KORONAVÍRUS Medzi nakazenými pribúda detí aj u nás

KORONAVÍRUS Medzi nakazenými pribúda
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-31 15:30:00 |

I keď to spočiatku tak nevyzeralo, koronavírus si vyberá aj deti. Podľa najnovších údajov pribudli na Slovensku ďalšie tri pozitívne testované.

Veková skladba najmladších pacientov na Slovensku, u ktorých bol potvrdený koronavírus, je od 2 do 9 rokov. Ako na dnešnej tlačovej besede informoval premiér Igor Matovič, pribudlo trojročné dievčatko z okresu Bánovce nad Bebravou, štvorročný chlapček a deväťročné dievčatko z okresu Bratislava. Pvým pozitívne testovaným dieťaťom u nás bol dvojročný chlapček zo Spiša. Bližšie informácie známe nie sú, ani to, ako sa deti mohli nakaziť.

Na ihriská zabudnite

V každom prípade je potrebná opatrnosť a nie je na mieste vystavovať deti zbytočnému riziku chodením na vychádzky či na ihriská. Práve ihriská môžu byť nebezpečné, lebo na kovových a plastových povrchoch vírus prežije aj niekoľko dní. I keď je sociálna izolácia pre deti ťažká a chýbajú im kamaráti, v tomto období nezostáva ani im iné ako vydržať. Neberte ich na frekventované miesta, kde sa stretáva viac ľudí. Aj keď majú všetci rúška a zdá sa to bezpečné, nie je to tak. Ideálne je tráviť čas osamote a ak sa vyberiete von, opäť bez spoločnosti a na miesto, kde sa nestretnete s ďalšími ľuďmi. Deti by v žiadnom prípade nemali teraz chodiť s vami do obchodu či na iné uzavreté miesta.

Doteraz mala väčšina pozitívne testovaných cestovateľskú anamnézu alebo boli s niekým takým v kontakte, no zdá sa, že aj u nás už prichádza ku komunitnému šírenu koronavírusu. A práve preto je riskantné brať deti napríklad na ihriská či do parkov s preliezačkami, hojdačkami a podobne. 

I keď u detí by mal byť priebeh ochorenia ľahší a často dokonca až asymptomatický, na našich stránkach sme už písali aj o deťoch, ktoré koronavírusu podľahli bez toho, aby trpeli inými zdravotnými komplikáciami. Daily Mail dnes informoval o úmrtí 12-ročného dievčaťa z Belgicka, ktoré sa stalo najmladšou obeťou zákerného vírusu v Európe. To či trpelo inými zdravotnými problémami, neinformoval. 

Nevyznie to síce práve optimisticky, no podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího vrchol epidémie možno očakávať o 110 dní, teda v lete.  Dovtedy je na nás, aby sme čo najviac chránili seba, deti a samozrejme aj seniorov, ktorí sú tou najrzizikovejšou skupinou. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia