Olivia sa cíti ako bezpohlavná osoba, blokujú jej pubertu

Olivia sa cíti ako
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2020-03-16 00:30:45 |

Olivia z Austrálie bola nádherným dievčatkom, postupom času sa však začala označovať za bezpohlavnú osobu, lebo sa nestotožňuje ani s mužmi, ani so ženami.

Má 11 rokov a namiesto toho, aby riešila prvé lásky či školu, trápi ju skôr to, že je ženského pohlavia. Šiestačka Olivia patrí k malej, no stále rastúcej skupine detí v Austrálii, ktoré hľadajú liečbu, pretože sa necítia ani ako dievčatá a ani ako chlapci. Aj to je dôvod, prečo dostáva injekcie na blokovanie puberty.

„Celý svet sa točí okolo dvoch pohlaví. Sú to také škatuľky, jedna škatuľka je ženské a druhá je mužské pohlavie. Ľudia sa zalepia do jednej z týchto škatúľ, no ja som v tretej škatuli a rozhodnem sa, či budem dievča alebo chlapec," hovorí Olivia.

Pred dvoma rokmi jej bola diagnostikovaná rodová dysfória. Osoba, ktorá má túto diagnózu, prežíva extrémne úzkosti, ktoré sú spôsobené problémom a najmä konfliktom medzi biologickým pohlavím osoby a jej rodovou identitou. Oliviina matka Jane Russo vraví, že jej dcéra ani poriadne nespávala kvôli tomu, že jej začali rásť prsia.

Lekári jej odporučili lieky. Prečo? Aby jej vedeli oddialiť pubertu. Olivia sa s ňou nevie vysporiadať a ani s úzkosťou, ktorá pramení zo zmien v jej tele. Vďaka injekciám jej prestali rásť prsia a prestala  menštruovať.

„Lieky na oddialenie puberty pravdepodobne vysadím, keď budem mať 16 rokov," hovorí. „Mám päť rokov čas na premýšľanie a nemusím sa ponáhľať. Aj tak ponáhľanie sa nemá zmysel."

Potlačenie puberty u mladých ľudí, ktorí si nie sú istí svojou identitou a pohlavím, je stále kontroverznou témou. Niektorí kritici označujú deti za primladé na to, aby vedeli čo robia. Podľa odborníkov by nemali brať žiadne lieky ovplyvňujúce hormóny.

Oliviina psychiatrička Georgie Swift tvrdí, že každý liek má svoje riziká a nežiaduce efekty. A čo na to jej mama? „Sme informovaní o rizikách, ktorým Olivia kvôli týmto liekom bude musieť čeliť. No veríme, že toto nebezpečenstvo je malé, a brali sme ohľad na Oliviino duševné zdravie a pohodu," vysvetľuje.

O žiačku sa starajú dve odborníčky zo Ženskej a detskej nemocnice v Adelaide. Obe tvrdia, že toto prerušenie puberty sa dá kedykoľvek zvrátiť. Ale čo to v tele zanechá  aké následky to bude mať? Na odpovede si bude musieť Olivia počkať. Len aby potom už nebolo neskoro...

Oliviina mama tvrdí, že ju nepríjemne prekvapili obvinenia od lekárov a rodičov. „Keby som ignorovala Oliviine myšlienky a pocity, prišla by som o ňu," hovorí. "Skutočne by som o ňu mohla prísť, ak by som nevypočula jej myšlienky. Tieto lieky na zablokovanie puberty jej zachraňujú život, lebo Olivia môže byť, čo len chce.“

„Pre mňa ako pre rodiča sa tu, na ceste k puberte s bezpohlavným dieťaťom, vynára veľa otázok," povedal Oliviin otec, Justin Purdia. „Myslím analyticky. Neexistuje však žiadne jasné riešenie. Chcem len to, čo je pre moje dieťa najlepšie," uzavrel citlivú tému.

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: www.abc.net.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia