7 znakov, že ste dobrým rodičom, aj keď o sebe pochybujete

7 znakov, že ste
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-10 21:05:58 |

Všetci rodičia sa snažia byť pre svoje deti dokonalí. Niektorí sú prísni, iní nie, ale všetci robia to, čo považujú za správne. Často však zabúdajú, čo je pre deti najdôležitejšie.

To, že vám občas „rupnú“ nervy a na deti nakričíte alebo nevenujete ich požiadavkám toľko pozornosti koľko by si možno zaslúžili alebo ich občas počúvate ešte menej ako na pol ucha neznamená, že nie ste dobrým rodičom. O tom, či sa vám v tomto síce nádhernom, no neľahkom poslaní darí alebo nie, napovedá niekoľko znakov.

1. Dieťa s vami zdieľa svoje problémy

Je skvelé, keď vám váš syn alebo dcéra povie o svojich úspechoch a neúspechoch. Je však oveľa dôležitejšie, aby vám boli schopní povedať o svojich problémoch. Ak sa vám dokážu zveriť, je to najlepšia známka toho, že to robíte dobre. K to tak u vás nefunguje, začnite svojej ratolesti načúvať, nielen ju poúčať. Deti by mali pochopiť, že sa môžu vyskytnúť rôzne situácie a že každý z nás urobí občas chybu.

2. Nemyslíte si, že dobré známky sú všetko

Ak vaše dieťa dostalo v škole zlú známku alebo nie práve najlepšie hodnotenie, nemalo by sa vám to báť povedať. Vystrašené deti často taja zlé známky a majú paniku z toho, že rodičia to zistia a bude zle. Dobrí rodičia by mali deťom vysvetliť, že je dôležité byť v škole dobrý, ale záleží na vedomostiach, nie na známkach.

3. Rešpektujete súkromný priestor ostatných členov rodiny

Mnoho rodičov svoje deti učí, aby pred tým, než vstúpia napríklad do spálne, zaklopali. Oni sami však toto pravidlo nedodržiavajú. Pravidlá v rodine musia byť rovnaké pre všetkých. Rešpektujte súkromný priestor vašich detí a ony urobia to isté pre vás.

4. Svoje dieťa nekritizujete

Dobrí rodičia deti nekritizujú a nenazývajú ich hlúpymi, tučnými alebo lenivými. Tieto slová spôsobujú, že deti sú neisté a neveria si. Vyberajte slová, ktoré im adresujete, opatrne. Povedzte presne to, z čoho ste sklamaní, ale neurážajte ich.

5. Priznajte si chybu a ospravedlňte sa

Každý robí chyby: deti aj dospelí. Väčšina rodičov však zabúda, že musia nielen naučiť svoje deti ospravedlňovať sa, ale tiež im ukázať, ako to majú robiť. Ak ste si uvedomili, že ste reagovali nevhodne, nemali by ste váhať s ospravedlnením. Človek, ktorý dokáže priznať svoje slabosti, je silný.

6. Nevnucujete deťom svoje predstavy

Deti by mali robiť veci, ktoré sa im páčia a nie to, čo sa páči vám. Je skvelé, ak otec hrával futbal a jeho syn ho má rád tiež. Je však možné, že v skutočnosti miluje hudbu alebo tanec. Naučte sa všímať si záujmy vašich detí a nerealizujte cez ne svoje sny. Dobrí rodičia povzbudzujú deti k rozvoju a pomáhajú im rásť ako šťastným ľuďom, ktorí robia to, čo ich baví.

7. Veríte slovám svojich detí

Toto je situácia, ktorá sa stáva veľmi často: mama alebo otec sa dopočujú od učiteľa, že sa ich dieťa nesprávalo v škole vhodne. Nahnevaný rodič sa nesnaží zistiť podrobnosti, príde domov a začne krik. Omnoho lepším riešením je spýtať sa dieťaťa, ako vidí situáciu ono. Možno to totiž nie je jeho chyba, ale situácia sa „zomlela“ tak, že z nej vzišlo ako to najhoršie i keď realita je úplne iná. Dospelí často vidia veci úplne inak ako deti a práve rodičia by mali byť prístavom istoty, kde sa môžu zveriť a nájdu milujúcu náruč aj vtedy, keď pochybia.

Vždy sa snažte každú situáciu v pokoji vyriešiť. Niekedy to chce veľkú dávku sebaovládania, ale naozaj to stojí za to. Výsledky sa obvykle dostavia až o pár rokov, ale verte, oplatí sa budovať si s dieťaťom dôveryhodný vzťah založený na pozornosti. A j keď s občasnými zlyhaniami na jednej alebo na druhej strane...

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia