PMS: Je to kríž, zhodnú sa ženy aj muži

PMS: Je to kríž,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-11 00:30:00 |

Za obeť padla čokoláda, ste podráždená, cítite sa nafúknutá ako balón... Nie je vám vyslovene zle, ale nie je vám ani dobre – čo sa to s vami deje? Odpoveď sa môže ukrývať v skratke PMS.

Veľkú časť žien bez ohľadu na vek trápi predmenštruačný syndróm. Problémy s ním sa tiahnu naprieč celým vekovým spektrom a skratku PMS dôverne pozná väčšina žien (aj mužov). Nejakou formou predmenštruačného syndrómu údajne trpí až 90% žien v reprodukčnom veku.

Diagnostika je zložitá

Ide o psychické a fyzické zmeny, ktoré na sebe ženy pozorujú obvykle niekoľko dní pred príchodom menštruácie. Môžu sa však začať súčasne s ovuláciou, teda okolo 14. dňa menštruačného cyklu a postupne sa zhoršovať až do začiatku krvácania, prípadne sa vyskytnú len na konci cyklu. Intenzita príznakov môže byť rôzna, rovnako je známa aj tzv. predmenštruačná dysforická porucha, čo ja najťažšia forma PMS.

Zoznam príznakov je rozsiahly, ale výskyt týchto symptómov nemusí znamenať PMS, pokiaľ sa pravidelne neobjavujú a nemiznú v súvislosti s menštruačným cyklom. Problém je, že stanovenie skutočnej diagnózy je pomerne zložité, neexistuje špecifická vyšetrovacia metóda ani konkrétny laboratórny test, ktorý by PMS jednoznačne potvrdil. Treba najskôr vylúčiť organickú alebo psychickú príčinu ťažkostí. Nasleduje gynekologické, endokrinologické, prípadne psychiatrické vyšetrenie. Pacientka by mala denne hodnotiť príznaky minimálne počas dvoch menštruačných cyklov. Liečbu je vhodné konzultovať s gynekológom, ale existujú aj voľno predajné preparáty na rastlinnej báze. Spravidla je potrebné ich užívať dlhodobo, niekoľko mesiacov bez prerušenia, kým sa prejavia ich účinky.

Najčastejšie príznaky PMS:

- bolesť hlavy až migréna

- pocit nafúknutého brucha, opuchnuté členky

- tráviace problémy, nadúvanie, hnačky

- zmena apetítu, špecifická chuť na konkrétne potraviny, zvýšená chuť do jedla

- citlivosť a napätie v prsníkoch

- mierne zvýšenie telesnej hmotnosti, zadržiavanie vody v tele

- podráždenosť, zlosť, pocity napätia a úzkosti, smútok, depresia, strach

- kolísavá nálada, poruchy a náhle zmeny nálad

- strata sebadôvery, plač kvôli bezvýznamným veciam

- únava a strata energie, znížená aktivita

- znížená schopnosť koncentrácie

- nezáujem o okolie, zvýšená miera konfliktov

- poruchy spánku – nadmerná spavosť alebo naopak problémy so spánkom

Čo s tým?

Presnú príčinu vzniku PMS nepoznáme, preto ani liečba nie je jednoduchá. Isté je, že podľa štúdií sú najrizikovejšími faktormi fajčenie a obezita. Ženy s vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI 30 a viac) majú 3-krát vyššie a fajčiarky 2-krát vyššie riziko, že sa u nich vyskytne niektorá z foriem predmenštruačného syndrómu.

Liečba predmenštruačného syndrómu je hormonálna alebo nehormonálna. Namiesto klasických liekov je vhodné vyskúšať lieky rastlinné, ktoré majú na rozdiel od syntetických menej vedľajších účinkov. Pri ťažkostiach spojených s menštruáciou využite prírodnú silu vitexu jahňacieho (Agnus castus). V minulosti bol prezývaný „mníšske korenie“. Stredomorská bylina sa už stáročia používa na podporu vyváženého hormonálneho systému u žien, v podobe lieku prináša úľavu pri problémoch spojených s predmenštruačným syndrómom. Suchý extrakt z neho obsahuje rastlinný liek Agnucaston, vhodný pri mesačných opakujúcich sa ťažkostiach spojených s menštruačným krvácaním u dospelých žien nad 18 rokov. Užíva sa jedna tableta denne, niekoľko mesiacov bez prerušenia (aj počas menštruácie) a v liečbe je potrebné pokračovať ešte niekoľko týždňov po úprave ťažkostí.

Úľavu od príznakov PMS môžete docieliť aj ďalšími spôsobmi:

1. Cvičenie

Hoci vám v tomto čase ani nezíde na um, pomôže k zvýšeniu produkcie hormónov šťastia a k potlačeniu prípadných bolestí. Vyberajte si aktivity, ktoré sú vám príjemné.

2. Ľahká strava a zelené šaláty

Ak telo nie je zaťažené spracúvaním ťažkej stravy, ľahšie sa vyrovná s bolesťami. Eliminujú sa tiež prípadné ťažkosti s vyprázdňovaním a tráviace problémy (hnačky, nafukovanie). Zelené šaláty sú plné užitočných látok, ktoré telo potrebuje, aby správne fungovalo.

3. Železo

Zvýšte príjem cvikly, pečene a rýb. U lekára si nechajte vyšetriť hladinu železa, je možné, že ste chudokrvná. Mnohé štúdie naznačujú, že dostatočný príjem železa zlepšuje priebeh PMS.

4. Zázvor

Údajne utlmuje nepríjemné pocity v podbrušku. V podobe teplého čaju vám navyše pomôže zbaviť sa celkového napätia.

5. Masáž a aromaterapia

Účinným bojovníkom proti PMS je uvoľňujúca masáž, ktorá môže zmierniť bolesti. O pozitívnom vplyve na psychiku nehovoriac. V rámci aromaterapie využite upokojujúce účinky levandule, jej vôňa znižuje nervozitu. Pozor na množstvo, aby ste si neprivodili bolesti hlavy.

6. Menej cukru a kávy

Kofeín tesne pred menštruáciou nie je vôbec prospešný. Môže dokonca zhoršovať prípadnú podráždenosť. Cukor prejavy PMS celkovo zhoršuje. Aj keď máte omnoho väčšiu chuť na sladké ako inokedy, vyberajte si dezerty bez obsahu bieleho cukru, ktorý organizmus zaťažuje.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia