Covidové prsty: Ďalší príznak koronavírusu, najmä u detí. Čo pomôže?

Covidové prsty: Ďalší príznak
Ilustračné foto
Zdroj: wikipedia commons
2020-05-07 14:06:00 |

Covidové prsty sú zatiaľ nepreskúmaným kožným problémom, ktorý sa objavil v súvislosti s koronavírusom. Našťastie, signalizujú len miernu alebo už prekonanú infekciu.

Všímať si treba najmä dolné končatiny, kde sa môžu vytvoriť červené hrboly na prstoch. Na dotyk sú bolestivé a môžu svrbieť. „Chceme na to upozorniť rodičov aj zdravotnícku verejnosť zvlášť v dnešnej dobe, keď sa uvoľňujú protiepidemiologické opatrenia a menšie deti sa vracajú do škôl,“ uviedla hovorkyňa vinohradskej nemocnice Tereza Romanová.

Ako píše idnes.cz, podľa riaditeľa fakultnej nemocnice na Vinohardoch a prednostu Dermatovenerologickej kliniky Petra Arenberga sa u niektorých pacientov covidové prsty objavili ako jediný príznaky ochorenia Covid-19. „Covidové prsty sú pre dermatológov niečo nového,“ podotkol. Každý, u koho sa tento príznak objaví, by mal byť vyšetrený na koronavírus.

Podľa lekárky z deramtovenerologickej kliniky Moniky Arenberegerovej vyrážka pravdepodobne vzniká ako zápalová reakcia kože na antigén vírusu spojený s ischémiou končatín, teda ochorením tepien v končatinách alebo krvnými zrazeninami.  

Kožné príznaky covidovej infekcie sa podľa Romanovej vyskytujú asi u 20% pacientov a objavujú sa tretí až piaty deň ochorenia a potom zmiznú.  Ďalšími príznakmi koronavírusu, ktoré sa vyskytujú na koži, patrí aj koprivka, mramorovaná koža či drobné krvné výrony na nohách.

Covidové prsty sú vlastne dobým znamením

Výskyt covidových prstov hlavne u detí a mladých ľudí hlásia lekári z celého sveta. Niektorí odborníci tvrdia, že môžu odrážať zdravú imunitnú odpoveď na vírus. „Najdôležitejším odkazom pre verejnosť je to, aby neboli v panike - väčšina pacientov, u ktorých sa objavia covidové prsty, sa darí veľmi dobre,“ skonštatovala dermatovenerologička z massachusetsskej nemocnice Esther Freeman, podľa ktorej tento príznak signalizuje miernu až asymptomatickú infekciu. Pripomína, že sa môžu objaviť aj niekoľko týždňov po skončení akútnej fázy infekcie. „Zvyčajne je to dobré znamenie, že telo prekonalo Covid a má naň dobrú imunitnú reakciu," dodala.

Pomáha aj ľad

Červené svrbiace, páliace či bolestivé hrboly sa môžu objaviť na jednom alebo aj všetkých prstoch nôh. Spočiatku vyzerajú ako opuchnuté a začnú mať načervenalý odtieň, postupne sa farba vyrážky mení až na fialovú. Môže to byť veľmi nepríjemné, najmä v noci. Vhodnú liečbu odporučí lekár, z domácich prostriedkov pomáha prikladať si na prsty ľad.

 

 

wikipedia commnos.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia