Čo všetko treba vedieť o vitamíne D? Pomôže aj proti Covid 19!

Čo všetko treba vedieť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-29 12:30:00 |

Priniesli ste si z pôrodnice zdravé bábätko? Pri prvej návšteve vám pediater predpíše kvapky Vigantol alebo Baby D, ktorý má vášmu dieťaťu dodať potrebný vitamín D. Prečo je potrebné dávať mu ho?

Ponúka sa otázka, či sú tieto kvaky ozaj potrebné. V minulosti sa žiadne kvapky drobcom nedávali a vyrástli z nich zdraví a inteligentní ľudia. Je to naozaj tak? Déčko nepotrebujú len deti, ale aj my dospeláci!

Nedostatok vitamínu D môže mať na svedomí problémy s kosťami, zlé duševné zdravie, oslabenú imunitu či dokonca autoimunitné ochorenia. Vitamín D je dôležitá živina. Telo ho potrebuje, aby vedelo správne spracovať vápnik a fosfor.

Kde sa berie Déčko?

Vitamín D vzniká z provitamínu, ktorý je prítomný v koži, vďaka pôsobeniu UVB žiarenia. Týmto spôsobom dokážeme získať asi 90% dennej potreby vitamínu D. Aby slnečné žiarenie pokrylo odporúčanú dennú dávku vitamínu, dieťa či dospelý človek by musel mať vystavenú tvár alebo ešte lepšie predlaktia slnečnému žiareniu aspoň 20 minút denne v závislosti na fototypu kože (čím bledšia koža, tým dlhšia doba na slniečku). Okrem toho ho dokážeme zo slnka získavať iba v letných mesiacoch okolo obeda. No vitamín D nájdeme tiež v potrave, v tučných rybách a morských plodoch (makrela, losos tuniak, sardinky, kaviár, krevety, ustrice), vo vaječnom žĺtku, kvalitnej bravčovej masti, slanine a v plnotučnom mlieku. No príjem vitamínu z potravy nie je až tak vysoký.

Prečo telo Déčko jednoducho potrebuje?

Vitamín D je vlastne hormón a ak ozaj chcete zapôsobiť, môžete vytiahnuť celý názov: 1,25 dihydroxyvitamín D [1,25 (OH) 2D] alebo kalcitriol. No nazývame ho aj vitamín D a je dôležitý pre všetky druhy procesov v ľudskom organizme.

Zdravé kosti a zuby: Vitamín D pomáha kostiam absorbovať vápnik. Závažný nedostatok spôsobuje ochorenie, ktoré sa nazýva rachitída, ale aj mierny nedostatok je rizikovým faktorom osteoporózy. Štúdia zistila, že mnoho žien, ktoré prišli do nemocnice so zlomenými bedrami, mali obrovský nedostatok vitamínu D.

Duševné zdravie a mozgové funkcie: Vývoj mozgu u detí a dospelých, nálada a duševné zdravie počas života, formovanie spomienok, rozhodovanie a udržiavanie mozgových funkcií v starobe, na toto všetko má Déčko vplyv. Nízke hladiny vitamínu D sú spojené s ochoreniami od depresie po Alzheimerovu chorobu.

Imunita a autoimunita: Mnohé štúdie napríklad naznačujú, že nižšie hladiny vitamínu D sú spojené s vyšším rizikom alebo horšími príznakmi sklerózy multiplex a že suplementácia môže spomaliť ochorenie. Navyše nedostatok vitamínu D sa odrazí aj napríklad na nervovej sústave, ochabnutím svalov či zníženou obranyschopnosťou organizmu voči rôznym infekciám.

Déčko a Covid 19

Niekoľko nedávnych štúdií sa zaoberalo dopadom vitamínu D na COVID-19. Jedna štúdia so 489 respondentmi zistila, že u tých, ktorí mali nedostatok vitamínu D, bola vyššia pravdepodobnosť pozitívnych testov na vírus spôsobujúcich toto ochorenie ako u ľudí, ktorí mali normálnu hladinu vitamínu D. Iný výskum zasa pozoroval vysokú mieru nedostatku vitamínu D u ľudí s COVID-19, u ktorých došlo k akútnemu respiračnému zlyhaniu. Títo ľudia mali výrazne vyššie riziko úmrtia. A malá, randomizovaná štúdia zistila, že z 50 ľudí hospitalizovaných s COVID-19, ktorým bola podaná vysoká dávka typu vitamínu D (kalcifediol), bolo potrebné iba ošetrenie. Naopak, z 26 ľudí s COVID-19, ktorým nebol podaný kalcifediol, bolo treba 13 liečiť na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Je viac ako jasné, že vitamín D je nenahraditeľný a veľmi dôležitý. Dostávať by ho mali všetci v akejkoľvek forme. Doba podávania déčka sa riadi podľa mesiaca, kedy sa dieťa narodilo. Ak sa narodilo v letných mesiacoch, podáva sa vitamín D jeden rok. Ak v zimných mesiacoch, podáva sa do roka a pol. Pediater môže odporučiť aj dlhšiu dobu.

Ako doplniť Déčko?

Na trhu je mnoho preparátov, ktoré dopĺňajú vitamín D v tele. Medzi najobľúbenejšie na trhu sa radí Vigantol, kvapky Baby D a pre nás dospelých DeVit.

Ak už sa rozhodnete dopĺňať vitamín D v akejkoľvek podobe, vedzte, že začína pochmúrna jeseň a pred nami je dlhá zima plná chrípok. Teda myslite na zdravie vašej rodiny a vitamín D majte každý deň na pamäti.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mayoclinic.org, paleoleap.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia