Kvapky do nosa: POZOR, v tomto prípade môžu ublížiť!

Kvapky do nosa: POZOR,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-02-28 12:01:00 |

Z upchatého nosa sme nervózni všetci, deti o to viac. Výborným pomocníkom na jeho uvoľnenie sú kvapky, ktoré má väčšina z nás po ruke.

Teraz nehovoríme o deťoch, ktoré si nedajú do nosa nič nakvapkať aj keby sa dusili. Lebo tých je dosť a z vlastných skúseností veľmi dobre vieme, čo to znamená snažiť sa nakvapkať do nosa hysterickej ratolesti. Naopak, teraz sa budeme venovať deťom, ktoré pochopili, že kvapky im pomôžu a bude sa im lepšie dýchať. Kým to s nimi nepreháňame, sú naozaj výborným pomocníkom. Treba však dbať na to, aby sme deťom kvapkali kvapky v koncentrácii im určenej a nikdy nie dlhšie ako sedem dní. Prečo?

I keď si to niekedy neuvedomujeme, kvapky do nosa nie sú iba neškodnou vodičkou, ale liečivom, ktoré môže pri dlhšom užívaní ako je odporúčané narobiť v slizniciach riadne problémy. Myslite na to, že sliznica filtruje všetky škodlivé látky a keď je porušená, dostávajú sa do tela. Hrozí aj predávkovanie či vybudovanie závislosti.

Pri správnom používaní látky nachádzajúce sa v kvapkách upokoja opuchnutú sliznicu tak, že stiahnu v nej cievky. To je ten úžasný pocit, keď zrazu chvíľu po aplikácii kvapiek dokážeme normálne dýchať. Keď však kvapky používame príliš často, sliznicu môžeme nimi poleptať a tak si ju zničiť. Preto, ak je na obale napísané, že aplikujeme trikrát denne, nekvapkajte ich dieťaťu, ale ani sebe, osemkrát. Rovnako je dôležité nepoužívať kvapky do nosa neobmedzene. Ak nejde o alergickú nádchu, pri ktorej má používanie kvapiek iné pravidlá, tak by ste ich nemali kvapkať dlhšie ako sedem až desať dní. Vždy si prečítajte príbalovú informáciu.

 

 

Verte či nie, dlhodobé užívanie kvapiek do nosa môže dostať človeka až do nemocnice. Závislosť na kvapkách sa prejaví tak, že sliznica je stále suchá a páli, tak človeku nezostáva iné, len ju zvlhčovať kvapkami. Na tie však už nereaguje. Hrozí, že príde k porušeniu Eustachovej trubice a zápalu stredného ucha či k vážnym problémom s čuchom.

Takže, ako pri všetkom, aj pri kvapkách do nosa treba používať rozum a nepreháňať. Kombinujte klasické kvapky s kvapkami z morskej vody, ktoré sliznice prečisťujú.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia