Na týchto 12 vecí si dajte pozor, keď sa stanete mamou

Na týchto 12 vecí
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2022-08-14 21:30:00 |

Uvedomili ste si, že po tom, ako ste porodili, ľudia vás začali vnímať akosi inak? Berú vás vážnejšie a aj vy v sebe zrazu cítite obrovskú zodpovednosť.

Pravdou je, že keď sa žena stane mamou, veľa aspektov jej živote sa zmení, no v jadre zostáva tým istým človekom ako predtým. Aj keď materstvo vnáša do života ženy istú dávku serióznosti a už nikdy nebude taká bezstarostná, je potrebné ustrážiť, aby jej to „neudrelo na mozog“.

Keď budete mať pocit, že sa to k tomu približujte, uvedomte si, že:

1. Vaše meno sa nezmenilo na meno Mamička

Deti vám hovoria mama, mamka, mamina, mamička či mamula, ale to nie je vaše meno na občianskom ani vodičskom preukaze.  

2. Pôrodom ste nezískali patent na správne odpovede

Deti rodičom vždy dôverujú, nech im povedia alebo urobia čokoľvek. Keď sa vrátite do detstva, určite sa aj vám vybavia spomienky na to, ako ste si mysleli, že rodičia jednoducho vedia všetko, akoby boli knihou, v ktorej sú zapísané správne odpovede. Bohužiaľ, nie je to tak, aj rodičia sú si neistí, mýlia sa a a často nevedia ako ďalej.

3. Nestali ste sa lepšou ako ostatní

Samozrejme, s nádherným bábätkom v náručí sa každá mama cítia ako ten najdôležitejší človek na svete, no v skutočnosti ste rovnakým človekom ako všetci okolo vás. Len máte to šťastie, že ste dostali dar v podobe dieťaťa.

4. Váš čas nie je cennejší, než čas kohokoľvek iného

S bábätkom doma si určite všimnete, že na všetko budete mať zrazu omnoho menej času ako kedysi a budete si ho viac vážiť. No rovnako cenný je čas každého človeka, preto si vážte, keď je ochotný tráviť ho vo vašej spoločnosti.

5. Nemali by ste sa vzdať svojich nádejí a snov

Aj keď ste sa stali mamou, zostávate človekom, ktorý chce určite dosiahnuť nejaké méty v živote, nájsť určitú mieru úspechu a splniť si svoje sny. Mať deti patrí zvyčajne k jednému z tých snov, no je v poriadku, ak túžite aj po splnení ostatných. Nemusí to byť práve sen, že sa stanete predskokankou Madonny na koncerte, no určite si za svojim choďte.

6. Nie je dôvod skončiť s koníčkami

Každý má nejaké koníčky, niektoré ste začali pestovať už v detstve, iné sa vyvinuli časom. Snažte sa stále zaujímať aj o niečo iné ako o dieťa. Práve „to iné“, vášeň aj pre ďalšie veci z vás robí rozhľadeného človeka a mamu, ktorá dokáže svoje ratolesti napĺňať.

7. Nemali by ste ignorovať svojich priateľov

Určite je to teraz ťažšie. Zrazu máte milión povinností a musíte zvážiť veľa okolností, keď sa rozhodujete pre stretnutia s kamarátmi, no vždy sa to dá skĺbiť a priatelia váš život obohacujú.

8. Nemali by ste zanedbávať partnera a intímny život

Ste mama, ale tiež žena so všetkým, čo k nej patrí. Dbajte na svoj výzor. Možno už nemáte telo osemnástky, to však neznamená, že sa nemáte snažiť vyzerať príťažlivo a užívať si aj intímne chvíle či romantiku vo dvojici.

9. Kľúčom k ozajstnému šťastiu nemusia byť iba deti

Aj keď vy ste presvedčená, že nič a nikto iný ako deti nedokáže človeka urobiť naozaj šťastným, nie je to absolútnym pravidlom. Niektorí ľudia sa cítia šťastnými aj vtedy, keď nemajú deti. Pre niekoho jednoducho nie sú métou. Tolerujte to!

10. Váš život sa rodičovstvom nestal dokonalým

Toto je celkom zrejmé. Aj keď pri pohľade zvonka sa môže práve váš život javiť ostatným ako dokonalý, vy sama najlepšie viete, že nie je všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Verte, že nikto nie je dokonalý, rovnako ako ani život nikoho nie je iba ružový. Buďte vďačná za to, že máte rodinu a užívajte si ju so všetkým dobrým aj zlým.

11. Nemusíte za každú cenu všetko zvládnuť

Byť dobrou manželkou, mamou, kamarátkou aj napredovať v kariére... Áno, určite by každá z nás chcela byť dobrou vo všetkom, v skutočnosti to však nie je také jednoduché. Sústreďte sa na to podstatné v živote, na to, v čom ste dobrá a nesústreďujte sa na svoje nedostatky.

12. Dôležité je vážiť si samu seba

Buďte hrdá, vždy!

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia