Rodičovský trik: Je to jednoduché a pre deti dôležité

Rodičovský trik: Je to
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-17 00:30:00 |

Dohovoriť sa s predškolákmi a školákmi je niekedy ozaj veľmi ťažké. Občas sa zdá, že až nemožné. Existuje pritom celkom jednoduchý trik, ktorý to môže veľmi uľahčiť.

Všetko, čo potrebujete urobiť, je kľaknúť si k dieťaťu na zem, aby ste mali oči v rovnakej výške. Vďaka tomu bude ľahšie vnímať, čo sa mu hovorí a zároveň nebude mať pocit, že ho neustále niekto zhora okrikuje.

Túto „fintu“ by sa mali naučiť všetci rodičia, zhodujú sa odborníci a psychologovia. K známym rodičom, ktorí práve túto komunikáciu používajú, patria britský princ William a jeho manželka Kate. Tí si k svojim trom deťom, sedemročnému Georgovi, päťročnej Charlotte a dvojročnému Louisovi pri rozhovore vždy kľaknú alebo čupnú. 

Keď si princ William pred časom kľakol na úroveň svojho syna na slávnosti, pri ktorej bola celá rodina zhromaždená na balkóne Buckinghamského paláca, kráľovná sa tvárila všelijako, ale britské denníky mladého otca za jeho moderný prístup k deťom chvália.

Keď si rodič k dieťaťu čupne alebo kľakne, dostanú sa jeho oči na úroveň očí potomka, čo umožňuje aktívne počúvanie a dieťa vďaka tomu získa pocit, že rodičom na jeho pocitoch a názoroch skutočne záleží. Rodič týmto spôsobom podporuje sebavedomie dieťaťa a povzbudzuje ho k vzájomnej komunikácii. Takto nejako má vyzerať moderná výchova.

Odborníci, ktorí pozorne sledujú verejné vystúpenia kráľovského páru, teraz priniesli niekoľko zaujímavých pozorovaní. Podľa expertky Judi Jamesovej je Kate často videná, ako sa zohýba, aby zodpovedala výške svojich detí, kedykoľvek s nimi komunikuje. Toto je spôsob, ako zvýšiť ich sebavedomie. „Zdá sa, že jej techniky pozornosti zahŕňajú zohýbanie sa do výšky dieťaťa, aby mohla komunikovať, čo by mohlo naznačovať túžbu zvýšiť ich sebadôveru „naladením“ sa na ne, aby sa cítili viac dospelí a nezávislí,“ uviedla Jamesová. 

Samozrejme, tento výchovný prístup zahŕňa viac prejavov než to, že si rodič pokľakne k potomkovi. Dôležité napríklad je, aby deťom venoval čas od času plnú pozornosť. Znamená to, že v tú dobu nebude robiť nič iné.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: times.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia