Nočná mora rodičov: Ako vyriešiť tento častý problém u novorodencov?

Nočná mora rodičov: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-12 00:30:00 |

Keď sa vyskytne, rodičia sú bezradní a nevedia, ako ďalej. Napriek tomu ide o problém, ktorý nie je zriedkavý. Ako si poradila s krátkou podjazyčnou uzdičkou u svojho syna Dr. Miriam Stoppardová?

Prirastená podjazyčná uzdička, odborne nazvaná angyloglossia, sa vyskytuje u štyroch až jedenástich zo 100 novorodencov. Trápi sa s ňou aj vaše bábätko? Doktorka Miriam Stoppardová pre mirror.co.uk opísala, ako sa popasovala s týmto nepríjemným problémom u svojho dieťatka. Pre mnohých rodičov a tiež samotných novorodencov ide doslova o nočnú moru.

Ako odborníčka uviedla, jeden z jej synov mal prirastenú podjazyčnú uzdičku. K tejto abnormalite dochádza pri narodení, pričom postihnutá je uzdička, teda miesto, ktoré pripája jazyk k spodine ústnej dutiny. Ovplyvnená je pohyblivosť jazyka a jeho funkcia, keďže angyloglossia sa prejavuje príliš krátkou alebo tuhou uzdičkou pod jazykom dieťaťa.

Ako zistím, že moje dieťatko môže mať skrátenú uzdičku?

Ak si to nevšimnú lekári či sestry v pôrodnici, ani váš pediater, obvykle to udrie do očí vám. 

  •  Dieťa je pri dojčení nepokojné, často sa odtŕha od prsníka. 
  •  Pitie mlieka je nedostatočné, dieťa väčšinou neprospieva, aj keď na prsníku zostáva dlhý čas (s častým odtŕhaním sa).

Odmietla operáciu

Pôrodné asistentky v zdravotnom stredisku na Miriam tlačili, aby nechala uzdičku chirurgicky prestrihnúť. Keďže vedela, že uzdička sa môže s vývojom a rastom dieťaťa sama vyriešiť a že samotná diagnóza je otázna, odolala tlaku a odmietla operáciu. Jej dieťa týmto rozhodnutím neutrpelo. Krátka uzdička u novorodenca nie je podľa Miriam ničím neobvyklým a s rastom dieťaťa sa prirodzene predlžuje. Preto si povedala, že radšej počká a uvidí.takže vlastne neurobila s ňou nič. 

Pod nôž, no za akú cenu

Často sa hovorí o tom, že skrátená uzdička u dieťaťa spôsobuje problémy pri dojčení, keďže sa kvôli tomu nevie prisať na prsník. Preto lekári obvykle odporúčajú chirurgický zákrok. Ako zdôrazňuje chirurg ORL Lyndsay Fraser a jeho kolegovia z Kilmarnocku a Glasgowa, vo Veľkej Británii je štandardnou záležitosťou odstránenie krátkej uzdičky nožnicami u detí s ťažkosťami s kŕmením.

Aby toho nebolo málo, údajne neexistujú dôkazy o tom, že by sa problémy s kŕmením prestrihnutím uzdičky zlepšili . Hoci to Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii neuznáva, niektorí súkromní lekári ponúkajú zákrok za poriadny poplatok. Lekári uzdičku prestrihnú nožnicami alebo laserom, čo môže dieťa vystaviť poriadnej bolesti. Už len pre tieto bolesti môžu vzniknúť problémy s kŕmením, infekcia alebo dokonca jazvy.

Ako Miriam dodáva na záver, ak trpí týmto problémom vaše dieťatko, veľmi dobre zvážte, či chirurgický zákrok prinesie želaný efekt. Poraďte sa s viacerými odborníkmi. Podľa nej je vo väčšine prípadov lepšie potrápiť sa viac s dojčením, no nevystavovať dieťa zbytočnej bolesti. 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia