Týchto 10 životných zručností by malo ovládať každé dieťa

Týchto 10 životných zručností
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-01-07 00:30:00 |

Väčšina rodičov si želá, aby ich deti vynikali. Najlepšie vo všetkom. Každé je však iné. Existujú ale také zručnosti, ktoré ich škola nenaučí, zato rodičia áno.

Je naivné očakávať, že sa dieťa všetko naučí v škole. Úlohou učiteľov je síce vzdelávať a rozvíjať intelekt žiakov, ale existujú zručnosti, ktoré sa dieťa najlepšie naučí doma. Ide o schopnosti, ktoré sú pre život užitočné a dôležité a ich ovládanie uľahčí deťom štart do života. A pomôcť by im mali práve rodičia. 

10 životných zručností ktoré by deti mali ovládať:

1. Varenie

Dievčatá aj chlapci milujú hru na varenie, majú vlastné kuchynky, riad a vedia sa prehrať celé hodiny. Už od útleho veku ich zapájajte do prác v kuchyni. Keď sú väčšie, nechajte ich, nech krájajú zeleninu, šúpu zemiaky, naučte ich jednoduché recepty. Bude vám pomáhať automaticky a varenie sa stane pre nich radosťou.

2. Prežitie v divočine

Choďte s deťmi do tábora, najlepšie takého, kde sa naučia stavať prístrešok, stan, robiť táborák, bezpečne sa pohybovať v náročnom teréne. Tieto schopnosti pomôžu deťom vybudovať sebadôveru a nezávislosť a zároveň prežijú zábavné dobrodružstvá. Zabavíte sa s nimi, aj sa priučíte niečomu novému.

3. Práca v záhrade

Nechajte dieťa, nech vám pomáha v záhrade. Táto životná zručnosť naučí deti rešpektovať a zachovávať prírodu. Zvážte kúpu malej záhradky práve na tento účel. Vaše deti sa naučia veľa o rastlinách, plodinách a stromoch a aj o tom, ako ich dokáže počasie ovplyvniť aj zraniť. Zasaďte spolu semienko stromu a pozorujte, ako časom rastie a rozvíja sa.

4. Prvá pomoc

Počas hry sa deti často zrania. Preto je dôležité naučiť ich, ako ochrániť seba a iných pred nehodami a v prípade, že sa tak stane, poskytnúť prvú pomoc.

5. Plávanie

V rámci zábavy vo vode naučte deti plávať. Toto je jedna zo schopností, ktorá môže nielen zachrániť ich život, ale môžu pomôcť niekomu, kto sa bude topiť.

6. Hodnota peňazí

Toto je jedna z najdôležitejších životných zručností, ktorú môžete naučiť svoje deti. Vysvetlite im, akú hodnotu majú peniaze, ako ich ušetriť, ako a kam ich odložiť, aby  ich mohli využiť v budúcnosti.

7. Pranie

Možno vás to prekvapí, ale keď naučíte dieťa naložiť práčku a pustiť ju v rannom veku, bude to veľký krok k jeho samostatnosti. Bude vedieť nielen ako sa starať o oblečenie, ale aj si ho vážiť  a šetriť ho. Nezaškodí, keď sa naučí, ako sa perie v rukách.

8. Malé opravy v domácnosti

Deti sú tvory zvedavé, chcú vedieť, čo je vo vnútri televízora, chladničky, práčky, mobilu. Keď sa pokazia, jvýmena žiarovky a baterky, nahodenie poistky či vypnutie plynu. Nezabúdajte však na bezpečnostné opatrenia, vždy buďte pri nich a skontrolujte ich prácu. Rozprávajte sa s nimi o tom, čo im pri nesprávnej manipulácii hrozí.

9. Sebaobrana

Nemôžete byť stále so svojimi deťmi, aby ste ich chránili. Tak prečo ich neprihlásiť na kurz karate alebo sebaobrany? Takéto lekcie naučia deti, ako sa brániť proti prípadnému útoku a pomáhajú pri rozvoji ich myslenia.

10. Pojem čas

Deti by mali ovládať pojem čas odmalička. Nechajte ich, nech si večer nachystajú veci do školy. Ak to nespravia, nerobte to za nich. Síce bude ráno trochu stresujúce, nebudú stíhať, ale aspoň pochopia, že táto činnosť sa robí večer, aby sa ráno mohli v pokoji najesť. Tak isto trvajte na tom, že úlohy sa robia po návrate zo školy a aj v piatok, hoci na druhý deň škola nie je. Keď vyrastú, bude vedieť ako efektívne zvládnuť čas.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia