Nový varovný signál koronavírusu u detí: Toto si všímajte

Nový varovný signál koronavírusu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-31 13:30:00 |

Tento rok bude návrat do škôl úplne iný ako doteraz. Koronavírus zasiahol aj do životov detí, ktoré zasadnú do školských lavíc s rúškom na tvári.

Ešte pred tým, než zazvoní školský zvonec, sa oplatí vedieť o novom príznaku vírusu u detí!

Nemalo by sa podceňovať

Vynechávanie jedál by mohlo byť novým varovným signálom nového koronavírusu u detí, ako sa píše na thesun.co.uk. Kľúčovými príznakmi vírusu sú pretrvávajúci kašeľ, horúčka a strata chuti alebo zápachu. Odborníci však varujú, že hlavné prejavy u detí sa môžu líšiť od dospelých, vrátane straty chuti do jedla. S týmto zistením prichádzajú v období, keď sa deti chystajú do školy.

Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie na King's College London, povedal, že deti trpia približne piatimi príznakmi, ktoré nie sú v súlade s tými, ktoré zažívajú dospelí. Odborník v rozhovore pre BBC Inside Science uviedol, že údaje z aplikácie Covid Symptom Tracker odhalili, že medzi päť najčastejších príznakov u detí mladších ako 18 rokov, ktoré boli pozitívne na COVID-19, patria bolesti hlavy, únava, horúčka, bolesť v krku a vynechávanie jedál.

„Tieto príznaky sa líšia od piatich najčastejších, ktoré vidíme u dospelých, medzi ktoré patrí spravidla kašeľ, dýchavičnosť a strata zápachu. Je dôležité si uvedomiť, že vynechanie jedla a únava sú tiež prejavy, ktoré si treba všímať rovnako ako bolesti hlavy,“ upozorňuje odborník.

Profesor Spector zároveň uviedol, že v súčasnosti nie sú jasné rozdiely medzi príznakmi u detí na základnej a strednej škole: „Kožné vyrážky sme zachytili ako celkom bežný symptóm u detí a môžu sa vyskytnúť rovnako aj u tých najmenších. Tieto vyrážky sa môžu vyskytnúť pred akýmikoľvek inými príznakmi, alebo môžu prísť po iných prejavoch. Ide o znamenie u detí, ktoré nedokážu povedať svojim rodičom, čo sa vlastne deje.“

Príznaky môžu byť odlišné

Aplikácia Covid Symptom Tracker doteraz obsahuje údaje od 300 000 detí. Niektoré školy súhlasili s používaním aplikácie, keď sa deti vrátia späť do školy, aby zachytili údaje o ich príznakoch. Mohlo by to pomôcť v lepšej diagnostike a tým aj liečbe vírusu. Prof Spector preto vyzval rodičov, aby sa prihlásili do aplikácie v mene svojich detí.

Dodal: „Týmto spôsobom to môžeme začať ovládať sami a nemusíme sa spoliehať na to,  kým ostatní zistia, že sa niečo deje. Tým sa aj mnohí učia, aké sú príznaky a začne sa hneď niečo robiť pre ich odstránenie.“

Paul Hunter, profesor medicíny na Norwich Medical School súhlasil s tým, že príznaky sú odlišné u rôznych vekových skupín. Podľa neho je problémom to, že klasické príznaky, ktoré všetci poznáme, pochádzajú len z pozorovania pacientov, prijatých do nemocnice.

„Keď sa pozeráte celkovo na spoločnosť, objavuje sa celý rad príznakov. Nie každý má horúčku. Navyše, existujú správy o kožných vyrážkach. V domovoch dôchodcov sme tiež zistili, že relatívne málo z nich má klasický priebeh ochorenia. Často sa sťažujú na nešpecifické príznaky, a to isté zrejme pravdepodobne platí aj u detí,“ dodal na záver Hunter.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia