ADHD: Ako zistíte, či dieťa naozaj trpí touto poruchou a na čo dbať

ADHD: Ako zistíte, či
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-10-01 11:30:00 |

Život s dieťaťom s ADHD je riadne rušný a nie práve pokojný. Rodičia sa často pýtajú, aké životné prostredie a životný štýl ich ratolesti najlepšie pomôžu túto poruchu zvládať.

Odborníci sa zhodujú, že pre deti s ADHD, teda poruchou správania spojenou s hyperaktivitou, je okrem prispôsobenia stravy najdôležitejší dostatočný oddych a udržanie dobrej spánkovej hygieny. Ak máte aj vy doma takúto ratolesť, snažte sa púšťať ju čo najmenej k televízoru, počítaču a iným elektronickým zariadeniam. Tie nemajú vôbec čo robiť v detskej izbe. Ak dieťaťu s ADHD nejaký ten televízny program alebo elektronickú hru povolíte, minimálne 30 minút pred spaním všetko vypnite a vytvorte v príbytku pokojnú atmosféru.

Dbajte na pravidelné rituály

Deťom s poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou pomáhajú rituály – kúpanie alebo čítanie pred spaním, pravidelné cvičenie a podobne.  Výbornou voľbou je prihlásiť takéto dieťa na nejaký tímový šport, resp. organizovanú telesnú aktivitu, kde mu bude dopriaty dostatok pohybu a zároveň bude v kolektíve. To v súčasnej situácii nie je úplne možné, no na fyzický pohyb aj tak nezabúdajte. V obmedzených podmienkach je možné zacvičiť si aj v byte. Dieťa s ADHD povzbudzujte, aby sa venovalo fyzickej aktivite každý deň minimálne 30 minút.

Zjednoťte výchovu

Pri deťoch s ADHD je mimoriadne dôležitá konzistentnosť výchovy. Ak vy ako rodičia budete postupovať iným výchovným štýlom ako starí rodičia, vychovávatelia v škôlke či škole, prípadne opatrovateľka, porucha môže byť ešte výraznejšia. Dbajte preto, aby všetci, ktorí s dieťaťom prichádzajú do styku, aspoň v základných črtách používali k nemu rovnaký prístup.

Experti upozorňujú, že tresty vo forme rôznych obmedzení za nevhodné správanie nie sú práve účinnou metódou u detí s ADHD. Pristupujte k nim ohľaduplne a snažte sa zachovať pokoj, aby mohli viesť normálny každodenný život. Myslite na to, že deti a ADHD majú napriek výkyvom pozornosti a mentálnej výkonnosti primeranú alebo dokonca aj nadpriemernú inteligenciu. 

Nie každé "príliš živé" dieťa má ADHD

Dôležité je uvedomiť si, že nie každé dieťa, ktoré možno zaradiť do kategórie "neposlušné", má ADHD. Ak si však myslíte, že vaša ratolesť touto poruchou naozaj trpí, spojte sa sa vaším pediatrom, ktorý vám odporučí ďalší postup. 

Svetovo uznávaný odborník na ADHD, psychiater a zakladateľ Hallowell centra pre kognitívne a emočné zdravie v New Yorku Edward Hallowell radí, aby ste si všímali na dieťati túto skupinu prejavov. Ak je po dobu pol roka prítomných aspoň 8 z nich, je pravdepodobné, že naoza ide o ADHD. Čo je typické pre také dieťa?

  • správa sa nepokojne
  • často sa nepokojne pohráva s rukami či nohami
  • vrtí sa na sedadle
  • ľahko ho všetko rozptýli
  • často vyhŕkne odpovede na otázky ešte pred ich dokončením
  • má problémy rešpektovať pokyny ostatných
  • často sa presúva od jednej nedokončenej úlohy k druhej
  • má problém hrať sa a pracovať ticho
  • veľa rozpráva
  • často skáče iným do reči
  • nepočúva, čo mu hovoríte
  • často stráca veci

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia