Prerastá vám už pandémia cez hlavu? Začnite pravidelne športovať

Prerastá vám už pandémia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-28 00:30:00 |

Aj keď nás pandémia pripravila o mnohé radosti dovtedy bežných dní, priniesla aj určité pozitíva; napríklad mnohí prehodnotili svoj životný štýl a urobili viaceré pozitívne zmeny.

Určite ste si všimli, že omnoho viac ľudí vonku športuje. Ak nie ste jedným z nich, určite začnite. Veď byť fit a cítiť sa dobre je aktuálne prioritou nás všetkých.

Len prednedávnom by sme opis aktuálneho stavu sveta vnímali ako predlohu na film či knihu. Režim, ktorým žijeme už takmer rok, sa stal novým stereotypom a pomaly si ani nespomíname na časy, kedy sme len tak vybehli posedieť si do podniku s priateľmi pri káve alebo drinku. Voľný čas nám však stále zostal, museli sme sa ho teda naučiť tráviť inak. Logickou voľbou, ako zabiť dve muchy jednou ranou, bol práve šport. Predsa len, o jeho pozitívnych účinkoch na telo i myseľ sa učia už najmenšie deti. Veľkou výhodnou aj vzhľadom na súčasnú situáciu je, že sa nemusíme držať na konkrétne miesto či osoby, pokojne si vystačíme aj v pohodlí domova. Pokiaľ to situácia dovolí, netreba sa brániť ani pohybu v prírode – je doslova balzamom na dušu! Neviete ako a s čím začať? Inšpirujte sa nasledujúcimi riadkami.

Čo je doma, to sa počíta

Mnohí z nás počas „nekonečného“ lockdownu začali využívať svoju obývačku či spálňu ako fitko a telocvičňu. Patríte k tým, čo stále váhajú a nevedia sa odhodlať? Myslite na to, že práve teraz máte jedinečnú príležitosť vybudovať si vytúženú postavu a zhodiť rokmi nahromadené kilá, zlepšiť kondičku a cítiť sa sviežo a vitálne. Priestor aj toho najmenšieho bytu ponúka mnoho možností, ako si kvalitne zacvičiť. Nepotrebujete extra výbavu, no oplatí sa investovať do kvalitnej podložky. Nielenže vydrží dlhšie, ale na podlahe sa nebude posúvať a vy sa tak nevystavíte riziku pošmyknutia alebo nepríjemného pádu. Činky skúste nahradiť fľašami naplnenými vodou alebo pieskom a hurá na to!

Ak ste úplný začiatočník, nechajte sa viesť skúsenými trénermi, ktorých celé tréningy nájdete na internete, či ako live streamy na sociálnych sieťach. Dynamické cvičenie a „naťahovanie“ sa s činkami však nemusí byť pre každého. Možno sa preto nájdete v joge. Okrem postavy zlepší aj motoriku a držanie tela, čím môže do veľkej miery vyriešiť problémy s chrbticou – chorobou (nielen) z povolania, ktorá počas života potrápi takmer každého z nás. Presedené hodiny pri počítači v „ére homeofficu“ jej tiež veľmi prajú. Joge sa tiež pripisuje pozitívny vplyv na duševné zdravie, ktoré vplyvom pandémie takisto vyžaduje našu starostlivosť.

Pokiaľ sa dáte na domáce cvičenie, nezabúdajte dodržiavať niekoľko pravidiel. Predídete tak zbytočným úrazom alebo natiahnutým svalom.

  • Dbajte na dostatok priestoru. Ak je treba, odtiahnite nábytok, pozor aj na nebezpečné hrany či predmety, o ktoré by ste mohli zakopnúť.
  • Nepodceňujte výber podložky na cvičenie. Kvalitná by sa nemala samovoľne rolovať ani šmýkať.
  • Zahrejte sa a ponaťahujte svaly. Nezabúdajte, že svaly a celé telo treba vždy najskôr poriadne rozcvičiť, odporúča sa aj strečing na záver. Predídete tak nielen neznesiteľnej svalovici, ale aj natiahnutým svalom.

Pohyb vonku alebo keď sa spojí príjemné s užitočným

Na vrtochy počasia sme si pomaly zvykli. Síce sa podľa kalendára blíži jar, vonku to tak nemusí vždy vyzerať. Vybehnúť za športom sa však dá za každých okolností. Je len na vás, čo všetko je pre vás ešte príjemné či znesiteľné. Faktom však je, že toto obdobie je na šport vonku ako stvorené. Poriadne sa naň pripravte a zamilujete si ho aj. Čím začať? Ešte skôr, ako absolvujete svoj prvý jarný beh, skontrolujte a doplňte si športovú výbavu. Aj keď to tak nemusí vyzerať, vonku je nielen kvôli počasiu veľké riziko, že sa zraníte. Často za to môže nekvalitná obuv a vyvrtnutie, vykĺbenie či dokonca niečo horšie môže byť na svete. Chráňte sa aj pred nízkymi teplotami a typickým silným jarným vetrom. Funkčné či termo oblečenie sa však popasuje aj s nepriazňou počasia.

Pri športe v prírode by ste mali dodržiavať niekoľko pravidiel dôležitých z hľadiska prevencie a bezpečnosti. Ak sa chystáte napríklad na dlhší beh, vždy si so sebou zoberte vodu, preukaz totožnosti a telefón. Pre každý prípad neuškodí napríklad aj energetická tyčinka a aspoň základná výbava prvej pomoci (dezinfekčný prostriedok na rany, leukoplast). Zranenia sú totiž bežnou súčasťou života aj u vrcholových športovcov. Pritrafiť sa môžu rovnako doma, ako aj vonku. Ak ste už nejaké zažili na vlastnej koži, určite si podobný zážitok netúžite zopakovať.

Opatrnosti preto nie je nikdy dosť! Vyvrtnutia, vykĺbenia, natiahnutia či dokonca zlomeniny sú tiež spôsobené precenením vlastných síl, nesprávnym odhadnutím terénu, ale aj náhodnými pošmyknutiami a pádmi. Bez ohľadu na príčinu, po úraze chce každý z nás byť v poriadku čo najskôr. K rýchlejšimu zotaveniu vám môže pomôcť aj voľnopredajný Wobenzym. Ako? Hlavným sprievodným javom každého úrazu či poranenia je zápal, opuch a bolestivosť miesta. Cielene namiešaná zmes enzýmov  skracuje dobu hojenia, pretože pôsobí proti zápalom a urýchľuje vstrebávanie opuchov a krvných podliatin. Tiež tlmí bolesť a tak pomáha i zlepšovať pohyblivosť postihnutých kĺbov, svalov a šliach. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia