Tajomná šiesta choroba: Čo o nej treba vedieť

Tajomná šiesta choroba: Čo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-13 13:30:00 |

Má váš drobec vysokú teplotu a po pár dňoch sa mu na tele vyhodí vyrážka? Zdá sa, že ide o šiestu chorobu. Aké sú prvotné príznaky, ako sa prenáša a je nebezpečná pre tehotné ženy?

Roseola, šiesta choroba (roseola infantum), je nákazlivé ochorenie spôsobené vírusom. Najprv vás vyľaká vysoká horúčka a následne sa objaví kožná vyrážka. Infekcia zvyčajne nie je závažná a väčšinou postihuje deti vo veku od 6 mesiacov do 2 rokov, no objaviť sa môže aj u starších detí.

Roseola je taká bežná, že väčšina detí ju mala ešte pred príchodom do materskej školy. Rovnako ako piata choroba,.aj šiesta choroba sa prenáša vzduchom, avšak nákazu spôsobuje herpetický vírus HHV typu 6 alebo ľudský herpes typu 7.

Inkubačná doba kolíše od päť do pätnásť dní a častejšie sa vyskytuje na jar. Ochorenie začne vysokou teplotou (okolo 40 ° C), ktorá trvá tri až päť dní. Môže sa vyskytnúť tiež ľahký zápal hltana a mierne zdurenie krčných a šijových lymfatických uzlín. Po niekoľkých dňoch sa objaví na tele drobno škvrnitá ružová vyrážka, ktorá sa šíri na krk, trup, brucho a končatiny. Niekedy trvá len pár hodín a zmizne do dvoch až troch dní bez následkov. Medzi ďalšie príznaky patri: podráždenosť, opuch viečok, bolesť ucha, znížená chuť do jedla, opuchnuté žľazy, mierna hnačka, bolesť hrdla či mierny kašeľ, no môžu sa obajviť aj febrilné kŕče. 

Rovnako ako pri piatej chorobe, aj tu sa používajú predovšetkým lieky na zníženie teploty a podáva sa dostatočné množstvo tekutín. Ak však má váš dojčiaci sa drobček takto vysokú horúčku, nie je dobré príliš dlho vyčkávať.

Roseola u dospelých

Aj keď je to zriedkavé, dospelí sa môžu dostať do styku so šiestou chorobou, ak ju nikdy nemali ako deti. Ochorenie síce prebieha miernejšie, no dospelý môže preniesť infekciu na deti.

Liečba šiestej choroby

Roseola zvyčajne odíde sama. Neexistuje žiadna špecifická liečba choroby. Lekári nepredpisujú antibiotiká, pretože je spôsobená vírusom. 

Lekár vám môže odporučiť, aby ste dali dieťaťu voľnopredajné lieky na zníženie teploty a zmiernenie bolesti. Dôležité je, aby ste dieťaťu podávali veľa tekutín. Deťom a dospelým s oslabeným imunitným systémom môžu byť predpísané aj  antivirotiká.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia