Pivo zvyšuje tvorbu mlieka: Ktorým mýtom o dojčení netreba veriť?

Pivo zvyšuje tvorbu mlieka:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-20 00:30:00 |

Všetky výhody dojčenia sú dobre preskúmané. Nikto nespochybňuje, že prináša benefity tak pre mamu, ako aj pre dieťa. Ženy, ktoré sa rozhodnú dojčiť, však majú neraz obavy z toho, čo si môžu alebo nemôžu dopriať, aby neublížili dieťaťu.

Odborníčka na výživu na Lekárskej fakulte Univerzity Johnsa Hopkinsa Diane Vizthum vyvracia viaceré zaužívané mýty a porvrdzuje fakty.

MÝTUS Č. 1: Jedzte za dvoch

Jesť za dvoch pri tvorbe materského mlieka rozhodne nepomáha! Dôležitá je pestrá strava v menších porciách a v častejších pravidelných intervaloch. Niektoré mamičky síce pridávajú do svojej stravy tzv. „dojčiace jedlá“ zvyšujúce tvorbu mliek ako napríklad ovsené vločky, jačmeň, pivovarské kvasnice, bazalku, banán či tekvicu, no neexistuje dôkaz, že skutočne fungujú, tvrdí Vizthum. „Mnoho potravín, ktoré podľa ľudí zvýšia prísun mlieka, sa už po stáročia používajú v rôznych kultúrach a sú veľmi výživné. Zaradiť tieto potraviny do svojho jedálnička určite nie je na škodu. Len asi neuvidíte výrazné zmeny v tvorbe materského mlieka,“ vysvetlila.

Z hľadiska výživy je dôležité dbať na to, aby ste jedli dosť. Všeobecne by dojčiace matky mali konzumovať minimálne 1 800 kalórií denne. Kalorické potreby sa však líšia v závislosti od úrovne, aktivity a veľkosti tela.

No najlepším spôsobom, ako zvýšiť prísun mlieka, je vo všeobecnosti časté dojčenie.

MÝTUS Č. 2: Sýtené minerálne vody spôsobuje nadúvanie bruška bábätka

Keď sa dojčené dieťatko trápi zdnlivo bezdôvodne, často sa to pripisuje tomu, čo mamička zjedla či vypila. Vizthum tvrdí, že to vo väčšine prípadov nie je pravda. Materské mlieko však mení príchuť v závislosti od toho, čo žena konzumuje. Okrem toho, materské mlieko sa tvorí z krvi. Bublinky z minerálnej vody sa do krvi nedostávajú, preto niečo také ako perlivé mlieko rozhodne vaše dieťatko neochutná.

MÝTUS Č. 3: Keď dojčíš, musíš piť veľa mlieka

Laktácie je ovplyvnená najmä hormonálnou činnosťou a stimuláciou bradaviek pri saní. Množstvo mlieka sa tvorí podľa toho, koľko dieťa vypije a potrebuje, nie podľa toho, koľko toho zjete alebo vypijete. A ani kravské mlieko nemá zázračnejšiu moc než samotné telo matky a príroda. Na druhej strane, práve nadbytočná konzumácia kravského mlieka sa spája s najčastejšími alergickými reakciami bábätiek od bolenia bruška až po kožné problémy, takže by ste to s pitím kakaa, jedením müsli alebo jogurtov nemali preháňať.

MÝTUS Č. 4: Štvorček čokolády spôsobí bábätku boľavé bruško

Čokoláda obsahuje teobromín a kofeín, ktoré majú budiace účinky, a navyše môže spôsobovať zápchu. Rozhodne ale nie je pravda, že nutne musí mať bábätko po jednej kocke čokolády bolenie bruška po celý deň. Najmä pri alergiách v rodine by sa v súvislosti s čokoládou mohli objaviť alebo zhoršiť rôzne ekzémy. Toto ale tiež nie je nevyhnutné pravidlo. Ak si bez čokolády neviete predstaviť  život, vyskúšajte ju. Keď spozorujete, že vášmu bábätku nerobí dobre, jednoducho ju na nejaký čas vynecháte.

MÝTUS Č. 5: Pivo zvyšuje tvorbu mlieka

Veľakrát budete počuť, že pivo zvyšuje tvorbu mlieka, ale tento MÝTUS je len MÝTUS. Ak však raz za čas poháriku neodoláte, dajte si ho až tesne po dojčení a na ďalšie dojčenie počkajte aspoň dve alebo tri hodiny. Ani kávu si nemusíte úplne odopierať, ale rozhodne ju obmedzte. Kofeín nie je počas dojčenia nijako striktne obmedzený. Výskum zistil, že iba asi 1% kofeínu, ktorý vypijete, končí v materskom mlieku.

MÝTUS Č. 6: Dojčenie spôsobí, že schudnete

Jedna z najväčších mylných predstáv o dojčení je, že vďaka nej kilá navyše, ktoré ste získali počas tehotenstva, bez akejkoľvek námahy jednoducho zmiznú. Nie sú to však skúsenosti každej mamy, hovorí Vizthum. „Mnoho mamičiek zistí, že sa pri dojčení držia na tej istej hmotnosti. Dojčiace mamičky sú často veľmi hladné a je ťažké proti tomu bojovať.“

Pokus o chudnutie príliš skoro po pôrode môže tiež ohroziť tvorbu mlieka. Pred aktívnym pokusom o chudnutie počkajte najmenej dva mesiace, kým sa váš prísun mlieka stabilizuje. Snažte sa o postupné chudnutie. Drastické znižovanie kalórií alebo rýchle chudnutie môže mať vplyv na prísun mlieka.


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parenting.firstcry.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia