9 chýb rodičov, ktoré by mali prestať pre dobro svojich detí robiť

9 chýb rodičov, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-03 00:30:00 |

Vo vzťahu rodičov a detí existuje priestor pre chyby, rovnako ako aj v iných vzťahoch. Čo sa však týka rodičovstva, podiel chýb je veľmi vysoký.

Nesprávne veci, ktoré robíme alebo hovoríme, sa môžu odraziť na našich deťoch v ich dospelom živote. Väčšinou stačí uvedomiť si čo robíme, neraz v dobrej viere, nie práve najsprávnejšie a pribrzdiť alebo pridať... To nám pomôže vychovať šťastnejšie a sebavedomejšie deti. Toto je podľa odborníkov 10 najčastejších chýb, ktorým sa dá celkom ľahko vyhnúť a výsledky sú badateľné.

1. Rozhodujeme za deti

Dať dieťaťu priestor na rozhodovanie a výber je dôležité pre jeho psychickú pohodu. Keď človek necíti kontrolu nad svojím vlastným životom, trpí stresom a úzkosťou. Pokúste sa nechať si pre seba radu, o ktorú vás dieťa nežiadalo a neobmedzujte jeho výber. Namiesto toho sa snažte ho povzbudiť, aby robilo vlastné rozhodnutia. Buďte však dieťaťu k dispozícii, keď vás potrebuje.

2. Kritizujeme a porovnávame

Prílišná kritika môže vážne ovplyvniť sebavedomie dieťaťa a viesť k tomu, že bude samo seba podceňovať. Odborníci na rodičovstvo sa domnievajú, že frázy začínajúce slovami: „Prečo si taký ...“ alebo „Prečo nemôžeš byť viac ako ...“, môžu uškodiť psychickému pohodliu dieťaťa takým spôsobom, že bude potrebovať veľa času na psychické zotavenie. Ak to ešte vôbec bude možné...

3. Nedovoľujeme deťom robiť vlastné chyby

Z vlastných chýb sa naučíme najviac. Keď sa snažíme ochrániť deti pred chybami, okrádame ich o možnosť čeliť dôsledkom svojich rozhodnutí a konania. Takže nabudúce, keď budete chcieť opäť dieťaťu zabrániť v tom, aby niečo pokazilo alebo sa „popálilo“, spomeňte si na tieto slová a nechajte to tak.

4. Hovoríme viac ako počúvame

Počúvanie je jednou z najdôležitejších zručností rodičov. Niekedy chceme dieťa niečo čo najrýchlejšie naučiť namiesto toho, aby sme ho počúvali. Byť dobrým poslucháčom dieťaťa je znakom lásky a podpory. Pokladajte otázky, ktoré začínajú slovíčkami „Čo“ alebo „Ako“ namiesto „Prečo“, aby ste dieťa povzbudili a spoločne dokážete nájsť riešenie.

5. Dovolíme deťom vyhýbať sa zodpovednosti

Niektorí rodičia sa domnievajú, že detstvo ich detí by malo byť zábavné a rozhodli sa ich oslobodiť od domácich prác a iných povinností. Podľa odborníkov v oblasti psychológie je to jedna z najväčších rodičovských chýb. Deti potrebujú mať povinnosti a učiť sa zodpovednosti.

6. Zatvárame oči nad problémami s učením

Zlé známky a problémy so správaním v škole nie sú vždy výsledkom lenivosti alebo slabej motivácie dieťaťa. Dôvodom problémov s učením môžu byť problémy so sústredením a pamäťou, ako aj mnoho ďalších aspektov fyzického a psychického zdravia, ktoré by sme nemali ignorovať.  

7. Očakávame dokonalosť

Je úplne normálne, keď rodičia dúfajú v to najlepšie a očakávajú od svojich detí maximum, ale mať príliš vysoké očakávania môže spôsobiť problémy. Najprv si musíme uvedomiť, že naše deti nemôžu robiť najlepšie všetko, do čoho sa pustia. Po druhé, namiesto toho, aby sme ich nútili, aby boli vždy lepšie ako ostatní, by sme sa mali zamerať na ich úspechy a pomáhať im zlepšovať ich zručnosti.

8. Robíme za dieťa veci, ktoré môže urobiť samo

Nechať deti robiť veci samy o sebe je kľúčom k výchove nezávislých a rozhodných dospelých. Ak patríte k rodičom, ktorí robia veľa vecí za deti, odborníci navrhujú vyskúšať túto metódu:

  • Napíšte si všetky veci, ktoré ste urobili pre svoje dieťa za posledný týždeň
  • Na konci týždňa si zoznam pozrite. Vyškrtnite veci, ktoré môže vaše dieťa urobiť samo a prestaňte ich robiť.
  • Zakrúžkujte tie veci, ktoré vaše dieťa môže čiastočne urobiť samo a nechajte ho, aby túto časť vykonalo.
  • Pokračujte v pomoci dieťaťu s vecami, ktoré na zozname zostali.

9. Nerobíme to, čo kážeme

Keď klameme, ohovárame, obviňujeme iných zo svojich chýb, nevieme sa zbaviť nejakej závislosti alebo sa hráme na obete a zároveň hovoríme deťom, aby tieto veci nikdy nerobili, sme nekonzistentní. Psychoterapeut Sean Grover porovnáva vinu  dieťaťa za to, že sa správa tak, ako ste ho naučili „obviňovaním zrkadla za svoj odraz“. Pokúste sa byť dobrým vzorom pre vaše dieťa a majte odvahu priznať si vlastné chyby.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia