Šarlach, alebo všetko, čo ste o ňom (ne)vedeli: Najčastejšie ho proste len vdýchnete!

Šarlach, alebo všetko, čo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-27 06:30:00 |

Šarlach. Čo to je a kedy toto ochorenie môžete u drobca očakávať?

Škola volá a na deti okrem učiteľov a spolužiakov čakajú aj rôzne vírusy a baktérie  Začiatok tohto školského roka bude oproti predchádzajúci ťažší najmä v tom, že škôlkari a školáci budú musieť dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, keďže vo svete "úraduje" koronavírus. Rozpoznať, čím sa naše dieťa nakazilo, nebude jednoduché a mnohí budeme tápať, či ide obežnú virózu, koronu alebo iné infekčné ochorenie. Lekári odporúčajú počkať a sledovať, ako sa choroba vyvíja. I keď určite má každý  o svoje dieťa strach, nemali by sme hneď bežať do čakárne pediatra. V každom prípade je vhodné kontaktovať ho telefonicky alebo mailom a o ďalšom postupe sa poradiť s ním. Jedným z bežných ochorení, ktoré deťom na jeseň hrozia, je šarlach.

Šarlach je infekčné prenosné ochorenie bakteriálneho pôvodu - zjednodušene možno teda povedať, že šarlach vo väčšine prípadov malý pacient jednoducho vdýchne. Je to relatívne bežné infekčné ochorenie detského veku, ktoré je spôsobené určitými baktériami zo skupiny streptokokov. Tieto baktérie produkujú toxíny, ktoré sú zodpovedné za vznik typických vyrážok. Najčastejším spôsobom prenosu je kvapôčková infekcia - pri vykašliavať sa streptokoky dostávajú do okolia a môžu byť vdýchnuté.

Skutočnosť, že má šarlach bakteriálny pôvod mnohým rodičom napovie, že sa v tomto prípade bez antibiotík nezaobídu - bohužiaľ. Vlastne skôr "vďakabohu", lebo šarlach býval pred objavením antibiotík, veľmi obávaným ochorením s vysokou úmrtnosťou (v lepšom prípade "len" s trvalými následkami).

Šarlach = angína s vyrážkou?

Choroba zvyčajne začína ako angína a svojím spôsobom to vlastne taká zvláštne angína aj je. Úplne typickými príznakmi sú: zvýšená teplota až horúčka, únava, bolesti hlavy, bolesti v hrdle, napuchnuté začervenané mandle s belavými povlaky, malinovo červený jazyk a typická šarlachová vyrážka. Tá sa objavuje do dvoch dní od prvých príznakov infekcie. Červenkasté fliačky sa môžu niekedy spájať do väčších útvarov. Vyrážka sa zvyčajne vyskytuje v typickom poradí; najprv sa objaví v podbrušku, potom na hrudníku a samozrejme sa môže šíriť aj na ďalšie časti tela. Najčastejšie na vnútornej strane stehien, v podpazuší a v lakťových jamkách. Objaviť sa ale môže aj na tvári a na krku. Pokožka býva na dotyk hrubá ako drobná "husia koža". Vyrážka mizne do 4 až 5 dní.

Neliečený šarlach so sebou nesie mnoho závažných komplikácií, skôr sa dokonca šarlach liečil výhradne na infekčných oddeleniach v nemocnici!

Liečba a diagnostika: Spozná šarlach i rodič?

Poučený rodič samozrejme môže odhadnúť, že malého "nezbedníka" nepostihla len viróza či angína, ale šarlach. Avšak konečnú diagnózu potvrdí na základe skúseností, výterov a niekedy aj krvných testov (protilátok ASLO) pediater. Mnohí pediatri či lekári na ORL majú k dispozícii rýchle testy (tzv. Strep-test), ktoré priamo v ordinácii pomocou steru sliznice hrdla behom pár minút otestujú prítomnosť určitého typu streptokokov.

Rýchly test nehradí poisťovňa, naopak klasický výter poisťovňa hradí. Strep-test však testuje, na rozdiel od klasického výteru, ktorý len potvrdí alebo vyvráti prítomnosť streptokokov.

Šarlach sa lieči antibiotikami, zvyčajne penicilínového typu. V niektorých prípadoch je po ukončení podávania tabletiek ešte odporučená injekčná aplikácia antibiotík.

10 základných faktov o priebehu choroby

  • Šarlach sa najčastejšie objavuje v detských kolektívoch na jar a na jeseň.
  • Postihuje najmä malé deti vo veku od 3 do 10 rokov (ale samozrejme aj mladších aj dospelých).
  • Zaujímavé je, že sa šarlach prakticky nevyskytuje u dojčiat do pol roka.
  • Zdrojom choroby je chorý alebo naopak zdravý prenášač, u ktorého sa neprejavujú príznaky choroby.
  • Choroba sa najčastejšie prenáša kvapôčkami.
  • Najobvyklejšou vstupnou cestou je nosohltan.
  • Možný je tiež prenos cez predmety a bielizeň, ktorých sa chorý dotýkal.
  • Inkubačná doba šarlachu je 3 až 10 dní.
  • Chorý je infekčný po dobu príznakov.

Pozor, šarlachom sa dá infikovať opakovane!

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia