Zdravý prístup k jedlu: Takto ho môže mať aj vaše dieťa

Zdravý prístup k jedlu:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-21 11:30:00 |

Dieťa napodobňuje svojich rodičov takmer v každom smere. Jedlo a návyky s ním spojené nie sú výnimkou. Ako sa teda stravovať tak, aby si váš potomok dokázal vychutnať zdravý a vyvážený jedálny lístok?

Súčasná doba so sebou prináša veľké množstvo diétnych trendov, pričom výrazne narastá tlak na výzor mladého človeka. Výsledkom je, že dospievajúci majú dnes nižšie telesné sebavedomie, ako kedykoľvek predtým. Jedným z dôkazov je rastúci počet mladých ľudí s poruchami prijímania potravy. Alarmujúci je taktiež fakt, že prvé skúsenosti s diétami získavajú deti už v ôsmich rokoch

Podľa prieskumu značky Dove až sedem z desiatich dievčat vo veku 10 - 13 rokov nespokojných s vlastnou postavou obmedzuje konzumáciu jedla. „Nie je tajomstvom, že stravovacie návyky detí najviac ovplyvňujú rodičia. Je preto možné, že ak sa rodič rozhodne pre prísnu a nárazovú diétu, dieťa sa pridá. Reálny je však aj variant, že sa  rozhodne vzdorovať a porušovať pravidlá, ktoré sa doma zaviedli“, uvádza psychologička a garantka Projektu sebadôvery Dove Mária Šimčáková – Tothová. Zároveň dodáva, že čierno-biely prístup k zdravej výžive nie je správny a rodičia by v prípade svojich potomkov nemali podporovať žiadne stravovacie extrémy.

Mama "dietárka"

Spoločné diéty matiek a dospievajúcich dcér nie sú nič neobvyklé. Táto „nevinná zábava“ však môže vážne ovplyvniť vzťah dcéry k vlastnému telu. „Stravovacie návyky matiek sú zdrojom návykov a presvedčenia u dcér. Pri budovaní kultúrnych hodnôt týkajúcich sa hmotnosti a tvaru tela zohrávajú práve matky ústrednú rolu. Ich diétne návyky sú tak často spojené so stravovacími problémami dcér. Znamená to, že matky dietárky môžu spôsobiť, že sa ich dcéry začnú viac trápiť svojim vzhľadom,“  vysvetľuje Lucia Jurová, psychologička centra Anabell, ktoré pomáha ľudom s poruchou prijímania potravy a dlhodobo upozorňuje na škodlivosť diét.  Rovnakého názoru je aj psychoterapeutka Susie Orbach. Tá tvrdí, že striktné rozdelenie jedál na „dobré“ a „zlé“ určuje vzťah k jedlu a môže podporiť vznik poruchy prijímania potravy.

 

Takto nie

V snahe naučiť deti zdravému a vyváženému stravovaniu sa rodičia nevedomky dopúšťajú mnohých chýb.  Obmedzovanie chutných a často energeticky výdatných jedál je často jednou z nich. Zakázanie určitého typu jedla zvyšuje túžbu po ňom a môže deti priviesť k jedeniu či dokonca k prejedaniu aj vtedy, keď nepociťujú pocit hladu.  Ako vhodnejšie sa naopak javí mierne obmedzovanie. Rodičia by sa mali vyvarovať odmeňovaniu detí jedlom, pričom to platí predovšetkým pre sladkosti. „Použitie jedla ako odmeny za dobré chovanie zvyšuje u malých detí preferenciu týchto potravín. Rovnako kontraproduktívne je, ak rodičia odmeňujú deti za konzumáciu zdravého jedla“, vysvetľuje Jurová.  

Jednou z častých chýb, ktorej sa dopúšťa mnoho rodičov, je jedenie pri televízii, rozprávke či s mobilom v ruke. Dieťa sa tak nenaučí stolovať a jedlo si vychutnať. Naopak je počas jedla rušené, čo môže viesť k tomu, že prestane vnímať signály svojho tela. Potvrdzuje to aj výskum nórskej univerzity v Adger, ktorý ukázal, že deti, ktoré pozerajú počas jedla televízor, majú vo zvýšenej miere tendenciu trpieť nadváhou či obezitou. Tipy ako naučiť deti zdravému vzťahu k jedlu nájdete na dove.com/ sebadôvera alebo v príručke Sama sebou

Tipy, ako vybudovať u detí zdravý vzťah k jedlu

  • Zapojte deti do prípravy jedla

Varte čo najviac jedál doma a zapojte deti do nákupov surovín a prípravy jedál. Vďaka tomu porozumejú jednotlivým surovinám a pochopia akú úlohu hrajú v plnohodnotnom pokrme.

  •  Jedlo by v rodine nemalo vyvolávať pocit viny.

Dbajte na to, aby bola vaša strava vyvážená a neobmedzujte určité typy jedla, pokiaľ na to nemáte dobrý dôvod napr. alergia. Ukážte deťom, že každé jedlo sa dá zjesť bez pocitu viny.

  • Zabudnite na módne diéty

Často sú založené na vyradení určitých druhov jedla, čo znamená, že neuspokojujú naše dôležité výživové požiadavky.  Človek má tendenciu túžiť po všetkom, čo je zakázané, a potom keď túžbe podľahnem cíti sa previnilo a je tak rýchlo, že si jedlo ani nevychutná.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia