Ako vybudovať u detí správne návyky na Mikuláša a Vianoce

Ako vybudovať u detí
Ilustračné foto
Zdroj: shutterstock
2020-12-14 08:00:00 |

Deti sú pre nás všetkým. Lásku k nim najviac prejavujeme v decembri. Začína to prvého otváraním adventného kalendára, šiesteho oslavujeme Mikuláša a vrcholom sú Vianoce.

Najradšej by sme pre ne zniesli modré z neba. Už teraz to vyzerá ako veľká kopa sladkostí a darčekov. Iste, chcete im dobre. Dopriať im. Veľké množstvo však pôsobí kontraproduktívne a vytvára nesprávne návyky. Prečítajte si, ako to robiť správne.

Ako sa budujú návyky?

Veľmi ľahko sa povie: „Rob to 21 dní za sebou a vytvoríš si návyk." S realizáciou to nie je také jednoduché. Aspoň v prípade nás dospelých. Pri deťoch je to úplne iné.

Ony nepotrebujú 21 dní. Stačí, keď im správnu cestu ukážete hneď od začiatku. Ak im namiesto čokoládky dáte mrkvičku. A nabudúce zase. Zrazu je skvelou maškrtou zdravá zelenina.

Vedeli ste, že…

… nové návyky môžu zlepšiť váš vzťah s dieťaťom? Treba však na to myslieť. Napríklad sa každé ráno namiesto kontroly Instagramu rozprávajte 5 minút s vaším drobcom.

Najcennejší darček

Zrejme už tušíte, že to nie je ten kupovaný s najvyššou cenovkou. Deti vnímajú hodnoty inak ako my. Väčšinou ste to pre nich vy. Napríklad pri zábave, ktorá nie je každý deň.

Chce to z vašej strany veľa kreatívy. Každý darček môžete poňať netradične a vniesť doň kúsok seba. Či sa to podarilo, vám napovie šibalský pohľad a radostný úsmev vášho drobca.

Tipy, ako zvládnuť december s prehľadom

Možno si hovoríte: „Budovať návyky, kreatívny darček… ale ako to spraviť?” Samozrejme, nenecháme vás s podobnými otázkami a pozrieme sa na konkrétne nápady.

Adventný kalendár

Zabudnite na ten drahý kupovaný s malými čokoládkami. Vytvorte vášmu špuntíkovi vlastný. Dokonca to môže byť spoločná aktivita, pri ktorej sa jedno popoludnie parádne zabavíte.

Budete potrebovať:

  • papierové vrecúška
  • špagát
  • miesto na zavesenie (napríklad medzi dvomi policami)
  • nožnice
  • náplň do vrecúšok - pokojne dajte aj sladkosti, avšak lepšie je to striedať, napríklad s orechmi či sušeným ovocím. Možností je veľa, inšpiráciu nájdete vo vianočných letákoch.

Mikuláš

Povedzme si otvorene, deti majú väčšiu radosť zo živého Mikuláša ako z balíčka, ktorý dostanú. Dohodnite sa so známymi či susedmi a prekvapte ich známou trojicou – Mikuláš, čert a anjel.

Obsah balíka je opäť vo vašej réžii. Nemusí byť plný sladkostí. Ideálny pomer pre vytvorenie pozitívnych návykov je 70:30. Pričom 70 % tvorí ovocie a orechy.

Vianoce

Zabudnite na hračky aj veľa darov. Stavte na jeden darček, pri ktorom sa zabaví a môže vzdelávať. Napríklad spoločenskú hru. Naučí sa vážiť si veci a vnímať ich hodnotu.

Rovnako sa dohodnite s ostatnými členmi rodiny. Určite pochopia, že dieťa chcete vychovávať správnym smerom. Preto navrhnite nech darujú peniaze v hodnote daru, ktorý mali v pláne kupovať. Tie spoločne s dieťaťom odložte na sporiaci účet. Čím bude staršie, tým bude mať väčšiu radosť z pribúdajúcich koruniek.

Záver

Vianoce 2020 môžu byť vaše prvé, kedy začnete s budovaním pozitívnych návykov najmä v oblasti výživy a finančnej inteligencie. To sú najlepšie dary, ktoré môžete vášmu dieťaťu do budúcna darovať. O 15 rokov si ani nespomenie na ďalší plastový bager. Ale zaručene si bude pamätať dlhú cestu každými Vianocami, keď uvidí stav sporiaceho účtu.

Fotogaléria

Minnikova Mariia, MediaGroup_BestForYou / Shutterstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia