Mäkkučké bábätko? Radšej nie! Môže sa za tým skrývať táto diagnóza

Mäkkučké bábätko? Radšej nie!
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages
2020-06-16 06:00:00 |

Handrová bábika či páperový vankúš. Aj k tomuto bývajú niekedy takéto detičky prirovnávané. Hovoríme o svalovej hypotonii. Čo to znamená?

Hypotonické deti často zaostávajú v psychomotorickom vývoji; neskôr sa otáčajú, lezú, sedia aj chodia. Najnápadnejším rysom hypotónie je neobvyklá "mäkkosť" bábätka. Laicky možno svalovú hypotóniu opísať ako nedostatočné napätie svalov. Tie sú ochabnuté, s čím úzko súvisí aj porucha motorického vývoja. Svalová hypotónia (hypotonický syndróm) môže byť centrálna (mozgová) alebo periférna (napr. choroby svalov). Hypotónia má mnoho príčin a podôb, a to od veľmi závažných stavov, kedy je vážne narušený fyzický i duševný vývoj, po stavy, kedy dochádza k výraznému zlepšeniu vďaka pravidelnému cvičeniu a rehabilitácii.

Hypotónia sa prejavuje na pohybovom aparáte dieťatka, ktoré má menej či viac nápadné problémy v motorickom vývoji. Jeho vývoj je oproti zdravým deťom oneskorený, lebo je jeho svalstvo ochabnuté – ide o neurologický problém!

Mäkkulinké a poddajné

Hypotonické bábätko veľmi často upúta zvláštnou mäkkosťou a poddajnosťou. Ako keby ste mali v náručí plyšovú hračku či handrovú bábiku. Ak nijako výrazne nezaostáva za priemerom, nemusíte si túto odchýlku spočiatku vôbec všimnúť.  Niekedy sa stáva, že si drobnejšie odchýlky nevšimne ani pediater. Ak sa však problém nerieši, motorický náskok zdravých detí sa zväčšuje a problémy narastajú. Čím skôr sa teda začne s hypotonickým bábätkom cvičiť a rehabilitovať, tým lepšie.

Typické znaky hypotónie u detí:

  • majú malú alebo žiadnu kontrolu nad svalmi krku, takže ich hlavička má tendenciu klesať
  • keď sú v náručí, môžu pripadať ochabnuto, akoby vám mohli ľahko spadnúť
  • nemôžu a nevedia zaťažiť svaly na nohách alebo ramenách
  • ich rúčky a nôžky visia rovno
  • ťažko sajú a prehĺtajú
  • ich hlások je veľmi slabý alebo tichý

Dieťaťu s hypotóniou často dlhšie trvá, kým dosiahne míľniky motorického vývoja, akými sú sedenie, plazenie, chôdza, rozprávanie a kŕmenie.

Príčiny vzniku

Škála príčin centrálnej hypotónia je pestrá. Za zníženým svalovým tonusom môže stáť vrodená vada mozgu, poškodenie pri pôrode, zápal či úraz nervového systému, degeneratívne či endokrinologické ochorenia (napríklad choroby štítnej žľazy). V niektorých prípadoch majú deti narodené predčasne (pred 37. týždňom tehotenstva) hypotóniu, pretože ich svalový tonus nie je pri narodení úplne rozvinutý. No za predpokladu, že neexistujú žiadne ďalšie základné problémy, s vývojom dieťaťa by mali tieto problémy postupne vymiznúť.

Liečba hypotónie

V závislosti od príčiny sa môže hypotónia v priebehu času zlepšovať, ostať rovnaká alebo sa zhoršovať. Stav dojčiat s hypotóniou, ktorá vyplýva z predčasného narodenia, sa zvyčajne zlepšuje s vekom.

Dojčatá s hypotóniou spôsobenou infekciou alebo iným ochorením sa zvyčajne zlepšia vtedy, ak sa podarí stanoviť a liečiť prvotný stav hypotónie. Bohužiaľ, často nie je možné vyliečiť základnú príčinu hypotónie.

Hypotónia, ktorá bola zdedená, bude pretrvávať po celý život človeka, hoci motorický vývoj dieťaťa sa môže postupom času neustále zlepšovať. Liečba môže tiež pomôcť zlepšiť funkcie, ako je mobilita a reč. V týchto prípadoch môže liečba zahŕňať fyzioterapiu, pracovnú terapiu a rečovú a jazykovú terapiu.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia