Viete, s kým spíte? S malými „mrškami“ menom roztoče!

Viete, s kým spíte?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimags.com
2021-02-16 13:30:00 |

Vo vašej domácnosti sa zdržiava oveľa viac živočíchov, než ste schopní vidieť voľným okom. Asi by mnohí boli prekvapení, keby vedeli, že spávajú v posteli plnej miliónov roztočov, ktoré sa živia našimi odumretými kožnými bunkami.

Nie, nežartujeme! Je to skutočne tak! Navyše tieto živočíchy sú pre alergikov a astmatikov jedným z vôbec najčastejších spúšťačov nepríjemných príznakov.

Hovorí sa, že posteľ je miesto, kam sa najradšej vraciame a najmenej radi ho opúšťame. Viete ale, že vaše lôžko každú noc zdieľate s nezvanými návštevníkmi? Vo vašom matraci sa nachádzajú roztoče,  živočíchy z triedy pavúkovcov s veľkosťou menšou ako 1 mm. Najradšej majú vlhkosť cca 60 a 70% a teplotu 20 - 25 stupňov. Nie je teda divu, že sa im darí v miestach, ktorých vlhkosť aj teplota je udržovaná ľudským telom. V domácnostiach sa udomácňujú okrem matracov aj v kobercoch alebo čalúnenom nábytku, aby boli bližšie svojej potrave - roztoče sa totiž živia odumretými bunkami ľudskej kože.

Počas dňa sú roztoče ukryté hlboko vnútri matraca, na povrch vyliezajú až v noci, kedy im prítomnosť spiaceho človeka zabezpečuje potrebnú potravu. Každý z nás totiž denne vyprodukuje 1,5 gramu odumretých kožných buniek, ktoré zvládnu nasýtiť milióny roztočov naraz.

Život roztočov nie je dlhý, dožívajú sa iba 2 až 3 mesiacov, samičky však počas života stihnú naklásť až 80 vajíčok, takže ich počet neustále narastá.

Roztoče síce nehryzú ani nebodajú, ale ich výkaly a opustené larvy obsahujú bielkoviny, ktoré môžu u citlivých osôb vyvolať alergické reakcie v podobe upchatého nosa, kýchania, vyrážok, sekrétu z nosa, zápalu spojiviek, astmy alebo atopického ekzému. Môže sa jednať aj o veľmi vážne príznaky, v prípade astmatikov môže dôjsť k závažnému zhoršeniu ich stavu a záchvatov.

Ak chcete s roztočmi zatočiť, nestačí len často meniť obliečky a prať ich na 60 stupňov. Najdôležitejšie je udržiavať v spálni podmienky, ktoré im škodia. Roztoče zle znášajú chladnejšie prostredie, suchý vzduch a svetlo. Nezabúdajte teda každý deň vetrať aspoň po dobu 10 minút.. Ustlaná posteľ síce vyzerá pekne, ale tiež sa v nej bude lepšie dariť roztočom - nechajte cez deň matrac "dýchať", ideálne na dennom svetle. Spálňu neprekurujte, chladnejšia izba sa roztočom nebude páčiť a vám či vašim deťom sa uľaví od príznakov alergie. V spálni nesušte bielizeň, udržiavajte vlhkosť pod 60%. Tie maličké „mršky“ žijú v textíliách, kobercoch, v čalúnenom nábytku a závesoch. Nelipnite na starých matracoch, po desiatich rokoch ich vymeňte. Sťažíte tak život roztočom a váš chrbát vám poďakuje.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia