Tajomná linea nigra: Hnedá čiara uprostred tehotenského brucha

Tajomná linea nigra: Hnedá
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-02 14:30:13 |

Nektorým mamám sa "nakreslí" počas tehotenstva na bruchu hrubá tmavá čiara. Prezradí pohlavie dieťaťa? K čomu vlastne linea nigra slúži?

Tmavá pigmentová linka uprostred tehotenského brucha patrí k zmenám, ktoré žiadna tehotná žena naozaj neprehliadne. Linea nigra (lat. Čierna línia) sa často objavuje v druhom trimestri. Šírka je obvykle asi jeden centimeter.Má ju približne 20 až 30% tehotných žien.

Prečo vzniká linea nigra?

Linea nigra  vzniká v dôsledku zvýšenej produkcie melanínu. Táto nadprodukcia je ovplyvnená hormonálnymi zmenami v tehotenstve. Z podobného dôvodu tmavnú v období tehotenstva napríklad prsné bradavky alebo sa tvorí tzv. Chloazma - pigmentové škvrny (mapy) v tvári.

Aký má význam linea nigra?

Odborníkom sa do dnešnej doby nepodarilo odhaliť, či má linea nigra nejaký zvláštny význam. Netušia, prečo sa tvorí práve v strednej línii tehotenského brucha. S čím si nevedia rady odborníci, to bez problémov vysvetľuje ľudová múdrosť. Jedna z nich tvrdí, že ak je linka výrazná a dlhá, narodí sa dievčatko, ak je krátka, bude to chlapec. Či je to pravda, asi tušíte sami.

 

Kedy zmizne „tehotenský podpis" z brucha

V odbornej literatúre sa možno dočítať, že u väčšiny žien linea nigra bledne počas niekoľkých týždňov až mesiacov po pôrode. Mnohí odborníci radia, aby ste ju nesnažili "liečiť" - najmä počas tehotenstva alebo ak dojčíte . „Držte sa ďalej od krémov, ktoré obsahujú hydrochinón. V tehotenstve a pri dojčení vedia viac uškodiť, ako pomôcť,“ hovorí docentka Vaneeta Sheth z nemocnice v Bostone.

Avšak existujú ženy, ktoré majú túto linku celoživotne, síce v trochu svetlejšom odtieni, ale stále viditeľnú. Istý vplyv môže zohrať aj vystavenie brucha slnečnému žiareniu čoskoro po pôrode! Potom je linka ešte viac viditeľná a pigmentovaná. V niektorých prípadoch sa dokonca už vyblednutá linka vplyvom slnenia znova objaví.

Linea nigra bez tehotenstva?

Tmavšiu pigmentovú čiaru možno niekedy zaznamenať aj mimo tehotenstva, výnimočne dokonca aj u malých detí! V niektorých prípadoch stoja za vznikom tmavej linky hormonálne zmeny, vplyv môže teoreticky mať, podľa niektorých odborníkov, aj antikoncepcia. Našťastie je sama linea nigra neškodná a jej objavenie je považované zo zdravotného hľadiska za nepodstatné.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: whattoexpect.com, americanpregnancy.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia