8 dôvodov, prečo malým deťom nedovoliť elektroniku

8 dôvodov, prečo malým
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-28 12:30:00 |

Smartfóny, tablety či videohry zaplavujú domácnosti a prvé skúsenosti s nimi majú čoraz mladšie deti. Podľa vedcov by ich však vôbec nemali dostať do rúk!

1. Rýchly rast mozgu

Od narodenia až po druhý rok veku sa veľkosť mozgu dieťa strojnásobí a podobne rýchlo sa vyvíja až do veku 21 rokov. Raný vývoj mozgu určujú najmä stimuly okolitého prostredia. Ak je dieťa priveľmi vystavené mobilom, internetu, tabletu či televízii, môžu sa u neho prejaviť poruchy pozornosti, oneskorené chápanie, horšia schopnosť učenia, popudlivosť a znížená schopnosť sebaovládania.

2. Spomalený vývoj

Používanie technológie obmedzuje pohyb, ktorý môže vyústiť do oneskoreného vývoja. Každé tretie dieťa nastupuje do školy málo telesne vyvinuté. Pohyb pritom zlepšuje sústredenosť a schopnosť učiť sa.

3. Obezita

Televízia a videohry súvisia s narastajúcim počtom prípadov obezity u detí. Až u tretiny obéznych detí sa vyvinie cukrovka a vystavujú sa riziku mozgových príhod či infarktov. Podľa pesimistických odhadov dokonca deti 21. storočia budú prvou generáciou, ktorá neprežije svojich rodičov.

4. Nedostatok spánku

Až 60 percent rodičov nesleduje, ako dlho dieťa moderné technológie používa a 75 percent rodičov im dovoľuje hrať sa bez dozoru vo vlastných detských izbách. Podľa štatistík preto až 75 percent detí vo veku 9 až 10 rokov nemá dostatok spánku.

5. Duševné poruchy

Priveľa elektroniky súvisí aj s rastúcim počtom prípadov detí trpiacich depresiami, úzkosťou, poruchami pozornosti či dokonca autizmom.

6. Agresia

Násilný mediálny obsah, ktorému sú deti vystavené čoraz viac, môže vyvolať agresiu. Mnohé počítačové hry či filmy v televízii obsahujú jasne vykreslené scény týkajúce sa sexu, vrážd, znásilnení, trýznenia alebo zmrzačenia.

7. Závislosť

Čím viac sa rodičia venujú elektronickým technológiám, tým menej sa venujú svojim deťom. A čím menej sa deti cítia byť spojené s rodičmi, tým viac sa aj ony uchyľujú k elektronike. Práve to môže vyústiť v závislosť. Svetové štatistiky hovoria, že každé jedenáste dieťa vo veku 8 až 18 rokov je závislé na technológii.

8. Žiarenie

Už v roku 2011 Svetová zdravotnícka organizácia kvôli radiácii žiarenia klasifikovala mobilné telefóny do kategórie 2B (možný karcinogén). Deti pritom podľa vedcov znášajú žiarenie horšie, pretože ich mozgy a imunitný systém sa stále vyvíjajú. Niektorí vedci preto žiadajú, aby rôzne prístroje s bezdrôtovou technológiou prenosu dát boli preklasifikované do kategórie 2A, čiže pravdepodobný karcinogén.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia