„Koroprázdniny“ potrvajú dlhšie: Čo nás čaká?

„Koroprázdniny“ potrvajú dlhšie: Čo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-24 15:30:00 |

Minister školstva Branislav Gröhling potvrdil to, čo väčšina z nás očakávala. Školy zostanú zatvorené až do odvolania.

Konkrétny termín nepadol, je však viac ako isté, že to bude dlhšie ako pôvodne avizované dva týždne. "Idem si naliať," reagovala na Facebooku na informácie po rokovaní vlády jedna z mám. "Ja ani piť nebudem, rovno sa obesím," kontruje jej ďalšia. Rozhodnutie, ktoré sme všetci očakávali, sprevádzajú takéto a podobné reakcie. "Samozrejme, je to myslené skôr žartom. Každá z nás je rada, že budeme mať deti doma a nevystavíme ich riziku nákazy v kolektíve," hovorí mama Jana, ktorá sa navonok tiež posťažovala, no v skutonosti rozhodnutie kabinetu víta.

Niektoré deti sú doma už tretí týždeň. Ako prvé, už v utorok 10. marca, zatvorili svoje brány školy a škôlky v Bratislave. Postupne sa pridávali aj ďalšie mestá a od pondelka 16. marca rozhodlo ministerstvo školstva, vtedy ešte pod vedením ministerky Martiny Lubyovej, o zatvorení všetkých školských zariadení. Odvtedy žiaci fungujú v režime tzv. dištančného vzdelávania. Po sobotňajšej výmene vlády, kedy sa na čelo rezortu postavil Branislav Gröhling, prichádzajú nové opatrenia.

Vyučuje sa cez pracovné listy aj online

Školy sa spôsobu vzdelávania zhostili rôzne. Niektorí učitelia posielajú žiakom pracovné listy, iné zadávajú rôzne cvičenia z učebníc a pracovných zošitov, ďalší vyučujú žiakov online. V každom prípade je väčší tlak na rodičov a problém majú najmä tí, ktorí zároveň pracujú. Mnohí zostali pracovať z domu, no ani v tomto prípade to nie je med lízať, lebo okrem pracovných povinností sa musia starať o chod rodiny a venovať sa aj školským úlohám s deťmi.

Písomné maturity vynechajú

"Písomné maturity" sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Ako uviedol Gröhling, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. "Chceme, aby maturanti tento rok maturovali, a to do 30. júna," povedal minister školstva. Ak by opatrenie, ktoré sa týka prerušenej výučby do odvolania, nebolo zrušené, sú pripravené opatrenia, aby do 30. júna zmaturovali. Tento rok sa ruší aj Testovanie 9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.

"Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája a potvrdenie lekára nebude možné, aby sme neurobili nával študentov smerom k ambulanciám. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna," povedal minister školstva.

Gröhling informoval o tom, že boli posunuté aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. "Ideálne by to bolo elektronickou formou tam, kde je to možné," povedal. Podávanie žiadostí do materských škôl bude počas celého mája.  

"Čo sa týka regionálneho školstva, školský rok chceme reálne ukončiť tak, ako je naplánované, teda do 30. júna," povedal minister školstva s tým, že učivo, ktoré sa nepreberie, sa bude posúvať do ďalšieho ročníka. V prípade vysokoškolákov chce minister školstva apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu, aby akceptovala tento stav.

Gröhling poznamenal, že v súvislosti s prerušenou výučbou na školách až do odvolania oslovil aj riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka so žiadosťou, aby boli rozšírené vyučovacie programy vo verejnoprávnej televízii. Od budúceho týždňa to bude 100 minút denne, čím by sa podľa Gröhlinga mohli takýmto spôsobom vzdelávať aj žiaci, ktorí nemajú internet alebo počítač. Doplnil, že vzniká aj web www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie.

 „Budem robiť všetko preto, aby sme školský rok štandardne ukončili. Možno to situácia s vírusom skomplikuje, ale ja verím, že to spoločne zvládneme a hlavne ostaneme zdraví. Chcel by som tiež ubezpečiť učiteľov a rodičov, že neprebrané učivo nebudeme považovať za problém a presunieme ho do ďalšieho ročníka," ubezpečuje minister školstva.

Kým niektorí rodičia sú zo vzdelávania detí doma priam v šoku a nevedia odkiaľ kam, iní to zobrali v pokoji. „V záhradke máme prvouku, pri počítaní zemiakov v komore si utvrdzujeme matematiku, pri písaní denníka z tohto zvláštneho obdobia zase gramatiku. Angličtinu počúvame prostredníctvom rozprávok a pesničiek. Robíme aj veci do školy, ale vôbec to nepreháňame. Som šťastná, že aj keď koronavírus je hnusná pliaga, na druhej strane nám dopriala byť ako rodine spolu. Bavíme sa s deťmi o ekológii a ochrane prírody. Úprimne, i keď mám kdesi obavu, aby sme to nechytili, úplne si to užívam a nechápem tých vystresovaných rodičov, ktorí sú zúfalí z toho, že môžu byť s deťmi,“ povedala nám 36-ročná trojnásobná mama Viera.

 

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia