Ondřej Šteffl: Učitelia, pokoj! Nehorí... Rodičia mu pritakávajú

Ondřej Šteffl: Učitelia, pokoj!
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Facebook/Ondřej Šteffl
2020-03-20 00:30:01 |

Nechajte deti a rodičov, aby sa skonsolidovali, potom môžete v pokoji riešiť, ako učiť, odkazuje zakladateľ súkromných Scio škôl pedagógom.

Mám dojem, že sme sa všetci, ktorí sa pohybujeme okolo vzdelávania, trochu zľakli prijatých opatrení a rýchlo rýchlo riešime, čo robiť. Zľakli sa rodičia, deti, učitelia, riaditelia, vysoké školy. Vlastne sa zľakli všetci. Akoby bolo nutné hneď od prvého dňa deti podchytiť a nenechať ich vydýchnuť, píše Steffl na portáli rodicevitani.cz.
 
Pamätám si ešte uhoľné prázdniny, bol som u babičky. Určite som sa tam toho veľa naučil, už ale neviem čo. Ale vybrané slová ani Ohmov zákon to neboli, škola na nás nedosiahla. A stalo sa niečo? Nič.
 
Školy budú zatvorené podľa môjho odhadu dva mesiace a dosť možno ešte oveľa dlhšie, čo myslím, uvidíme čoskoro. To, čo horí a vyžaduje rýchle konanie, je riešenie epidémie koronavírusu, a to nie je naša úloha. Nepodliehajte naliehavosti, učenie detí nehorí a týždeň dva nič neznamenajú. Aj keď chápem, že vydesení rodičia aj zaskočené deti potrebujú nejakú istotu, perspektívu a hlavne dobré slovo. 
 
 
Všetci, učitelia, deti, rodičia, verejnosť si musíme premyslieť, čo to vlastne všetko znamená, a aké to má dôsledky aj na náš osobný život. Aké sú možnosti, čo robiť s deťmi. Čo ide a čo nepôjde. Určite to nie je tak, že môžeme online pokračovať v tom, čo sme robili doteraz v triedach. A tiež aké ďalšie nadväzné a nečakané zmeny nastanú. Napríklad sa zrejme neuskutočnia štátne maturity a dosť možno ani prijímacie skúšky na stredné školy, ako sa to bude riešiť? Nevieme. Koľko rodín sa možno dočasne presunie na chaty, či, kde, ako sa deti môžu súkromne schádzať. Možno, že verejnosť bude od škôl potrebovať niečo (úplne) iné ako nahrnúť na deti kopu učenia. Atď.
 
Iste je to pre učiteľov, pre deti i pre rodičov veľká príležitosť niečo nové sa naučiť, zvládnuť dobre novú situáciu a napríklad aj zmeniť zabehané stereotypy. Ale skôr než rýchle riešenia by sme mali hľadať riešenia premyslené a vlastne celkom dlhodobé, a teda neponáhľať sa.
 
 
Učitelia, oddýchnite si, spomaľte, vyriešte seba, nechajte deti a rodičov, aby sa tiež konsolidovali. Potom môžete v pokoji riešiť čo s deťmi, učiť sa nové veci, zvoľna, ale dobre sa orientovať v novej situácii. Času je dosť.
 
A umývajte si ruky ...
 
Ondřej Šteffl je absolventom matematicko-fyzikálnej fakulty a zakladateľom siete Scio škôl.
 
Rodičia dávajú Štefflovi za pravdu
 
Reakcie nenechali na seba dlho čakať. Vo facebookovej skupine Zavretá škola, ktorá vznikla v reakcii na zatvorenie škôlok a škôl, kde rodičia a pedagógovia diskutujú, dávajú si rôzne tipy a rady, sa vyjadrujú aj k tejto téme. Kým niektorí prpomínajú, že rodičia musia popri starostlivosti o deti aj pracovať z domu a naozaj nie je jednoduché to zladiť a nájsť správny pomer medzi časom venovaným vzdelávaniu detí, vareniu, hrám a práci, iným sa páči, že pri učení deti trávia čas zmysluplne.
 
Ak vám dochádza inšpirácia, určite sa oplatí tento profil navštíviť a inšpirovať sa. Možno tiež zistíte, že podobné starosti ako vy prežíva množstvo rodín a nejedna sa borí ešte s väčšími problémami.
 

Fotogaléria


Foto: Facebook/Ondřej Šteffl
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: rodicevitani.cz

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia