Lepšia ako „time out“: Technika, ktorá na neposlušné deti zaberá viac!

Lepšia ako „time out“:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-09 00:30:00 |

Metóda výchovy time-outu dáva deťom priestor na vydýchnutie, utlmenie negatívnej energie a zváženie ich správania. Existuje však údajne ešte lepšia technika!

Každý rodič sa snaží robiť pri výchove také kroky, ktoré jeho dieťa povedú k spoločensky vhodnému správaniu. Preto volí rôzne techniky, ktoré sú podľa neho efektívne. Avšak, nie vždy to tak je.

Jednou zo známych techník je tzv. time-out, čo je izolácia dieťaťa, ktoré sa nespráva podľa pravidiel. Ak niečo vyvedie, rodič ho pošle do kúta alebo do svojej izby, kde strávi nejaký čas. Dieťa sa tak má upokojiť, pričom cieľom je aj sebareflexia, ako sa dieťa v danej situácii zachovalo.

Nové prostredie pre deti

Medzi detskými psychológmi je využívanie time-outu pri výchove detí kontroverznou témou. Aj keď niektorí tvrdia, že ide o neefektívny spôsob, ako viesť deti k disciplíne, iní tvrdia, že funguje perfektne a dokonca môže pomôcť tým deťom, ktoré majú ADHD. Nikki Mullen Cruzová, kreatívna mama zo sociálnej siete TikTok, vytvorila perfektné alternatívne prostredie známe ako „The Calming Corner“, jednoducho povedané „Upokojujúci kútik“, ktoré je údajne lepšie ako klasické time-out.

Bright Side sa podelilo o šikovný nápad tejto ženy s ostatnými rodičmi. Možno to inšpiruje aj vás a využijete túto techniku vo svojej domácnosti.

Neboli účinné

Je pravda, že time-out funguje len vtedy, ak rodičia vedia, ako na to. Deti by však mohli túto techniku vnímať ako trest, z ktorého môžu mať strach. Tým pádom ich nenaučí spolupracovať a vhodne regulovať svoje emócie. Potvrdzuje to aj Nikki, ktorá uviedla, že pravidelné time-outy neboli účinné u jej syna. Navyše, sama sa necítila dobre, keď ho nechala sedieť osamote v kúte s negatívnymi myšlienkami.

Miesto na upokojenie

To, čo chcela, bolo bezpečné miesto, v ktorom by si jej dieťa budovalo disciplínu a nielen prázdne miesto na trest. Preto v rohu pri sedačke v obývačke vyrobila pre svoje dieťa miesto  „Utišujúci kútik“, kde sa jej syn mohol upokojiť. Vďaka svetlým farbám a krásnemu nadýchanému kobercu mal k dispozícii miesto pre sebareflexiu a pokoj, kde utrpenie či strach nemalo šancu. 

Výhody novej techniky

Vďaka mladej mamičke typický time-out, kedy je dieťa vyhnané do kúta alebo do izby, aby si uvedomilo svoje správanie, naberá nové rozmery. Na novom mieste môže dieťa pokojne premýšľať a meditovať, a tým prirodzene prejde zo stavu hnevu a rozčúlenia do stavu uvoľnenia. To však nie je ani zďaleka všetko! 

Nielenže sa jej synček upokojí a utriedi si svoje myšlienky, nové miesto mu ponúka i možnosť rozvíjať svoje zmysly. Nikki mu tam pripravila kôš s nástrojmi a hračkami, pomocou ktorých rozvíja všetkých 5 zmyslov. Nachádzajú sa tam jemné hračky na dotyk, ktoré si môže ohmatať, potom má k dispozícii žiarovku meniacu farbu, pri ktorej sa rozvíja jeho zrak, rastliny na vôňu, zrak a dotyk, éterické oleje na dotyk a vôňu, bezdrôtový zvukový prístroj a praskajúce hračky, pri ktorých vníma zvuk a podobne. Okolo neho sú plagáty, ktoré mu pripomínajú, ako relaxovať a efektívne využívať priestor.

Jej nápad sa stal celkom populárnym. Podľa komentárov inšpirovala mnohých ľudí, ktorých nakopla k tomu, aby vo svojich domovoch vyskúšali rovnakú metódu. Ide o lepšiu alternatívu, ako nechať dieťa pozerať sa na stenu v tmavom kúte. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia