Život chlapca z tejto fotky sa radikálne zmenil

Život chlapca z tejto
Ilustračné foto
2020-09-02 11:30:00 |

Pred štyrmi rokmi balansoval medzi životom a smrťou. Dnes je z neho šikovný školák, ktorý sa na túto fotku dokáže pozerať s úsmevom.

Možno je vám táto snímka povedomá. V januári 2016 obletela svet. Je na nej zachytené úplne vyhladované a podvyživené dieťa, ktorému dánska humanitárna pracovníčka Anja Ringgren Lovén nakláňa k perám fľašu s vodou. Vtedy dvojročného nigérijského chlapca, ktorý má výstižné meno Hope (Nádej),  rodičia opustili, obvinili ho z čarodejníctva a nechali ho bez pomoci pomaly zomierať na ulici. Osud však bol k nemu láskavý a po tom, ako ho vďaka záchrannej misii Anja objavila, sa jeho život úplne zmenil.

Už o rok neskôr sa vďaka humanitárnym pracovníkom z organizácie DINNødhjælp úplne zotavil a začal ho vzdelávať. Z podvyživeného drobca bol zrazu chlap ako buk.

 Dnes je z neho školák, ktorý miluje získavanie nových vedomostí a všetkým robí veľkú radosť. Zaujíma sa o všetko okolo seba a teší sa zo života.

„Je to veľmi silný, inteligentný, zábavný a krásny mladý chlapec, ktorý napriek všetkým šanciam prežil!,“ napísala k jeho fotkám z tohtoročného januára, presne štyri roky od jeho záchrany, Anja. Hope podľa nej videl fotku, na ktorej mu ponúka vodu, už veľakrát a vôbec sa netvári pri tom smutne. Naopak! „Namieri na seba, že na obrázku je on a potom sa usmeje, akoby bol pyšný. Ale viem, že to nie je o hrdosti. Deti sa rodia so schopnosťou odpúšťať. Deti sa rodia bez predsudkov,“ okomentovala to Anja.

 

Today is the 30 of January 2020, and today is exactly 4 years ago we rescued Hope. I think most people in the world has...

Uverejnil používateľ Anja Ringgren Lovén Štvrtok 30. januára 2020

 

 

 

 

 

Ako vysvetlila, na rodičov, ktorí ho opustili, sa nehnevá a necíti k nim nenávisť. Hope je natoľko inteligentný, aby pochopil, že tak urobili iba pre svoju nevzdelanosť a poverčivosť. „Tá je spôsobená nedostatkom štrukturálneho vzdelávania, extrémnou chudobou, náboženským fanatizmom a korupciou. Žiadna spoločnosť sa nemôže rozvíjať, ak sú to ľudia zbavení základných ľudských práv, ako je prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a sociálnej ochrane,“ zdôraznila Anja, ktorá pripomína, že „vzdelanie je najmocnejšou investíciou v spoločnosti a najväčšou zbraňou proti nevedomosti.“ Tieto slová by sme si na začiatku školského roka mali vziať všetci k srdcu a snažiť sa našich školákov viesť k túže po poznaní. Nie, nejde o jednotky, ale o to, aby sa deti učili kriticky myslieť, rozmýšľať nad vecami a všímať si, čo sa okolo nich deje.

 

 

Fotogaléria

boredpanda
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: Facebook, boredpanda

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia