Predvianočné upratovanie alebo ako mať nablýskané Vianoce

Predvianočné upratovanie alebo ako
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-11-21 00:30:00 |

Ak nechcete panikáriť tesne pred sviatkami s upratovaním, ktoré by bolo len zbytočne stresujúce, vyskúšajte tieto jednoduché tipy a triky ako na to.

I keď predvianočné upratovanie je mnoho ľudí priam nočnou morou, ak s ním začnete včas, nemusí to tak byť. Ako to zvládnuť s ľahkosťou?

Vypracujte si vianočný upratovací plán

Prejdite sa po príbytku a všimnite si, čo by bolo potrebné spraviť v každej časti domu či bytu. Ak ste počas roka odkladali niektoré vami menej obľúbené upratovacie aktivity, naplánujte si ich teraz.

Na začiatok si vypracujte prehľadný vianočný upratovací zoznam činností, ktorý vám pomôže zorganizovať si upratovanie. Namiesto toho, aby ste čistili a upratovali celý deň, rozdeľte si jednotlivé činnosti v predstihu na niekoľko dní. V rámci tohto plánu delegujte úlohy a zapojte do upratovania všetky ruky v domácnosti. Pretože práve teraz máte jedinečnú príležitosť ako deti motivovať k upratovaniu.

Postupujte logicky

Vytvorte si logický systém upratovania tak, aby ste si zbytočne prácu nepridávali. Keď budú jednotlivé upratovacie činnosti na seba nadväzovať, práca vám pôjde rýchlejšie a bude vás aj viac baviť. A preto postupujte systémom zhora nadol a od okien ku dverám. Takto prach a nečistoty nebudete zbytočne roznášať na už upratané miesta.

Vyhoďte zbytočnosti

Zbavte sa vecí, ktoré nepotrebujete. Nezhromažďujte doma zbytočnosti, ktoré nevyužívate a na ktoré sa len chytá prach. Opýtajte sa samých seba: Potrebujem to?, Používam to?, Zbožňujem to?, ak ste tri krát odpovedali nie, znamená to – vyhoďte to! Nenechávajte si zbytočne veci len "pre prípad", pretože dôkladným pretriedením vecí získate aspoň priestor pre vianočné ozdoby a dekorácie. Budete milo prekvapení ako pomocou pretriedenia starých vecí bude váš domov priestrannejší.

Vyumývajte povrchy

Prvoradú pozornosť venujte miestnostiam, v ktorých budete tráviť najviac času. Na začiatok sa zamerajte na spoločenské miestnosti ako obývacia miestnosť, jedáleň či kuchyňa. Pritom nezabúdajte na systém od hora nadol, preto umyte najskôr okná, vyperte závesy a záclony, poutierajte poličky, nezabudnite ani na lustre, lampy a povrchy na vysokých skrinkách. Vytrite doma prach handričkami, ktoré sú na to určené. Skúste špeciálne handričky z mikrovlákna. 

Vyčistite varnú dosku, rúru a chladničku

Ak si myslíte, že neexistuje spôsob ako bojovať proti mastnote a špine v kuchyni, kúpte si na to špeciálne prostriedky. Dnes už v obchodoch nájdete pomocníkov ako napr. hubky Pur Active, ktoré boli stvorené pre citlivé povrchy.

To isté platí pre chladničku, odkiaľ najskôr všetko povyberajte a chladničku zvnútra vyumývajte. Následne vyhoďte potraviny, ktoré sú už v chladničke dlhší čas otvorené alebo na ktoré ste zabudli a sú už po záruke. Po tom čo ste vyumývali varnú dosku, rúru a chladničku, nezabudnite ani na povrchy, ktoré by mali mať lesk - venujte pozornosť zrkadlám, svietnikom, príboru a kuchynskému riadu. Nech vaše vianočné dobroty v ňom vyniknú ešte viac. A aby ste ich mali aj kde uskladniť, vyumývajte a pripravte si vašu špajzu, rovnakým systémom, ako ste postupovali v prípade chladničky.

Nezabudnite na kúpeľňu

S príchodom návštev a rodiny bude aj kúpeľňa viac využívaná, preto ako obvykle vyumývajte podlahu, (vyskúšajte napr. mop Spin & Clean od Viledy) toaletu, sprchový kút či vaňu. Odstráňte všetky škvrny a škvrnky na umývadle, pultoch a zrkadlách, s čím vám opäť pomôže handrička z mikrovlákna. Prípravu kúpeľne uzavrite tým, že sa uistite že pre svojich hostí máte pripravené dostatočné množstvo čistých uterákov.

Na záver nezabúdajte že vianočné sviatky majú byť najmä časom stráveným s rodinou a blízkymi, plný odpočinku a pohody, preto sa nedajte zbytočne vystresovať upratovaním. Ak si ho dopredu naplánujete nemáte dôvod prečo stresovať.

 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia