Keď to nejde: 6 častých dôvodov, prečo mamy nedojčia

Keď to nejde: 6
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-18 00:30:00 |

Hoci je dojčenie to najlepšie, čo môže dať mama svojmu dieťatku, napriek tomu sa niektoré ženy rozhodnú inak. Aké sú ich dôvody nedojčenia?

„Či už produkujem dostatok materského mlieka alebo nie, či ma bolia bradavky alebo je to pravý opak – nech už je to akokoľvek, bol to emotívny a bolestivý boj,“ otvára tému o nedojčení Angela Burzoová vo svojom príspevku na Instagrame. Nie je v tom sama. Je množstvo žien, ktoré sa rozhodnú odsunúť dojčenie na vedľajšiu koľaj z rôznych dôvodov alebo jednoducho preto, že nechcú.

Každá žena by sa mala rozhodnúť sama za seba, či dojčiť chce alebo nie. Prečo sa matky rozhodnú nedojčiť svoje dieťa podľa brightside.me?

Mama/dieťa má zdravotné problémy

Existujú zdravotné ťažkosti, ktoré môže matke zabrániť v produkcii mlieka. Niektoré ženy môžu mať obrátené alebo ploché bradavky, čo môže sťažiť dojčenie. Problém však môže byť i na strane dieťatka. Môže trpieť stavom, tzv. ankyloglossiou, ku ktorému dochádza pri narodení. Novorodenec má príliš krátku uzdičku jazyka. Ide o miesto pripájajúce jazyk k spodine ústnej dutiny. Rozsah pohybu jazyka je obmedzený, čo prispieva ku vzniku komplikácií pri dojčení.

Je to ťažké z psychologického hľadiska

Niektoré ženy pociťujú popôrodnú úzkosť alebo depresiu a dojčenie je pre ne príliš zdrvujúce. Iné sa pri tom môžu cítiť trápne a nepohodlne.

Dieťa sa neprisaje na prsník

Môže to byť spôsobené tým, že dieťa strávilo istý čas na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti alebo mala matka komplikácie a v prvých dňoch nebolo možné zaistiť dojčenie. Môžu byť za tým aj iné dôvody, napríklad, ak mama dostala lieky, napríklad pri pôrode.

Musí/chce sa vrátiť do práce

Bez ohľadu na to, či je to matkina povinnosť alebo jej chýba pracovné prostredie alebo financie pre rodinu, dojčenie je vtedy nemožné, čo sa týka časového harmonogramu. Bolo by veľmi ťažké zaradiť medzi pracovné prestávky dojčenie dieťaťa, nehovoriac o tom, že je aj veľmi nepravdepodobné, že by si mama našla v práci miestnosť, kde by svoje dieťa nakŕmila.

Chce späť svoje telo

Tým, že matka zdieľa svoje telo po dobu 9 mesiacov s iným človiečikom, môže to u nej vyvolať pocit, že už nie je jej vlastné. Navyše, keď musí byť stále k dispozícii svojmu dieťatku, pripravená kedykoľvek dojčiť, môže sa cítiť ako keby bola len strojom na materské mlieko.

"V deviatom mesiaci tehotenstva som túžila mať svoje telo späť a odpočítavala som sekundy, kým opäť bude moje. Ale keď som dojčila, stále nebolo moje vlastné. Bola som jednoducho len strojom pokrytým mäsom,“ priznáva sa jedna mama, ktorá dojčila.

Chýba jej viac času pre seba

Ak sa žena rozhodne dojčiť, je to len na nej. Nikto iný to za ňu nespraví. Zakaždým, keď je jej dieťa hladné, by matka mala byť pripravená. Nikto nemôže nahradiť mamu, keď je unavená. Navyše, čerpanie mlieka je tiež veľmi časovo náročný proces.

Mnohé mamičky si uvedomujú dôležitosť dojčenia v prvých mesiacoch života bábätka, no nemajú dosť podpory či znalostí, ak uvažujú o tom, prestať s tým. Oporou im môže byť laktačná poradkyňa, na ktorú sa môžu obrátiť ešte v pôrodnici. Nebojte sa ju osloviť  a požiadať o pomoc.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia