Čo treba vedieť o „poslíčkoch“?

Čo treba vedieť o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-20 17:30:00 |

Poslíčkovia čiže Braxton-Hicksove kontrakcie alebo falošné kontrakcie vraj nebolia, prichádzajú vždy nepravidelne a výhradne ku koncu tehotenstva ... Alebo je všetko trochu inak?

Nežne a familiárne sa im hovorí "poslíčkovia", chladne a odborne Braxton-Hicksove kontrakcie - podľa anglického pôrodníka Johna Braxton Hicksa, ktorý ich roku 1872 prvýkrát opísal v odbornej tlači (ženy aj babice ich samozrejme poznali už po stáročia). Rozmýšľali ste niekedy, prečo k poslíčkom, o ktorých mimochodom koluje niekoľko mýtov, vlastne dochádza?

Braxton-Hicksove kontrakcie

Poslíčkom sa v odbornej literatúre niekedy dokonca hovorí aj tréningové kontrakcie. Tieto kontrakcie (sťahy maternice) sú ku koncu tehotenstva úplne normálnym a fyziologickým javom. Podľa odborníkov sú dokonca dôležití pre prípravu maternicového svalstva na pôrod! Ide teda o akýsi prípravný predpôrodný tréning.

Braxton-Hicksove kontrakcie sú na rozdiel od pravých kontrakcií nepravidelné. Čo do sily sťahov, ide skôr o nízku intenzitu či pocity vnímané ako "tvrdnutie bruška". Poslíčkovia nadchádzajúceho pôrodu budúcu mamičku obyčajne začínajú navštevovať v poslednom trimestri tehotenstva, približne tri týždne pred termínom pôrodu. Tento "predpôrodný tréning" trvá v niektorých prípadoch iba pár minút, niekedy však až niekoľko hodín. Ak sú poslíčkovia veľmi intenzívni a ak trvajú dlhšie, je namieste o nich informovať gynekológa.

Rozdiel medzi pravými kontrakciami a poslíčkami je ten, že pravé pribúdajú na intenzite namiesto toho, aby poľavili a nezmiernia sa ani pri zmene polohy. Že išlo o poslíčkov spoznáte, keď si dáte teplú sprchu alebo si ľahnete a zotrváte v pokoji. Po nejakom čase zoslabnú.

Najčastejšie mýty a pravdy o poslíčkoch

1. Mýtus prvý: Poslíčkovia nebolia

Ale áno, poslíčkovia môžu bolieť, vo výnimočných prípadoch aj veľmi! Braxton-Hicksove kontrakcie sú podobne ako pôrod vo svojej intenzite aj vnímaní bolesti veľmi individuálnou záležitosťou.

2. Pravda: Sex môže poslíčkov prebudiť

Pohlavný styk v druhej polovici tehotenstva môže vyvolať falošné kontrakcie. Ako je to možné? Za poslíčkov pri sexe môže dosiahnutý orgazmus a prostaglandíny v spermiách.  

3. Mýtus druhý: Poslíčkovia sa objavujú výhradne v treťom trimestri, a to presne od 37. týždňa tehotenstva

Ani to nie je tak celkom pravda, Malé percento žien môžu poslíčkovia prekvapiť už pri konci druhého trimestra. Zvyčajne trvajú 30 sekúnd až 2 minúty. Môžu však prísť skôr (a byť intenzívnejšie), ak ste už boli tehotná.

4. Pravda: Aj plný močový mechúr je spúšťač

Dehydratácia môže byť spúšťačom poslíčkov. Takže ak pijete veľa vody, aby ste predišli Braxton Hicksovým kontrakciám - úžasné! Len nezabudnite chodiť aj na „malú“. Tak ako dehydratácia, aj príliš plný močový mechúr môže spôsobiť falošné kontrakcie. Takže všetko s mierou.

5. Mýtus tretí: Poslíčkovia sú vždy nepravidelné kontrakcie

Ani to nemusí byť tak celkom pravda! Jedná sa o kontrakcie, ktoré môžu byť dočasné, ale pravidelné.

6. Pravda: Často prichádzajú neskoro večer

Falošné kontrakcie zvyčajne prichádzajú neskoro večer. Prečo tomu tak je? Podľa amerického kongresu pôrodníkov a gynekológov na konci dňa si viac všímate signály svojho tela. Vy si sadnete, uvoľníte sa a vtedy majú poslíčkovia zelenú.

7. Pravda: Zmena polohy pomôže

Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či vám naozaj začína pôrod alebo ide o poslíčkov, je zmena polohy či činnosti. Ležali ste na pohovke? Vstaňte a prejdite sa. Zmena polohy môže často falošné kontrakcie ukončiť. Rozbehnutý pôrod nemožno takto potlačiť.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, tommys.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia