10 nenápadných znakov, že vaše dieťa vo vývoji predbieha rovesníkov

10 nenápadných znakov, že
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-04 00:30:00 |

Negatívne alebo zlé správanie, ako napríklad prílišná neposednosť, panovačnosť či neustále táranie, môžu byť v skutočnosti dobrým znamením.

Napriek tomu, že pre rodičov to znamená zápas a veľa nervov, tieto na pohľad až „otravné“ prejavy správania napovedajú o tom, že vaše dieťa je emočne a intelektuálne nadané a vysoko vyvinuté. Čo to môže prezrádzať?

1. Má veľa energie

Ak si všimnete, že vaše dieťa priam prekypuje nadšením a energiou pri obľúbenej činnosti, môže to znamenať, že jeho myseľ rýchlo pracuje a je vysoko zapojená. Podobne je to aj vtedy, keď dieťa nestále vyhľadáva nové aktivity.

2. Udržiava dlhý očný kontakt

To znamená, že si ej vedomé svojho prostredia a všíma si, čo sa okolo neho deje. U veľmi malých detí to znamená, že sa naučili koordinovať svoje oči. Takéto povedomie už od útleho veku môže byť znakom toho, že sa dieťa rýchlo rozvíja.

3. Je utárané

Deti s pokročilým vývojom uprednostňujú rozhovory s ľuďmi staršími ako sú ony, napríklad s učiteľom alebo staršími deťmi. Je to preto, lebo sa zaujímajú o veci, ktoré ich rovesníkom ešte nie sú blízke, ale starším už áno.

4. Má dobré motorické schopnosti už v prvých rokoch

Aktivity, ako je usmievanie sa, pretáčanie alebo navliekanie si ponožiek, zahŕňajú kľúčové motorické schopnosti detí. To znamená, že pokročilý motorický vývoj u detí zahŕňa rast a posilnenie ich svalov a kostí a ich schopnosť pohybovať sa a dotýkať sa svojho prostredia. Jedna štúdia hovorí, že dobrá motorika súvisí s vyššou inteligenciou v neskoršom živote.

5. Je emocionálne citlivé

Výskum odhaľuje, že emočná inteligencia dievčat súvisí s ich intelektuálnymi schopnosťami. Preto, ak je vaše dieťa obzvlášť citovo vyspelé, môže to byť znakom jeho vysoko vyvinutú emočnej inteligencie a tým aj intelektuálnych schopností.

6. Je kreatívne

Niekedy sa môže zdať, že vás svojou dychtivosťou po všetkom možnom priam utýra, no s najväčšou pravdepodobnosťou je dôvodom vysoká miera kreativity, ktorú je dobré rozvíjať. Takéto dieťa má v hlave veľa nápadov, vymýšľa dlhé príbehy či komplikované hry.

7. Má nezvyčajné záľuby či posadnutosť

Všimli ste si, že vaše dieťa je priam posadnuté niektorými témami alebo že sa vždy venuje nejakému koníčku? Znamená to, že je vysoko vyvinuté, lebo sa zameriava na svoje záujmy, aby sa dozvedelo stále viac a viac.

8. Ako batoľa bolo neustále zababrané od jedla

Štúdia hovorí, že 16-mesačné deti sa učia interakciou a chaotikou s predmetmi, najmä s jedlom. Tie, ktoré sa s jedlom hrajú, lepšie porozumejú nepevným predmetom a lepšie ich dokážu neskôr identifikovať. Toto je možno aj návod pre príliš čistotné maminy – dovoľte ratolesti vyskúšať si jedlo „na vlastnej koži“.

9. Je panovačné

S najväčšou pravdepodobnosťou vám doma rastie budúci vodca. Nepotláčajte to u dieťaťa nasilu. Takéto dieťa je nadšené z toho, že vytvára zložité pravidlá a robí nové objavy. Môže to znamenať, že niekedy to zabudne prekonzultovať s ostatnými deťmi, s ktorými sa hrá a pôsobí panovačne a náročne.

10. Je perfekcionista

Ak vaše dieťa venuje pozornosť detailom a dokáže pri niečom stráviť more času, až kým to nedotiahne do konca, gratulujte si. Takéto deti sa chcú vždy uistiť, že všetko je v poriadku a dokonalé podľa ich predstáv. Tento druh zamerania mávajú práve deti s vysokými schopnosťami., ktoré vo vývoji predbiehajú rovesníkov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia