Ste najstarší, stredný či jedináčik? Podľa toho vychovávate svoje deti

Ste najstarší, stredný či
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-19 00:30:00 |

Ukázalo sa, že poradie narodenia ovplyvňuje našu osobnosť intenzívnejšie, ako sa pôvodne zdalo. Dokonca to má vplyv aj na spôsob, akým pristupujeme k svojím deťom!

Kevin Leman, autor knihy The Birth Order Book: Prečo ste takí, akí ste, tvrdí, že to, či sme najstarším zo súrodencov, stredným, najmladším alebo sme jedináčikom, do veľkej miery predpovedá, akým rodičom budeme.

1. Najstaršie deti

Osobnostné črty: Prvorodené deti sú zvyčajne vodcami, ktorí majú tendenciu dodržiavať pravidlá a dosahovať vysoké ciele. Vďaka týmto vlastnostiam sa často stávajú veľmi úspešnými vo svojom kariérnom aj osobnom živote. S najväčšou pravdepodobnosťou sa z nich stanú perfekcionisti. Majú tiež vysokú mieru zodpovednosti, sú sebavedomí a majú tendenciu ovládnuť akýkoľvek priestor, v ktorom sa pohybujú. Pretože sa boja robiť chyby, najstaršie deti sú zvyčajne nepružné - nerady menia veci a váhajú, keď potrebujú vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

Najstaršie deti ako rodičia: Ak ste prvorodené dieťa, pravdepodobne budete mať od svojich ratolestí vysoké očakávania. Vaša osobnosť a tendencia udržiavať veci v poriadku sa prejavia vo vašom rodičovskom štýle.

Keď sa prvorodený zo súrodencov stane rodičom, často si vybaví svojich mladších súrodencov a ich správanie. Napríklad, ak si na jeho mladšieho brata alebo sestru nevedeli rodičia nájsť dostatok času, berie to do úvahy pri výchove vlastného dieťaťa a častejšie sa pýta na jeho pocity a názory. Niekedy sa môže so svojím dieťaťom až príliš stotožniť a stať sa príliš náročným. Ak však má dve alebo viac detí, cíti sa pohodlnejšie a uvoľnenejšie.

2. Stredné deti

Osobnostné črty: V rodine zvyčajne majú úlohu mediátorov, pretože keď príde na svet mladší súrodenec, musia sa naučiť vyjednávať a robiť kompromisy. Vďaka ich schopnosti lepšie rokovať majú veľa priateľov a sú obľúbení. Sú veľmi pružní a ochotní „ísť s prúdom“. Stredné deti obvykle milujú spoločnosť, pretože nedostali toľko rodičovskej pozornosti ako prvorodené dieťa alebo jedináčik. Majú tendenciu udržiavať pevnejšie väzby s priateľmi, než s rodinou.

Stredné deti ako rodičia: Prostredné dieťa často kompenzuje nedostatok rodičovskej pozornosti vo svojej rodine. Vyhýba sa rýchlym rozhodnutiam týkajúcich sa detí. Namiesto toho si ich skôr vypočujete a zváži všetky argumenty. Rozhoduje sa podľa toho, čo považujete za najlepšie a spravodlivé pre celú rodinu. Keďže vie, aké to je byť občas takmer neviditeľný, usiluje sa venovať dostatok pozornosti každému dieťaťu.

3. Najmladšie deti

Osobnostné črty: Najmladší zo súrodencov, resp. pri dvoch súrodencoch ten mladší, má obvykle tendenciu mať viac slobody a preto býva často nezávislejší a sebavedomejší. Najmladšie deti sú zvyčajne temperamentné a milujú zábavu. Na rozdiel od starších súrodencov sú viac otvorení dobrodružstvám, nekonvenčným zážitkom a riskovanie im nie je cudzie. Vyhovuje im byť stredobodom pozornosti, čo sa im aj často darí. Ako najmladší z rodiny majú menšiu zodpovednosť a niekedy sa môžu správať až príliš bezstarostne. Časom sa naučia svoju rolu nezodpovedného člena využívať aj na manipuláciu s ostatnými.

Najmladšie deti ako rodičia: Svoje ratolesti povzbudzujú k dobrodružstvám, pri výchove používajú nekonvenčné metódy, nie sú zviazaní zaužívanými postupmi a metódami, dôverujú svojej intuícii. S veľkou pravdepodobnosťou budú bojovať so zavádzaním pravidiel v rodine, lebo nie sú na ne zvyknutí. To môže byť kameňom úrazu, lebo deti pravidlá jednoducho potrebujú. Niekedy pristupujú k deťom až príliš benevolentne, no to sa nemusí vždy vyplatiť.

4. Jedináčikovia

Osobnostné črty: Jedináčikovia majú veľa podobných rysov s prvorodenými deťmi. Sú úspešní, sebavedomí, majú výborné komunikačné schopnosti, sklony k perfekcionizmu a obvykle majú vodcovské ambície. K nevýhodám jedináčikov patrí to, že sú príliš zameraní na seba, pretože nikdy nemuseli s nikým súťažiť o pozornosť rodičov alebo sa deliť o hračky. Sú tiež veľmi ambiciózni, podnikaví a energickí. Vyrastajú obklopení dospelými, preto sú verbálne vyspelejší a zrelší.

Jedináčikovia ako rodičia: Založenie rodiny môže byť pre nich trochu problematickou záležitosťou, keďže nikdy sa nanaučili zdieľať pocity a veci so súrodencami. Ideálnou kombináciou pre rodičovstvo je spojenie jedináčika a najmladšieho súrodenca. Talent jedináčika pre štruktúru, rád a poriadok v kombinácii s bezstarostným a dobrodružným duchom najmladšieho súrodenca v poradí prispieva k rovnováhe vo vzťahu a vyváženej výchove detí. Jedináčik však potrebuje aj vo vzťahu svoj vlastný priestor a čas na seba.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia