KORONAVÍRUS Čo by sme mali v domácnosti čistiť najčastejšie?

KORONAVÍRUS Čo by sme
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-13 08:15:40 |

Väčšina ľudí si myslí, že najznečistenejším miestom v domácnosti je toaleta a treba jej venovať viac pozornosti ako iným miestam. Pravda je však trochu iná.

Na niektoré miesta v domácnosti by sme mali dbať rovnako alebo možno ešte viac ako na toaletu. A to najmä teraz pri zúriacej koronavírusovej infekcii. Mikrobiológ z arizonskej univerzity Charles Gerba zasvätil svoj život štúdiu choroboplodných zárodkov, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života a radí, ako udržať mikróby „na uzde“.

Kuchyňa verzus kúpeľňa

Kúpeľňu a toaletu čistí väčšina z nás pravidelne, no kuchyni podľa Gerbových zistení venujeme omnoho menšiu pozornosť. „Bojíme sa sedadiel na toaletách a umývadlá a kohútiky na kúpeľňových batériách zvyčajne čistíme častejšie ako kohútiky na batérii na kuchynskom dreze. A to aj napriek tomu, že kuchyňa je miestom, kde sa deti zdržiavajú omnoho častejšie ako v kúpeľni,“ upozorňuje odborník.

Ktoré miesto si zaslúži viac pozornosti? Gerba upriamuje pozornosť aj na kuchynské špongie, na ktorých sa podľa neho obvykle nachádza viac fekálnych baktérií ako na toalete, no neraz používame tú istú aj dlhšie ako mesiac. Odporúča vymieňať ich raz týždenne.

Pracovná doska, doska od stola v kuchyni či na písacích a toaletných stolíkoch sú vysoko na Gerbovom zozname miest, ktoré treba tiež pravidelne čistiť.  Odborník si pri ich testovaní v mnohých domácnostiach všimol, že sú veľmi zanedbávané. Na krájanie ovocia a zeleniny odporúča používať klasické malé dosky na to určené, ideálne sú drevené, minimálne na mäso. Nikdy by sme nemali krájať na jednej doske zeleninu, ovocie aj mäso. Veľmi „háklivým“ miestom je madlo na chladničke, lebo ju otvárame veľmi často. Podobne sú na tom kľučky na dverách a na oknách.

Osobitnú pozornosť venujte spodnej časti chladničky. „Všetko tam kvapká a padá,“ hovorí Gerba. „Čokoľvek uložené na dne chladničky je oveľa pravdepodobnejšie kontaminované, než veci hore. A je to prvé miesto, kde nájdeme pleseň,“ upozorňuje.

Kabelky a peňaženky nepatria do kuchyne

Robíte to aj vy? Odborník len krčí ramenami nad častým zvykom vyložiť peňaženku na kuchynský stôl alebo na pracovnú dosku. „Štvrtina peňaženiek má E. coli,“ hovorí. „A ľudia ich jednoducho položia hneď vedľa miesta, kde si pripravujú sendvič,“ poukazuje. Podobne to robíme aj s kabelkami či taškami od notebookov. Pokojne skončia na gauči, na stoličke alebo aj na stole, kde si deti neraz položia svoje jedlo. Predtým sme ich však mali niekde v kancelárii, v reštaurácii, neraz aj niekde na zemi, v nákupnom vozíku v obchode a podobne.

Ďalším otáznym miestom v domácnosti je podlaha. Najmä ak máte doma deti aj psa, určite by ste jej mali venovať pozornosť a každý deň ju umyť.

Zabúdať by sme nemali na opakovane použiteľné tašky na potraviny. „Mali by k nim vydávať varovania,“ myslí si Gerba. „Viac ako 50% ľudí ich nikdy neumýva a pritom majú v sebe viac baktérií ako vaša bielizeň,“ zdôrazňuje. Pretože ľudia považujú tieto vrecká za ekologické, majú tendenciu zabúdať, že sú znečistené a obsahujú baktérie - rovnako ako čokoľvek iné, s čím často manipulujeme. Gerba radí používať tašky, ktoré sa dajú ľahko prať a vhodné je mať ich viacero, aby sme zamedzili krížovej kontaminácii medzi potravinami. „Moja žena zaobstarala opakovane použiteľné tašky v rôznych farbách – inú používame na mäso, inú na plechovky, inú na pečivo a inú na balené potraviny,“ opisuje.


7 špinavších záležitostí ako toaleta: Čoho sa báť?


Uteráky a posteľná bielizeň

Dôležitou položkou ktorá súvisí s hygienou v domácnosti sú uteráky a posteľná bielizeň. Uteráky treba vymieňať minimálne raz týždenne, ak máte malé deti, častejšie. Teraz, pri hrozbe koronavírusovej infekcie, minimálne každé dva-tri dni. Nikdy nepoužívajte ten istý uterák na ruky aj na tvár. Na ruky je ideálne používať jednorazové papierové utierky.

Pi umývaní rôznych plôch v domácnosti odporúča odborník preferovať dezinfekčné utierky pred sprejmi. „Totiž, ak používate sprej, mali by ste plochu navlhčiť a nechať ju postriekanú 10 minút, čo však nikto nerobí," konštatuje Gerba. Pripomína, že aj pri používaní dezinfekčných vlhčených utierok, ktoré bežne v obchodoch dostanete, sa nemožno spoliehať na to, že vám postačí jedna na celú miestnosť. Práve to je spôsob, ako „roznesiete“ po nej mikróby. „Jedna vyčistí asi meter štvorcový priestoru, na čistenie kuchyne mi zvyčajne vystačia asi tri," radí.

Samostatnou témou sú mobily a klávesnice od počítačov. Tie treba dezinfikovať pravidelne, aj niekoľkokrát denne. Nezabudnite si umyť ruky po tom, ako chytíte peniaze. Neviete koľko a akých ľudí ich malo v rukách pred vami.

Po praní si nezabudnite vydezinfikovať ruky

„Testovali sme ruky ľudí po tom, keď vytiahli veci z práčky a vložili ich d sušičky, Nachádzali sa nich baktérie E.coli,“ hovorí Gerba. Prečo? Lebo baktérie z bielizne neodídu do kanalizácie, ale zostávajú v bubne práčky a bežný prací prostriedok nestačí na ich zničenie. Pomôcť môže to, keď do prania pridáte ocot. Nemusíte sa obávať zápachu.

Detské ihriská

Na stretávanie sa detí na ihriskách by sme mali pre šírenie koronavírusovej nákazy na najbližšie dva týždne zabudnúť a uprednostňovať vychádzky do prírody. Ihriská sú však podľa Gerbu nebezpečným miestom všeobecne. „Ihriská sú v podstate verejné záchody pre vtáky a napríklad na takej lopte, s ktorou sa deti hrajú, sú baktérie E.coli vždy. Ak to však už inak nejde, naučte deti používať dezinfekciu vždy, keď sa na ihrisku hrajú. Testovali sme detské ruky po návšteve ihriska a môžem zodpovedne vyhlásiť že na všetkých sme našli E.coli,“ dodáva. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia