7 znakov, že vaše dieťa má vysoké IQ

7 znakov, že vaše
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-11-06 03:00:00 |

I keď nie vždy je to jasné na prvý pohľad, predsa len existujú určité náznaky napovedajúce o tom, že dieťa môže mať vyššie IQ ako je priemer. Ktoré sú to?

Tušila matka Isaaca Newtona, že jej syn má extrémne vysoké IQ 192? Mohla vedieť, že sa raz stane najvplyvnejším vedcom všetkých čias? Pravdepodobne nie, lebo ako malý chlapec bol samotár, býval často chorý a o jeho mimoriadnosti nič nenasvedčovalo. Mama, ktorá sa druhýkrát vydala a starostlivosť o Isaaca nechala najmä na starej matke dúfala, že sa z neho stane poľnohospodár ako bol jeho biologický otec. Keby si  syna viac všímala, možno by jej neušlo, že je veľmi zručný, už v detstve konštruoval pre svoje potešenie slnečné a vodné hodiny, vodné mlynčeky, rôzne hračky a cudzie mu neboli ani rôzne pokusy.

Podľa medzinárodnej organizácie združujúcej nadpriemerne inteligentných ľudí Mensa existuje súbor náznakov, podľa ktorých je možné odhadnúť, či má dieťa vyššie inteligenciu ako jeho rovesníci. Ktoré vlastnosti sú charakteristické?

1. Vynikajúca pamäť

Je jasné, že pre deti je dôležitá pamäť, aby sa učili a uchovávali nové informácie v škole aj doma. Pamäť nie je podľa psychológov spojená len so vzdelávaním, ale aj s každodenným životom a rozhodovaním sa pri bežných činnostiach. Zároveň upozorňujú, že z detí s veľmi dobrou pamäťou sú omnoho lepší klamári ako z ostatných.

2. Skoré čítanie

„Čítanie je pre myseľ to, čo cvičenie pre telo," napísal anglický esejista Joseph Addison. Extrémne inteligentné deti začínajú čítať okolo štyroch rokov veku, zatiaľ čo väčšina detí sa k tomuto míľniku dopracuje vo veku 6 až 7 rokov.

3. Zvedavosť

Podľa Harvard Business Review „zvedavosť je rovnako dôležitá ako inteligencia" a mať zvedavý rozum je dobrým ukazovateľom úspechu. Deti, ktoré kladú veľa otázok, preukazujú vrodenú túžbu učiť sa. Keď hľadajú príležitosti učiť sa kdekoľvek, rozvíjajú svoju myseľ a intelekt.

4. Zmysel pre humor

Historici často poznamenávajú, že mnohí významní politici, ako napríklad Abraham Lincoln či Winston Churchill oplývali výrazným zmyslom pre humor. Ak vidíte, že sa u ratolesti rozvíja, netlmte ho napomínaním, môže to byť znamenie budúcej veľkosti!

5. Hudobné schopnosti

Štúdie poukazujú na spojitosť medzi hudbou a inteligenciou. Vedci sa domnievajú, že deti sú na akademickej pôde lepšie, ak dostávajú aj hudobné vzdelanie. Všetci rodičia by preto mali už od útleho detstva zoznamovať deti s hudbou, aj keď nemajú osobitý hudobný talent. Vedci sa domnievajú, že hudobné tréningy ovplyvňujú mozog a odhaľujú tvorivé myslenie.

6. Vysoké štandardy

Šikovné deti, rovnako ako úspešní dospelí, majú tendenciu nastaviť si latku vysoko. Majú inštinktívnu potrebu zlepšovať sa v oblasti, ktoré je pre nich dôležitá. V predmetoch, ktoré považujú deti s vysokým IQ za dôležité pre vlastný rozvoj, sa snažia byť čo najlepšie.  Hyper zameranie na určitú oblasť záujmu je obvykle znakom vysokého IQ.

7. Rozprávanie s dospelými

Nadané deti sú často označované ako "malí dospelí" z dôvodu ich skoršej vyspelosti, väčšieho povedomia o súčasných udalostiach a ich sklonu rozprávať sa s dospelými radšej ako s inými deťmi. Obzvlášť výrazné je to napríklad na oslave narodenín, kde sa všetky deti spolu bláznia a iba jedno sa cíti lepšie v kruhu dospelých.  Radosť z rozhovorov a rozprávanie o rôznych situáciách či veciach je tiež znakom inteligencie u detí.

Dokonca aj vtedy, ak dieťa v súčasnosti nepreukazuje niektorý z týchto znakov vysokého IQ, môže byť budúcim géniom. Podľa odborníkov všetky deti majú potenciál dosiahnuť  svoju vlastnú verziu brilantnosti a úspechu. Veľký vplyv na to má výchova a prostredie, v akom vyrastá. Každý z nás môže rozvinúť „vnútorného génia“ v dieťati. Uistite sa, že číta, dobre je, má fyzickú aktivitu a dostatok spánku. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia