Obdobie zbierania šípok je tu: Ako v nich zachovať čo najviac vitamínov?

Obdobie zbierania šípok je
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-18 00:30:00 |

Jeseň, aj keď nečelíme riziku koronavírusu, je typická výskytom rôznych ochorení dýchacích ciest. Skôr, než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek.

Chrípku, kašeľ či prechladnutie netreba vždy liečiť hneď pomocou liekov. Odborníci z výživových poradní Naturhouse prinášajú pár praktických tipov, ako na choroby vyzrieť prírodnými metódami. Pridávajú aj praktické rady, ako sa nepripraviť o cenné látky z byliniek.

Pri kašli

Zázvorový zábal  –  dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

Pri chrípke

Obyčajná cibuľa? Naši predkovia na túto zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je taká výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách - tymiane, divozele či čiernej baze.

Cibuľový čaj  - ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody
a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

Na imunitu

Kustovnica čínska alebo goji získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia

Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

Pri prechladnutí

Šípkový čaj - dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Na druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.

Na čo si dať pozor pri príprave?

Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky. Zalievajte ich preto len zohriatou vodou - preto je potrebné enchať šípky lúhovať dlhší čas!

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia