Mama varuje: U mojej dcéry sa koronavírus prejavil netypickými príznakmi

Mama varuje: U mojej
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Facebook.com/Rachel Bridges
2020-05-03 06:30:00 |

Koronavírus je nevypočítateľný a nemusia sa objaviť všetky typické príznaky, o ktorých ste počuli, upozorňuje mama 10-ročného dievčatka, ktoré si prešlo peklom.

Calli Bridges z Cardiffu vo Walese minulý týždeň strávila päť dní v univerzitnej nemocnici vo Walese po tom, ako sa sťažovala na bolesti hlavy a bolesti za očami. To boli prvé príznaky. Jej mame Rachel hneď nenapadlo, že ide o koronavírus, lebo sa s nikým veľmi nestretávali. Keď sa k tomu pridali silné bolesti žalúdka a vysoká teplota, ktorú nešlo nijako zraziť, dievčatko previezli do nemocnice.  

Choroba postupovala veľmi rýchlo

Prvé príznaky podľa Rachel možno siahajú tri týždne dozadu. Vtedy Calli prekonala žalúdočnú virózu s vysokou teplotou a ťažkým vracaním, ktoré trvalo 5 alebo 6 dní. Odvtedy sa sem-tam posťažovala na to, že cíti žalúdok a občas mala bolesti na hrudníku, inak však bola v poriadku. Všetci sa pre istotu na dva týždne preventívne izolovali, no ani potom veľmi nevychádzali medzi ľudí. Minulý štvrtok však Calli začala pobolievať hlava a sťažovala sa na bolesti za očami. Stav sa rýchlo zhoršoval. „Bolo to také zlé, že ešte nikdy som ju v takom stave nevidela,“ povedala Rachel pre Wales Online. Calli sa cítila tak strašne, že Rachel sa obávala o jej život.

Po prevoze do nemocnice urobili dievčatku röntgen hrudníka a brucha, podstúpila ultrazvukové vyšetrenie, CT, početné krvné testy a dokonca aj punkciu pečene, aby zistili, čo jej môže byť. Príznaky nenasvedčovali koronavírusovej infekcii a prvé výsledky boli negatívne. Po ďalšom teste im však lekári oznámili pozitívny výsledok.

„Jej úžasní lekári urobili druhý výter, aj keď prvý sa vrátil ako negatívny, ale neustále hľadali odpoveď, prečo je na tom tak zle,“ opísala Rachel chvíle strachu o dcérin život. „Pravdepodobne to bol najstrašidelnejší čas môjho života. Neponáhľajte sa čo najskôr vrátiť k normálu, urobte tak až potom, keď to bude bezpečné,“ varuje všetkých na základe vlastnej skúsenosti. Život je podľa nej cennejší, než vetky peniaze sveta.

Podľa Rachel nie je dobrým nápadom otvoriť škôlky a školy. „Neexistuje spôsob, ako sa deti môžu v škole spoločensky dištancovať,“ zdôraznila. Podľa nej je najdôležitejšie čakať tak dlho, ako je treba a vydržať v izolácii dovtedy, kým to bude potrebné. „Teraz sa sústredím iba na to, aby bolo môjmu dievčatku lepšie,“ povedala po tom, ako Calli prepustili z nemocnice do domáceho liečenia, kde sa pomaličky zotavuje.

Ako matka veľmi ocenila ústretovosť nemocničného personálu. Zároveň všetkých rodičov vyzýva, aby pri akomkoľvek podozrení, že s ich dieťaťom nie je niečo v poriadku, kontaktovali lekárov a zbytočne nevyčkávali. „Chcem len upozorniť rodičov, že deti tiež môžu ochorieť a to, že nemajú typické príznaky, neznamená, že koronavírusom netrpia,“ dodala.

Fotogaléria


Foto: Facebook.com/Rachel Bridges
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia