Diastáze treba venovať zvýšenú pozornosť

Diastáze treba venovať zvýšenú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-06 00:30:00 |

Kým počas tehotenstva väčšina žien venuje svojmu telu veľkú pozornosť, po príchode bábätka na svet na to mnohé zabúdajú. A to je veľká chyba!

,,Ak sa o svoje telo staráme v tehotenstve, mali by sme sa oň zaujímať aj po pôrode. Zvýšenú pozornosť treba venovať diastáze,“ tvrdí diplomovaná trénerka. 

Čo je to diastáza?

Mnoho žien sa po pôrode hanbí za svoje ochabnuté bruško. Nie vždy však ide o kilá naviac, ktoré počas tehotenstva mamička nabrala. ,,Keďže počas gravidity bábätko rastie, telo sa mu snaží vytvoriť čo najväčší priestor. Je teda prirodzené, že dochádza k oddeľovaniu, respektíve separácii priamych brušných svalov. Tento stav nazývame diastáza,“ objasňuje základný pojem Zuzana Kaduková, ktorá stojí za online projektom Trinity Concept.

Starostlivosť o vlastné telo je dôležitá

Už pri odchode z pôrodnice má za sebou každá matka základné informácie o starostlivosti o novorodenca. Nie každá však vie, ako zaobchádzať so svojim telom. ,,Ako prvý krok odporúčam navštíviť gynekológa a fyzioterapeuta. Keď odborník zhodnotí aktuálny stav, až na základe tejto diagnostiky môžeme nastaviť tréningový plán a začať cvičiť,“ hovorí Kaduková a dodáva: ,,V absolútnom úvode cvičenia je kľúčom k úspechu práve dýchanie. Sú to totiž najmä ženy, ktoré majú tendenciu dýchať plytko do hrudníka a dvíhať pri tom ramená. Preto je najdôležitejším krokom zvyknúť si na stereotyp bránicového dýchania, ktoré nám pomôže opäť správne aktivovať hlboké brušné svaly.“

Pridružené popôrodné úkazy

Popri diastáze bývajú častými prirodzenými problémami rodičiek aj hemoroidy, únik moču, alebo bolesti v oblasti krížovej časti chrbtice. Výnimkou nie sú ani hernie. ,,Všetky tieto aspekty sú úplne prirodzené a netreba sa za ne hanbiť. Všetky svaly panvového dna totiž prešli za 9 mesiacov tehotenstva obrovskou zmenou. Dôležité je prinavrátiť im včas ich stratenú silu a flexibilitu,“ približuje problematiku Kaduková.

Ako začať?

Každá žena má po pôrode vysoké ambície o tom, ako začne cvičiť a vráti svoje telo čo najrýchlejšie do pôvodného stavu. ,,Myslím však, že hovorím za všetky, ak poviem, že pri starostiach a radostiach, ktoré s novorodencom doma prežívame, si dnes sotva nájdeme čas zájsť do fit centra. Nie je to len hodina na cvičenie, ale mnoho iných aspektov, ktoré musíme zladiť,“ konštatuje trénerka, ktorá poskytuje odborné konzultácie cez online telefonáty. Čerstvá mamička si tak môže zacvičiť z pohodlia domova napríklad vtedy, keď bábätko spí.

Odborná pomoc

Vyhľadávanie špecialistov na postpartum obdobie je dnes v zahraničí bežné. ,,U nás ale táto oblasť zatiaľ nie je až tak zastúpená. Ženy potom často siahajú po online videách, na ktorých nie sú všetky cviky vysvetlené správne, a tak dochádza k mylnej predstave o tom, ako sa zbaviť brušnej diastázy,“ približuje odborníčka. ,,Absolútnym základom je pre mňa počas individuálnej výučby zachovať intimitu, keďže každá žena sa nachádza po pôrode v inom rozpoložení. Okrem toho, že chceme prinavrátiť ženám sebavedomie, cieľom konceptu Trinity je počas 8 súkromných online telefonátov poskytnúť im čo najpodrobnejšiu analýzu problematiky a prostredníctvom vhodných cvikov prinavrátiť ich telu flexibilitu a najmä funkčnosť,“ dopĺňa zakladateľka online projektu, ktorý môžete sledovať aj na Instagrame.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia