KORONAVÍRUS: Aká je miera rizika u detí?

KORONAVÍRUS: Aká je miera
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-03-10 09:30:39 |

Rodičia sú z koronavírusu pochopiteľne znepokojení. Potešujúce je, že pozitívne výsledky testovania má vo svete len pomerne málo detí a úmrtnosť je úplne zriedkavá.

Na Slovensku, podobne ako aj v ďalších krajinách, sa objavila najnovšia zdravotná svetová hrozba v podobe koronavírusu COVID-19. Každým dňom pribúda nových prípadov a mestá a obce prijímajú preventívne opatrenia. Mnohé škôlky a školy prerušili vyučovanie. 

Čo o najnovšej hrozbe vieme?

COVID-19 je spôsobený novým kmeňom rodiny vírusov objavených v 60. rokoch 20. storočia. Koronavírusy dostávajú názov podľa výraznej koróny alebo „koruny“ sladkých proteínov obklopujúcich vírus, keď sa na ne pozeráme pod silným mikroskopom. 

Koronavírusy cirkulujú u ľudí a zvyčajne spôsobujú mierne ochorenie spojené s kašľom a nádchou. V tomto storočí sa objavili tri nové koronavírusy. V rokoch 2002/2003 to bol v Číne SARS-CoV (závažný akútny respiračný syndróm koronavírusu), ktorý sa rozšíril do Severnej Ameriky, Južnej Ameriky a Európy. Identifikovali viac ako 8 000 prípadov a približne 10 percent infikovaných zomrelo. MERS-CoV (koronavírusový respiračný syndróm na Blízkom východe) sa objavil v roku 2012 z ťavovitých zvierat v Saudskej Arábii. V roku 2015 nasledovalo veľké prepuknutie choroby v Južnej Kórei. Bolo hlásených takmer 2 500 prípadov a 34% infikovaných zomrelo.

Výskyt infekcií SARS-CoV a MERS-CoV bol u detí hlásený menej často ako u dospelých.  Aktuálny COVID-19 bol prvýkrát nahlásený vo Wuhan v Číne v decembri 2019 a spôsobil už viac úmrtí ako kombinácia SARS-CoV a MERS-CoV.

Ako je to s deťmi tentokrát?

Počet hlásených prípadov COVID-19 u detí vo svete je našťastie nízky: napríklad z viac ako 44 000 potvrdených prípadov v Číne bolo iba 416 (menej ako 1%) vo veku deväť a menej rokov. V tejto vekovej skupine nebolo hlásené žiadne úmrtie. 

Zatiaľ ani vedci nevedia odpovedať na otázku, prečo je to tak. Jasné je však to, že ak sa aj dieťa nakazí, má omnoho miernejšie príznaky. Dokonca aj najmenšie deti, ktoré sú tradične náchylnejšie na ťažké infekcie dýchacích ciest, mali relatívne mierny priebeh.

Najčastejšie je to kašeľ, upchatý nos, nádcha, hnačka alebo bolesť hlavy. Horúčku má menej ako polovica z infikovaných detí, mnohé z nich nemajú žiadne príznaky. V Číne, kde sa infekcia objavila ako v prvej krajine, lekári hlásili, že deti sa úplne vyliečili do jedného, najneskôr do dvoch týždňov.

Napriek tomu riziko nemožno podceňovať a v tomto čase omnoho viac dbať na prevenciu. V prvom rade dohliadajte na to, aby si deti umývali ruky vodou a mydlom, používali dezinfekciu.

Ako zistíte, či ide o COVID-19?

Väčšina detí s COVID-19 má respiračné príznaky a/alebo kašeľ, ktorý sa nedá odlíšiť od iných bežných vírusov vrátane chrípky a rinovírusu. Doteraz však všetky deti s potvrdeným COVID-19 mali členov rodiny alebo úzke kontakty s ľuďmi, u ktorých bola infekcia potvrdená. Z toho vyplýva, že jednoznačné príznaky, z ktorých by ste mali istotu, že ide o tento typ vírusu, nedokážete určiť. Keďže však deti majú mierne príznaky, bolo by kontraproduktívne vystavovať ich potenciálnym vedľajším účinkom antivírusovej liečby, ktorá sa pri tomto type ochorenia tiež používa. Patria medzi ne nevoľnosť, zvracanie a možné sú tiež alergické reakcie.

Ako možno zabrániť infekcii?

COVID-19 sa šíri kvapôčkami, ktoré vznikajú, keď infikovaná osoba kašle alebo kýcha. Infekcia sa môže prenášať, ak sa dotkneme predmetov alebo povrchov, na ktoré infikovaná osoba kašľala a kýchla, a potom sa dotkneme úst, nosa alebo tváre. Zavrieť sa na mesiac doma medzi štyri steny nie je ideálnym riešením. Najlepším spôsobom, ako sa infekcii vyhnúť, je umývať si ruky mydlom a vodou, nedotýkať sa rukami tváre a vyhýbať sa pobytu v uzavretých priestoroch s osobami vykazujúcimi známky ochorenia, teda takými, ktoré kašlú a kýchajú. To, či môže ísť o respiračné ochorenie alebo o alergiu, určiť nedokážeme.

Rúška sú užitočné iba pri prevencii šírenia ochorenia ľuďmi, ktorí sú infikovaní, na ostatných. Existuje len málo dôkazov podporujúcich plošné používanie tvárových masiek u zdravých ľudí na zabránenie prenosu na verejnosti – priznajme si, je takmer nemožné prinútiť malé deti, aby ich dôsledne nosili.

Vakcína proti COVID-19 neexistuje. Ale stojí za to zaočkovať dieťa proti chrípke. Účelom nie je len chrániť ho pred chrípkou, ale tiež znížiť pravdepodobnosť, že sa nakazí koronavírusom. V každom prípade určite nie je na škodu zvýšiť príjem ovocia a zeleniny a nezabúdať na fyzický pohyb. Nevystavujte deti zbytočne strachu z koronavírusu. Vysvetlite im, že je dôležité umývať si ruky, nešírte však paniku.

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: sciencealert.com/

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia