Vyskúšajte tieto frázy: Zaberajú na deti

Vyskúšajte tieto frázy: Zaberajú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-23 00:30:00 |

Aj vy si kladiete každý deň otázku, ako dosiahnuť, aby vás deti počúvali? Máte pocit, že ste vyskúšali všetko a nič nefunguje? Dajte šancu povzbudzujúcim frázam.

Nie je ľahké zistiť, čo na deti zaberá, aby počúvali. Častokrát skúšate všetko možné aj nemožné, rady z kníh, internetu a dieťa počúva v dobrom prípade tak na 50 percent. Udržiavate očný kontakt, používate otrepané frázy, gestá a stále to nefunguje. Nie ste jediní. Hlavne keď máte živé dieťatko, ktoré si razí vlastnú cestu životom. Vám tuhne krv v žilách, keď váš potomok spoznáva svet z výšky, vylezie na stôl, skrinku, hrabe sa v koši na odpadky či sa kŕmi všetkým, čo okolo seba nájde a jediný, kto je v pokoji, je vaše dieťa?

Častokrát sa vám chce tresnúť dverami a utiecť čo najďalej, lebo hoci svoje deti milujete najviac na celom svete, rodičovstvo je niekedy najťažšie a najviac frustrujúce zamestnanie na svete. Ako dosiahnuť, aby dieťa počúvalo, zároveň bolo spokojné a rodič sa nezbláznil? V prvom rade, nemajte veľké očakávania, že dieťa bude počúvať celý čas. Ruku na srdce, to nezvládne ani dospelý človek. Rovnako nečakajte, že sa dieťa zmení zo dňa na deň. Na všetko treba čas a ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš.

Ako dodržiavajú deti pokyny podľa veku?

  • 1,5-ročné: 40-50 percent času
  • 2- ročné: 60 percent času
  • 3-ročné: 70 percent času

Zdá sa vám, že vaše dieťa vás nepočúva dostatočne? Čo takto vyskúšať povzbudzujúce frázy?

Si veľmi užitočný

Je to skvelá fráza, ktorou dáte dieťaťu najavo, že to čo robí, robí dobre. Deti sa budú cítiť dôležito, schopné a nezávislé. Rovnako ich to naučí, že je správne pomáhať iným, keď potrebujú pomôcť.

Si dobrý „jedák“

Táto veta je veľmi povzbudzujúca, ak vaše dieťa neustále bojuje jedlom. Je to skvelá náhrada vety: „Si vyberavý v jedle. To nie je dobré.“ Niekedy slová, ktoré použijeme na začiatku, môžu znieť ako proroctvo, ale ani neviete ako a naplnia sa. Namiesto toho, že dieťa budete v kuse upozorňovať, že je vyberavé v jedle, zamerajte sa na zdravú stránku toho, čo zje a vyzdvihnite to.

Ukáž mi, ako ......

Ak vaše robí niečo, čo nechcete - napríklad stojí na kancelárskej stoličke, nekričte a nezakazujte mu to. Presmerujte jeho pozornosť niekam inam. Pomôžeš mi vyložiť nákup? Zanesieš to na svoje miesto? Presmerovanie na inú aktivitu, ktorá dieťa zaujme a bude sa pritom cítiť dôležito, vás ušetrí zbytočnej diskusie o tom, či je správne to, čo dieťa práve robí a prečo.

Urob to inak

Táto fráza pomáha deťom zamerať sa na to, čo chcete vy, ale nie pod nátlakom. Takže namiesto toho, aby ste povedali: "Okamžite zlez z tej stoličky, lebo spadneš,“ vyskúšajte: "Bolo by fajn, keby si sa pokúsil sadnúť si, tak ako sa má sedieť? Ukážeš mi, že to dokážeš?" Je veľmi pravdepodobné, že dieťa bude chcieť ukázať, že je veľké a dokáže to a ani nebude vedieť ako a počúvne vás.

Tvrdo pracuješ

Ďalšou dôležitou vetou, ktorú by mali deti počuť z úst rodiča, je vyzdvihnutie ich úsilia. Či vám dieťa pomôže vyložiť nákup alebo si po sebe uprace hračky, je dôležité im to povedať. „Vidím, že tvrdo pracuješ, oceňujem to.“ Naučí ich to vytrvalosti a tomu, že úsilie je dôležité.

Poďakujte im

Prejavte im vďaku za pomoc. Budú sa cítiť dôležito a namotivuje ich to, aby pomáhali aj v budúcnosti. Oceňte aj to, keď vás naozaj počúvajú.

Si láskavý a milý

Bez ohľadu na to, že práve dieťa nemá dobrú náladu, kričí, bije okolo seba, hádže sa o zem, je dôležité, aby ste mu pripomínali, že je v skutočnosti láskavé a milé. Akonáhle ho prejde hysák a spraví niečo správne, vyzdvihnite to, to slovami,: „Vidíš, že vieš byť aj milý a láskavý. To sa mi páči viac, ako keď kričíš. Ďakujem“. Všetky deti túžia po pochvale. Chcú byť ako mama, otec či starší súrodenec. Podporíte ich nezávislosť, zároveň posilníte ich sebaúctu.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia