porodila v 42 rokoch. V lete oslávi Luna 5. narodeniny.

 

Pôvabná herečka Salma Hayek (50) má už deväťročnú dcéru Valentinu. Porodila ju v 41 rokoch. Salma si materstvo nemôže vynachváliť.

 

Herečka Julianne Moore má dve deti, syna Caleba a dcéru Liv. Tá sa jej narodila, keď mala tiež 41 rokov. Dnes je z dcérky už 15 ročná slečna a s mamou sú veľkými kamrátkami.

 

Herečka Halle Berry sa stala druhýkrát mamičkou v 47 rokoch. Jej a jej partnerovi - francúzskemu hercovi Olivierovi Martinezovi - sa narodil chlapček Maceo. Herečka má už z predchádzajúceho vzťahu deväťročnú dcéru.

 

Herečka Nicole Kidman ešte s Tomom Cruisom adoptovala dve deti. S druhým manželom, muzikantom Keithom Urbanom má dve deti. Jedno im odnosila náhradná matka, druhé porodila Nicole sama. Dievčatko dostala meno Sunday Rose a má osem rokov.

 

Aj Mariah Carey sa stala mamou po štyridsiatke. Jej dvojčatá - syn Morocan a dcéra Monroe - nedávno oslávili šieste narodeniny. Speváčka ich má s o desať rokov mladším manželom, raperom Nickom Cannonom.

 

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia