Trápenie vojvodkyne Kate v tehotenstvách mohlo mať vážne následky

Trápenie vojvodkyne Kate v
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-21 08:30:00 |

Odborníci varujú, že ťažké ranné nevoľnosti, aké zažívala aj vojvodkyňa z Cambridge Kate Middleton, zvyšujú riziko jedného nepríjemného stavu.

Kate trpela hyperemesis gravidarum (HG) počas všetkých troch tehotenstiev. Ide o závažnejšiu poruchu, pri ktorej žena vracia aj niekoľkokrát denne. Odborníci zistili, že maminám, ktoré sa s týmto stavom stretli, hrozí až o tretinu vyšie riziko popôrodnej depresie. Ako je to možné? 

Štúdia vedcov z Imperial College London a Imperial College Healthcare NHS Trust zistila, že takmer polovica žien, ktoré bojovali s týmto ochorením, mali predpôrodnú depresiu. Následne sa zistilo, že 30% malo popôrodnú depresiu, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Ranná nevoľnosť počas tehotenstva je jedným z najčastejších dôvodov hospitalizácie a môže trvať až do príchodu dieťaťa. V niektorých prípadoch môžu ženy trpieť dehydratáciou a hrozí i neželané chudnutie. Často nie sú schopné pracovať a môžu byť pripútané na lôžko.

Je to hlavne o psychike

Štúdia publikovaná na BMJ Open tiež odhalila, že u žien bez ochorenia malo iba šesť percent depresiu pred pôrodom a sedem percent bojovalo s popôrodnou depresiou. Hlavná autorka štúdie Dr. Nicola Mitchell-Jones upozorňuje na psychologický dopad tohto stavu, ktorý nie je zdravotníkmi ani širšou verejnosťou braný dostatočne vážne.

„Naša štúdia ukazuje, že u žien s HG je asi osemkrát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť prenatálnou depresiou, a štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať depresiu po pôrode. Niektoré ženy v štúdii dokonca pomýšľali na sebapoškodzovanie, keď trpeli HG. Ide o vážne zistenia a malo by sa podľa toho zaobchádzať so ženami. Musíme urobiť oveľa viac, než len liečiť fyzické príznaky HG. Podpora duševného zdravia by mala byť tiež rutinou pre každú ženu s týmto ochorením,“ zdôrazňuje odborníčka.

Výsledky výskumu

Vedci prijali 214 žien z troch londýnskych nemocníc, ktoré boli v prvom trimestri tehotenstva. Polovica z nich bola prijatá do štúdie po tom, čo sa dostali do nemocnice s príznakmi HG. Ďalšia menšia skupina bola následne prijatá cez pôrodnú kliniku vedenú pôrodnými asistentkami. Vedci tvrdia, že žiadna zo žien nebola v minulom roku liečená na duševné zdravie. Hodnotil sa ich psychologický stav v prvom trimestri  a potom opäť šesť týždňov po pôrode.

Výsledok ukázal, že u žien s HG - u 49% sa počas tehotenstva vyvinula depresia v porovnaní s iba šiestimi percentami v menšej skupine. V menšej skupine malo sedem percent popôrodnú depresiu v porovnaní s 29 percentami v skupine s HG. 

Zatiaľ čo vedci zdôraznili, že štúdia nezistila žiadnu priamu súvislosť medzi HG a väzbou matiek s deťmi, výskum ukázal, že môže mať negatívny vplyv. Navyše, osem žien, ktoré sa zúčastnili štúdie a mali HG, prerušilo svoje tehotenstvo napriek tomu, že si pôvodne chceli nechať deti.

Dr Mitchell-Jones, ktorá tiež trpela HG pri svojom prvom tehotenstve v roku 2018, porozprávala o svojich vlastných skúsenostiach: „Bola som v nemocnici i mimo nej a strávila som takmer šesť mesiacov v posteli - mala som však šťastie, že som mala zamestnávateľa a rodinu, ktorí ma podporovali. Mnoho žien si nemôže dovoliť také množstvo voľna v práci alebo sú už mamičkami. Ich partneri, príbuzní alebo kolegovia z práce príliš často neposkytujú potrebnú podporu, pretože nechápu závažnosť toho, čo tieto ženy prežívajú. Musíme ich vzdelávať, ako aj zdravotníckych pracovníkov.“

Odborníčka dúfa, že výsledky štúdie zmenia klinické pokyny týkajúce sa spôsobu liečby žien s týmto ochorením.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia