KORONAVÍRUS Dobrá správa: Deti tento vírus takmer neprenášajú

KORONAVÍRUS Dobrá správa: Deti
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.om
2020-05-13 15:30:00 |

Výskum z Holandska naznačuje, že čo sa týka nového koronavírusu, deti do 12 rokov nie sú takmer vôbec infekčné. Otvorenie škôl by tak nemalo byť rizikom.

Údaje z Holandska hovoria, že deti hrajú pri šírení koronavírusu iba malú úlohu. Vírus sa šíri hlavne medzi dospelými a od dospelých členov rodiny na deti. Prípady detí infikujúcich jeden druhého alebo detí infikujúcich dospelých sú menej časté. Pretože vírus je stále nový, naďalej ho skúmajú. O tom, že zistenia výskumu nie sú len teoretické, svedčí aj situácia v Dánsku, ktoré ako prvé už pred mesiacom otvorilo školy a situácia v krajine v súvislosti s koronavírusom sa nezhoršila.

Skôr nakazia rodičia deti ako deti rodičov

Prvé výsledky zaujímavého výskumu zverejnil Národný inštitút pre verejné zdravie v Holandsku (RIVM) už v apríli. Zamerali sa v ňom na rodiny, v ktorých je minimálne jeden člen infikovaný koronavírusom. Cieľom je zapojiť doňho 100 rodín, v súčasnosti je ich cez 60.

Z doterajšieho výskumu vyplynulo, že ani v jednej z nich nemalo dieťa koronavírus ako prvé. Ak sa uňho objavil, nakazilo sa od rodičov alebo starých rodičov, takých prípadov je však tiež málo. Obvykle mali tiež menej príznakov ako dospelí. Prejavili sa dýchacími ťažkosťami, ako sú bolesti v krku, kašeľ a známky prechladnutia.

Dokonca sa nepotvrdilo ani to, že u detí sa vírus dlhšie drží v stolici a tak môžu byť šíriteľmi vírusu. Je síce pravdou, že ho aj takto vylučujú, no pri skúmaní v laboratóriu ho nedokázali rozmnožiť.

Riaditeľ RIVM a šéf výskumného tímu profesor Jaap van Dissel hovorí, že deti do 12 rokov nemusia nosiť rúška a tiež nie je až taký dôležitý sociálny dištanc.

Výskum RIVM ukazuje, že k šíreniu Covid-19 dochádza hlavne medzi osobami približne rovnakého veku. Pravdepodobnosť, že dieťa sa nakazí od dospelého je menšia, najčastejšie sa tak stane v domácom prostredí, kde sú v úzkom kontakte.  Vo všeobecnosti pacienti mladší ako 20 rokov zohrávajú pri šírení koronavírusu omnoho menšiu úlohu ako dospelí a starší ľudia.

Krajiny otvárajú školy, zatiaľ s obmedzeniami

Na základe povzbudivých výsledkov otvorili v Holandsku v pondelok 11. mája opäť školy, samozrejme v obmedzenom režime. Deti nechodia do školy každý deň, sú rozdelené na skupiny a platia prísne opatrenia aj pre rodičov, ktorí nemôžu s nimi vstupovať do budovy školy.  Vyučovanie v rôznych formách sa obnovuje aj v ďalších krajinách. O tom, ako to bude na Slovensku, rozhodnú epidemiológovia a odborníci v pondelok na budúci týždeň. S najväčšou pravdepodobnosťou však škôlkari a školáci vrátane piatakov pôjdu do školy ešte v tomto školskom roku, podľa premiéra Igora Matoviča to však bude na báze dobrovoľnosti. 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: rivm.nl

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia