Tehotná Kumari zomrela aj s bábätkom: Odmietlo ju 8 nemocníc!

Tehotná Kumari zomrela aj
Ilustračné foto
Zdroj: Twitter
2020-06-23 15:11:00 |

Tehotnú Kumari prebudili silné bolesti, preto sa s manželom vybrala rikšou do najbližšej nemocnice. Keby tušila, že sú to jej posledné hodiny života, aspoň by na rozlúčku pobozkala 6-ročného syna.

Tehotnú Kumari prebudili silné bolesti, preto sa s manželom Bijendrom Singhom vybrala rikšou do najbližšej nemocnice. Keby tušila, že sú to jej posledné hodiny života, aspoň by na rozlúčku pobozkala 6-ročného syna...

Situácia v Indii je veľmi zlá, nemocnice nestíhajú prijímať pacientov, ktorí neraz zomierajú v sanitkách či na uliciach. Kumari s manželom a synom žili v Naí Dillí. I keď denne videli, aká je v meste situácia, netušili, že dostať sa do nemocnice bude nemožné. Na začiatku deviateho mesiaca tehotenstva bola pre vysoký krvný tlak a krvácanie 5 dní hospitalizovaná, preto čakali, že to tentokrát bude podobné.

Keď sa 5. júna prebudila s bolesťami, bolo jasné, že začína rodiť. Manželia verili, že ju aj napriek zúriacej koronavírusovej pandémii prijmú hneď v prvej nemocnici. To sa však nestalo, lebo potrebovala kyslík, ktorý tam nemali. Dokonca sa stretli s arogantným prístupom. „Ak si dáte dole rúško, dostanete facku,“ povedal jej jeden z lekárov po tom, keď sa úbohá Kumari sťažovala, že sa jej ťažko dýcha. Nebol však čas na dohadovanie, zobrali rikšu a mierili do druhej nemocnice. Tam nemali dostatočné vybavenie a poslali ich ďalej. Ďalšou bola nemocnica, v ktorej bola Kumari už hospitalizovaná. Tu jej síce poskytli kyslík, aby sa jej uľavilo, to však bolo všetko. Pre strach z koronavírusu ju poslali preč a nedovoli jej u nich rodiť. „Sme malá pôrodnica, urobili sme všetko, čo bolo v našich silách,“ vyhlásil riaditeľ nemocnice Ravi Mohta.

Bijendra a Kumari takto pokračovali z nemocnice do nemocnice a v každej mali argumenty, prečo rodiacu ženu nemôžu prijať. „Prečo ma nechcú prijať? Čo sa deje? Zomriem?“ pýtala sa zúfalá žena manžela. Keď už začala úplne strácať sily, nasadili ju do sanitky a pri vyše 38-stupňových horúčavách ju viezli do 40-kilometrov vzdialenej pôrodnice. Vysilená a ubolená podľahla po 15 hodinách hľadania pôrodnice vyčerpaniu a o život prišlo aj jej nenarodené bábätko. Predbežné vyšetrovanie zatiaľ ukázalo, že išlo o nedbanlivosť. O prípade informoval New York Times.

 

 

Všetky sny o veľkej rodine a domčeku na predmestí sa zrútili ako domček z karát. Nešťastný Bijendra sa teraz musí postarať o staršieho synčeka a mamička s nenarodeným bračekom či sestričkou na nich budú dávať pozor už iba z neba.

 I keď akútne prípady ako Kumari by mali mať podľa vyhlásenia vlády prednosť, realita v Indii je úplne iná. Ide iba o jeden z množstva tragických príbehov, ktoré sa v tejto krajine odohrávajú. Keďže v hlavnom meste žije viac ako 26 miliónov ľudí a koronavírus sa šíri veľkou rýchlosťou, nemocnice sú absolútne preplnené. Ekonomická situácia je tiež žalostná a o prácu prišli milióny ľudí, vláda preto neplánuje krajinu uzavrieť, naopak, snažia sa minimalizovať všetky opatrenia.

Twitter/Jeffrey Gettleman
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: new york times

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia