„Magické“ obdobie puberty: Na toto sa pripravte u chlapcov a na toto u dievčat

„Magické“ obdobie puberty: Na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-22 00:30:00 |

Dospievanie je náročné obdobie. A to nielen pre samotné deti, ale aj pre rodičov. Nervová sústava oboch strán dostáva poriadne zabrať a dieťa sa vám doslova mení pred očami.

Čo všetko môžete očakávať v pubertálnom období? Ideme s pravdou von! V tomto období buďte pripravení naozaj na všetko! A čakajte aj neočakávané.

V čase puberty v organizme dochádza k obrovským telesným i psychickým zmenám a emócie lietajú ako na hojdačke. Behom okamihu sa z usmievavých pohodárov stávajú náladoví a protivní „nerváci“ alebo bezdôvodne utrápené či vzdorovité bytosti. Vaše zlato skrátka už nie je dieťa, ale nestal sa ešte ani dospelým a jeho telo si s ním robí, čo chce.

Psychika dospievajúcich je ako na horskej dráhe, musia sa vyrovnávať s množstvom neznámych podnetov a pocitov. Pubertiak si stále viac uvedomuje vlastnú osobnosť a bežným prejavom je určitý boj proti autoritám (v prvej línii to samozrejme odnášajú rodičia a v tesnom závese sú učitelia), dospievajúci bojujú za svoje ideály, rozširujú si sociálne kontakty a tiež samozrejme prežívajú prvé lásky a s nimi spojené citové búrky.

Typický pubertiak je vysoko dráždivý, konfliktný jedinec, ktorý nikoho neuznáva a nerešpektuje, so všetkými bojuje, s celým svetom. Záleží mu na tom, ako pôsobí na okolie, snaží sa vydobyť si rešpekt a uznanie okolia, zároveň ho vnútorne sužuje celý rad obáv a neistôt. Či už z meniaceho sa tela, prebúdzajúcej sa sexuality alebo doposiaľ nepoznaných emócií. Dobrá správa je, že z toho (pravdepodobne) vyrastie.

Chlapci verzus dievčatá

Dievčatá síce dospievajú skôr ako chlapci, no práve u chlapcov sa objavujú prvé známky puberty skôr ako u dievčat. Dospievanie je chápané v období od 10 do 19 rokov, no výskumy ukazujú, že puberta nastupuje v stále mladšom veku. Preto nie je ničím výnimočným, ak sa sprievodné znaky dospievania dostavia skôr, ako je normálne. Príčinou predčasnej puberty môže byť genetika a niektoré zdravotné stavy. Ak spozorujete, že vaše, ešte stále malé zlatíčko, začína s pubertou, je dôležité poradiť sa s pediatrom a s ratolesťou o situácii komunikovať, podporovať jej sebavedomie, prípadne sa obrátiť na psychoterapeuta.

Rovnako tak zaťažkávacou skúškou môže byť pre dieťa i oneskorená puberta, pretože sleduje, ako sa jeho kamaráti menia, ale ono za nimi zaostáva. Môže sa tým pádom stať terčom výsmechu. Príčinami neskoršej puberty bývajú genetické a takisto, aj v tomto prípade, je dôležitá spolupráca s detským lekárom a dôkladné vyšetrenie dieťaťa.

Dievčatá

Medzi charakteristické prvé známky puberty u dievčat patrí rast a vývoj prsníkov. Okolo jedenásteho roku sa potom zvyčajne objavuje ochlpenie a vyvíjajú sa a rastú genitálie. Prvá menštruácia sa dá očakávať zhruba dva roky po začiatku puberty. Lekári uvádzajú, že dievčatá začínajú menštruovať v priemere v dvanástich a pol až trinástich rokoch. Zároveň ide o obdobie, kedy najrýchlejšie rastú do výšky (svojej dospelej výšky dosiahne dievča asi dva roky po začiatku menštruácie).

Chlapci

Prvým prejavom puberty u chlapcov je zväčšenie semenníkov. Po niekoľkých mesiacoch potom spravidla nasleduje rast ochlpenia a puberta pokračuje ďalším rastom semenníkov a penisu.

Ako bude dieťa vysoké? Svoju maximálnu výšku dosiahnu chlapci o dva až tri roky neskôr ako dievčatá. Medzi ďalšie charakteristické známky dospievania patrí proces "mutovania" a následné prehĺbenie hlasu. Zároveň s tým sa zvyšuje objem svalovej hmoty, zväčšujú sa ruky aj nohy. Nastupuje schopnosť erekcie a ejakulácie (objavujú sa nočné polúcie a tzv. mokré sny). Vývoj "chlapca v muža" je dokončený po troch až štyroch rokoch, kedy dosiahnu semenníky aj penis svoju konečnú veľkosť a mladým mužom začne pučať ochlpenie na hrudníku a rásť briadka a fúzy v tvári. Môže sa objaviť aj nadmerné potenie a hormonálne podmienené akné.

Počas dospievania dochádza k výrazným zmenám a to aj v imunitnom systéme. Objaviť sa môžu ortopedické problémy spôsobené zrýchleným rastom, prechodne napríklad aj vyšší krvný tlak a vyšší pulz, syndróm studených končatín alebo červenanie v oblasti tváre a krku či najrôznejšie kožné problémy a hormonálne poruchy. A toto sebavedomiu a dobrému pocitu vášmu, skoro dospelému synovi, nepridá.

Jednoducho povedané, pubertálne obdobie je veľmi ťažké, ako pre deti, tak aj pre rodičov. Chcete radu, ako to všetko zvládnuť? Ľúbte svoje dieťa a stále mu to pripomínajte, buďte jeho priateľom no zároveň autoritou a neposlednom rade, rozprávajte sa spolu o všetkom. Krik a bitky takmer nezaberajú, skôr môžu viesť k odlúčeniu a strate dôvery vo vás. V prípade puberty je najmä na rodičoch, aby ju dokázali u svojho potomka "ukočírovať". 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia