V Číne idú drobci do školy, na hlavách musia mať „koronačiapky“

V Číne idú drobci
Ilustračné foto
Zdroj: foto: fb
2020-05-06 00:30:00 |

Svet sa na pár mesiacov pribrzdil. Covid-19 nám veľa vzal, no paradoxne aj veľa dal. Deti si napríklad uvedomili, že škola nie je za trest, ale skôr zábava a stretnutia s kamarátmi.

Zvykli sme si chodiť na vychádzky do prírody, a nie do obchodných centier, zvykli sme si, že nie každý deň musia byť otvorené obchody a deti zistili, že tráviť čas s kamarátmi v škole je vlastne veľmi príjemné. 

Deti na celom svete sú rovnaké a snáď každé jedno dieťa sa teší po nútených prázdninách do školy. Tak ako aj detičky v Číne. Žiaci z čínskej školy v Chang-čou(Hangzhou) sa opäť vrátili do školských lavíc. Povinne však musia mať na hlavičkách pokrývku - „koročiapky“, ktoré im majú brániť priblížiť sa ku spolužiakom.

Keďže vedenie školy chce, aby boli deti v bezpečí, tak nariadilo, že každý žiak musí mať na hlave špeciálne upravenú čiapku, na ktorej budú zo strán pripevnené drevené palice alebo kartóny. Tie potom zaisťujú, že deti od seba budú mať metrový odstup.

Myšlienku „jedného metra“ navrhla základná škola Yangzheng v Hangzhou v provincii Zhejiang vo východnej Číne. Škola privítala svojich žiakov v 1. až 3. ročníku, ktorí sa vrátili do areálu 26. apríla.  Od detí sa teda vyžaduje, aby nemali so svojimi spolužiakmi žiadne fyzické kontakty a aby ich čiapky ostali nedotknuté.

Tieto špeciálne čiapky museli deťom doma vyrobiť rodičia. Pri výrobe sa inšpirovali v čínskej histórii, pretože podobné čiapky nariadil nosiť cisár Taizu z dynastie Song na ranných stretnutiach, aby si ministri nemohli potajomky šepkať a spiknúť sa proti nemu. Pôvodne sa vyrábali z bambusu a kovu, v súčasnosti rodičia využívajú napríklad aj balóniky, kartón a podobne.

Čína zmierňuje aj opatrenia spojené s cestovním, pretože v krajine dochádza k poklesu počtu aktívnych prípadov koronavírusu. Všetky školy a univerzity však musia zaviesť prísne preventívne opatrenia, ako nosenie ochranných rúšok a dezinfekciu svojich areálov.

Čínski školáci sa teda postupne vracajú po niekoľkých mesiacoch do školy. Šírenie koronavírusu je v krajine na ústupe a tamojšia vláda začína otvárať aj bary a reštaurácie.

V Európe bolo prvé Dánsko: Miera nákazy sa nezvýšila

K podobnému kroku, teda k otvoreniu škôlok a škôl, postupne pristupujú aj európske krajiny. Prvou bolo Dánsko, ktoré ich pre deti do 12 rokov opätovne otvorilo 15. apríla. Panovali obavy že koronavírus naberie na sile, no zdá sa, že to tak nie je, i keď miera reprodukcie  R, teda "rate“ sa zvýšila z hodnoty 0,6 na 0,9. Miera nákazy je však stále pod kritickou hodnotou, ktorá je nastavená na 1,0. To znamená, že jedna infikovaná osoba prenáša nákazu na jednu osobu. 

V škôlkach a školách prijali prísne hygienické opatreia, väčšinu času deti trávia vonku, fungujú v menších skupinkách, v jedálňach, či pri príchode do a odchode zo školy sa riadia prísnymi harmonogramami, samozrejmosťou je dezinfekcia povrchov, ktorá musí byť urobená minimálne dvakrát do dňa. 

U nás by k otvoreniu škôl malo prísť až v poslednej fáze uvoľňovania prijatých opatrení, no premiér Igor Matoviť nevylúčil, že ak budú dobré čísla a koronavírus zostane pod kontrolou, deti sa možno vrátia do tried ešte v tomto školskom roku. 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia