Babičkina lekáreň - tieto bylinky by vám nemali doma chýbať

Babičkina lekáreň - tieto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-26 00:30:00 |

Bylinky nám pomáhajú už tisíce rokov s rôznymi zdravotnými či kozmetickými „neduhmi“. I keď kedysi sa využívali viac, aj dnes nájdu svoje uplatnenie.

Bylinky sú hotovým pokladom matky prírody. Správna kombinácia a príprava dokáže divy v kuchyni a na tanieri; viaceré druhy však pomôžu s liečbou tých najbežnejších ochorení. Kašeľ, nádcha, chrípka a aj obyčajné prechladnutie, to všetko sú ochorenia, pri ktorých by sme mali dať šancu bylinkám ešte pred tým, než siahneme do klasickej lekárničky. 

Materina dúška – zázrak z divej prírody

Jej prenikavá vôňa nám oživí zmysly na každej letnej prechádzke všade, kde je dostatok slnka. Kvitnúť začína už v máji, ale nájdete ju ešte aj v septembri. V dávnej minulosti ju so sebou nosili rytieri a bojovníci – vraj im dodávala odvahu a statočnosť. Aj keď si ju aktuálne vonku nenazbierate, určite by mala mať miesto v každej domácnosti. Okrem skvelej chuti je známa aj svojimi liečivými účinkami. Obsahuje totiž silicu s antiseptickými účinkami. Vďaka tomu pomáha pri nachladnutí, zápale priedušiek a dráždivom kašli; pomáha tiež posilňovať imunitný systém a hodí sa aj pri zápaloch močových ciest. Materina dúška uvoľňuje hladké svalstvo, čím zmierňuje kŕče, pomáha pri nespavosti, dokonca zmierňuje stres, nervové vypätie a podráždenosť. Má však i hojace účinky, vďaka čomu sa vo veľkej miere využíva napríklad v kozmetike. 

Skorocel – výnimočne obyčajný

Nájsť skorocel počas sezóny by nemal byť žiadny problém. Vtedy totiž rastie takmer v každej záhrade. Zbierajú sa z neho listy, ktoré môžete použiť do šalátov. Počas zimy sa zo sušeného skorocelu varí čaj. Obsahuje kremík, ktorý je skvelým pomocníkom pri problémoch s dýchacími cestami. Uľahčuje vykašliavanie, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Oceníte ho však aj pri pálení záhy a ťažkostiach s trávením.

Echinacea – dôverne známa

Údajne ide o jednu z najpredávanejších byliniek. Prečo sa teší takej popularite? Účinné látky v echinacei aktivizujú lymfatický systém a biele krvinky, ktoré efektívnejšie bojujú so škodlivými patogénmi spôsobujúcimi ochorenia bežné v chladných mesiacoch (virózy, chrípky, kašle či rôzne zápaly dýchacích ciest). S jej užívaním však opatrne – neodporúča sa dlhšie ako 14 dní. Po ich presiahnutí môže pôsobiť na obranyschopnosť organizmu kontraproduktívne a narúšať ju. Rovnako je nevhodná aj pri niektorých systémových autoimunitných ochoreniach a alergiách, či počas tehotenstva.

Lipa – bylinka pre každého

Krásny mohutný strom s kvetmi omamnej vône, v ktorom doslova sídli život! Vyhľadávajú ju totiž nielen včely v čase opeľovania, ale v jej košatej korune s obľubou stavajú hniezda vtáky. Lipový kvet, resp. čaj z neho je známym a účinným liekom proti chrípke a s ňou súvisiacim diagnózam. Tento horúci nápoj si spravte vždy, keď vás trápi horúčka; lepšie sa po ňom vypotíte a tým aj znížite teplotu tela. Tiež uvoľňuje hlien a pomáha vykašliavať. Lipový čaj navyše chráni srdcovocievny systém, pretože riedi krv a tým znižuje riziko zápalu žíl, infarktu aj mozgovej príhody. Lipa je skutočný poklad, ktorý sa navyše odporúča aj pri žalúdočných a tráviacich problémoch.    

Divozel – len z videnia

Aj keď vám podľa názvu nemusí nič hovoriť, na prechádzkach od júna až do konca septembra ho určite stretávate. Rastie popri cestách a na okrajoch lúk; charakterizujú ho veľké žlté kvety širokého kopijovitého tvaru. Okrem nich sa najčastejšie zbierajú aj listy. Divozel obsahuje viaceré prospešné látky – triesloviny, saponíny, silicu, flavonoidy,... Aj preto je jeho využitie veľmi široké. Hodí sa pri zápaloch priedušiek, astme, ochoreniach horných dýchacích ciest a bolesti hrdla, pri suchom a dráždivom kašli či problémoch s hlasivkami.

Pľúcnik lekársky – uvádzač jari

Jeho kvitnutie je neklamným znakom, že ide jar. Vystrieda pri tom viacero farieb – od ružovej cez fialovú až po modrú. Pomáha pri zápale horných dýchacích ciest, posilňuje pľúcne tkanivo a podporuje lepšie vykašliavanie. Navyše má protizápalové, detoxikačné a antibakteriálne účinky. Pľúcnik má tiež využitie aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje totiž kyselinu kremičitú, ktorá podporuje tvorbu kolagénu a tým zvyšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.

Keď nie sú bylinky po ruke, spoľahnite sa na bylinný elixír

Nepatríte k tým, ktorí si trúfnu bylinky zbierať sami? V tom prípade môžete siahnuť po bylinných elixíroch. Obľúbené sú napríklad elixíry MaxiVita, ktoré obsahujú nielen extrakty z bylín, ale pre lepší účinok sú obohatené aj o vitamín C. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia